Dar ne vėlu planuoti atostogas kaime

Per pastaruosius metus kaimo turizmas Lietuvoje labai išpopuliarėjo. Daugelis šią paslaugą teikiančių sodybų jau dabar užsakytos visai vasarai, pusei rudens ir paskutinei metų savaitei, nors kainos nėra žemos.

Pasak Lietuvos kaimo turizmo asociacijos (LKTA) prezidentės Reginos Sirusienės(nuotraukoje), Lietuvos kaimo turizmo asociacija vienija per 1700 narių. Lietuvoje kaimo nameliuose vienu metu gali apsigyventi net 5600 poilsiautojų. Populiariausi kaimo turizmo nameliai – Anykščiuose ir Zarasų rajone.

Kaimo turizmo sodybose per tris šių metų mėnesius buvo 15,2 tūkst. poilsiautojų – tai 3,2 proc. mažiau nei pernai sausio-kovo mėnesiais. Tuomet jas aplankė 15,7 tūkst. žmonių. Tačiau kovo mėnesį, palyginti su 2005-ųjų kovu, poilsiautojų padaugėjo beveik 5 proc. (iki 6,5 tūkst.).

Žemaitijoje įsikūrusiose kaimo sodybose kovo mėnesį poilsiavo 2,1 tūkst., Aukštaitijoje – 2,6 tūkst., Dzūkijoje – 1,1 tūkst., Suvalkijoje – 0,7 tūkst. žmonių.

Įdomu tai, kad panevėžiečiams kaimo turizmas, atrodo, nėra toks aktualus. Panevėžio apskrities Turizmo informacijos centro direktorės Daivos Tankūnaitės teigimu, miesto gyventojai daugiau domisi poilsiavietėmis, pigiomis nakvynėmis ar kempingais.

Poilsis ir pramogos kartu

LKTA prezidentės R.Sirusienės teigimu, turizmo sodybų šeimininkai visada su malonumu priima pavargusį nuo miesto triukšmo, iškamuotą nesibaigiančių darbų ir rūpesčių bei kaimo ramybės išsiilgusį poilsiautoją. Pasirinkusiems tokį atostogavimo būdą mėgautis galima ne tik ramybe: mėgstantiems aktyvų poilsį kaime taip pat atsiras, ką veikti.

Kiekviena kaimo turizmo sodyba unikali: siūlo skirtingas paslaugas, specialias programas – vakarones, improvizuotus žaidimus, profesionalių muzikantų, šokėjų pasirodymus, – net tradicinius lietuviškus patiekalus ruošia savaip.

Yra galimybė už papildomą mokestį pajodinėti ar pasivažinėti po apylinkes dviračiu. Taip pat galima išsinuomoti baidares, vandens motociklus, pirtį, net oro balionus.

Kai kurios kaimo sodybos gali būti ir puiki vieta šeimos ar verslo pietums, pokyliams, vakaronėms ar turistiniams sąskrydžiams. Vasarą jose dažnai vyksta organizacijų, firmų ar kitokie įvairūs teminiai vakarai. Svarbu tinkamai pasirinkti kaimo turizmo poilsiavietę.

Ištroškusiems ramybės poilsiautojams, gerai paieškojus, Lietuvoje galima rasti ir tokių sodybų, kurių šeimininkai priima tik ramaus poilsio gamtoje mėgėjus. Paprastai tokios arba jau veikia daug metų ir turi pastovių klientų, arba yra naujai įrengtos ir pritaikytos mokiems, privatumo ieškantiems poilsiautojams.

Svečio pasas suteiks nuolaidų

Šią vasarą įsigaliojo naujas vadinamas svečio pasas.

Kiekvienas poilsiautojas, atostogų metu apsigyvenęs kaimo turizmo namelyje, turi teisę įsigyti svečio pasą. Tokį dokumentą privalo išduoti visų sodybų šeimininkai.

Pase bus įrašyta poilsiautojo pavardė, vardas, įklijuota nuotrauka bei įvardinti namo šeimininkai. Kiekvieno apsilankymo sodyboje metu paso turėtojui bus taikomos įvairios nuolaidos – poilsiavietėje pagamintam maistui, įvairioms pramogoms, nakvynei ar naudojimuisi pirtimi.

Pasak R.Sirusienės, nuolaidų dydis ir pobūdis priklauso tik nuo sodybų šeimininkų. Be to, svečio pasas galios tik darbo dienomis.

Užsieniečiai – laukiami svečiai

Pastaruoju metu praleisti laisvalaikį Lietuvos kaimo vietovėse pageidauja gerokai daugiau užsieniečių nei kada nors anksčiau. Viena iš priežasčių – kainos, kurios, nors ir ne pačios mažiausios, yra prieinamos net gana įvairias pajamas gaunantiems lietuviams: jos svyruoja nuo 5 litų per parą, nakvojant atsivežtoje palapinėje, iki 200 litų per parą vienam asmeniui įrengtuose nameliuose.

R.Sirusienės duomenimis, Lietuvos kaimo sodybas pernai aplankė net 12 proc. kitų šalių poilsiautojų. Daugiausia svečių sulaukiama iš Skandinavijos šalių ir Vokietijos.

Šiemet tikimasi maždaug 20 tūkst. turistų iš užsienio – ne tik skandinavų ir vokiečių, bet ir danų, rusų bei amerikiečių.

Nameliai užimti ne visi

Panevėžio rajono Krekenavos ir Karsakiškio seniūnijose yra trys kaimo turizmo sodybos, kuriose galima atsipalaiduoti ir pailsėti ne tik per atostogas, bet ir savaitgaliais, po sunkių darbo dienų.

Kaimo poilsiaviečių šeimininkai siūlo ekskursijas automobiliu, dviračiais ar pėsčiomis, žvejybą, komercinės medžioklės plotus. Taip pat kviečia pasikaitinti suomiškose ar rusiškose pirtyse.

Pasak vienos sodybos šeimininkės Ramunės Mykolaitienės, dabar poilsiavietėse vietų tikrai yra – tik reikia jas iš anksto užsisakyti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.