Gyventojus jaudina atliekų aikštelės kaimynystė

Ketinimas Panevėžio miesto pakraštyje įrengti kenksmingų atliekų tvarkymo aikštelę priemiesčio gyventojams ėmė kelti nerimą dėl galimo aplinkos teršimo, tačiau įmonės atstovai tikina, kad aikštelėje vykdoma veikla kaip tik bus vienas iš aplinkos švarinimo būdų.

Nerimauja dėl upės

Pasklidusi žinia apie kuriamą kenksmingų atliekų tvarkymo aikštelę Tinklų gatvėje kai kuriems priemiesčio gyventojams sukėlė nerimą dėl aplinkos švaros. Venslaviškyje ketinantis įsikurti Vitalijus P. sakė nerimaujantis, kad pradėtos tvarkyti atliekos kels pavojų netoliese esančiam Nevėžiui.

„Dembaviečiai taip pat susirūpinę, nes upė, kurioje daugelis maudosi, neužsiterštų. Juk mūsų vaikai auga”, – teigė Vitalijus P.

Apie gyventojų susirūpinimą dėl atliekų aikštelės Panevėžio rajono Tarybos posėdyje prabilo ir liberalcentristas Rimas Girštautas. Vėliau politikas PB tvirtino sulaukęs nerimaujančių dembaviečių skambučių. Posėdžio metu rajono meras Povilas Žagunis teigė apie šią aikštelę sužinojęs tik prieš kelias dienas ir įpareigojo atsakingus Savivaldybės darbuotojus išsiaiškinti.

Rajono Savivaldybėje žinių apie šią aikštelę iki šiol nebuvo, nes įrengti ją ketinama Tinklų gatvėje – miesto teritorijoje.

Aplinkosaugininkai neprieštaravo

Kaip vėliau PB išsiaiškino, aikštelė priklauso bendrai suomių ir lietuvių įmonei Kuusakoski”. Ji užsiima atliekų apdorojimu ir perdirbimu į žaliavas įvairioms pramonės šakoms.

Oficiali informacija apie šios įmonės ketinimus įsteigti atliekų aikštelę pasirodė birželio pabaigoje „Valstybės žiniose”. Priemiesčio gyventojus suneramino žinia, kad aikštelėje planuojama tvarkyti netinkamas naudoti transporto priemones, akumuliatorius, liuminescencines lempas ir kitokias atliekas. Pirminiais duomenimis, bendras atliekų kiekis per metus galėtų būti per 31 tūkstantį tonų.

Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamentas išanalizavęs gautą informaciją leido „Kuusakoski” toliau planuoti savo veiklą. Aplinkosaugininkų aikštelės įkūrimas nebaimina, nes įmonės teritorija asfaltuota, aptverta ir saugoma. Įrengta paviršinių nuotekų surinkimo sistema. Nei Panevėžio miesto Ekologijos skyrius, nei Visuomenės sveikatos centras, nei kitos atsakingos institucijos pastabų dėl šio objekto neturėjo.

Tačiau aikštelė galės pradėti veikti tik nustatyta tvarka pakoregavus Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimą bei Pavojingų atliekų tvarkymo licenciją.

Paruošė specialius konteinerius

Apsilankius Tinklų gatvėje „Kuusakoski” įmonės aikštelėje jos viršininkas Algimantas Mateliūnas skubėjo nuraminti, nes atliekos čia bus tik surenkamos, o perdirbamos – Klaipėdoje.

„Suomiai rūpinasi gamtosauga, daug į tai investuoja ir dirba visoje Europoje. Kol aikštelė nebus tinkamai įrengta, tol minėtos veiklos mes nevykdysim. Atliekos bus laikomos po stogu”, – sakė A.Mateliūnas, kurio teigimu, jau yra paruošti specialūs konteineriai tiek akumuliatoriams, tiek liuminescencinėms lempoms saugoti bei transportuoti.

„Kuusakoski” priklausančios aikštelės viršininko teigimu, bus praminti tie keliai, kad gyventojai nemėtytų ypač pavojingų liuminescencinių lempų pamiškėse, o jas pristatytų ten, kur priklauso. „Mes nesuinteresuoti teršti aplinkos ir gadinti savo bei kitų žmonių sveikatos – patys čia gyvename. Maudyklos neužteršime, nes atliekų po atviru dangumi nebus. Rinkdami atliekas mes kaip tik valome aplinką”, – tvirtino A.Mateliūnas.

Lempų vežti patiems nebūtina

Panevėžio rajono Tarybos narys R.Girštautas būgštavo, kad į aikštelę liuminescencines lempas vežantys žmonės pakeliui jas netyčia sudaužys, ir į aplinką nuolatos sklis mirtinai nuodingos gyvsidabrio dujos. Taip pat į 500 metrų apsauginę aikštelės zoną pakliūva dalis Nevėžio upės. „Lietus palis, teršalus nuplaus į dirvožemį, o iš ten – į Nevėžį”, – darė prielaidą politikas.

Į tokius būgštavimus rajono Savivaldybės ekologė Sigita Biveinienė atsakė: jei vadinamosios dienos šviesos lempos bus transportuojamos pagal reikalavimus, jos nesuduš. „Nebetinkamą naudoti lempą reikia įdėti ir saugoti naujos lempos pakuotėje, o vežti jų žmonėms nebūtina, nes lempas gali surinkti specialios įmonės”, – tvirtino ekologė.

Trūko informacijos

R.Girštauto teigimu, gyventojams nerimą aikštelės įrengimas sukėlė dėl informacijos stokos.

„Kuusakoski” aikštelės viršininkas įrodė, kad į viešą susipažinimą su būsima veikla visuomenės atstovai kviečiami buvo, tačiau neatvyko. Apie rengiamą įmonės atstovų ir visuomenės narių susitikimą dar pernai buvo paskelbta spaudoje.

„Nieko nuostabaus, kad žmonės nežinojo, nes ne kiekvienas skaito reklaminių skelbimų puslapius”, – sakė Tarybos narys.

A.Mateliūnas prižadėjo pakviesti atsakingą „Kuusakosi” įmonės atstovą, kad jis smulkiai paaiškintų, kas bus daroma aikštelėje Tinklų gatvėje, ir nuramintų bendruomenę. R.Girštautas patikino suorganizuosiąs minėto atstovo susitikimą su bendruomene.

„Jeigu aikštelėje bus dirbama laikantis visų reikalavimų, tuomet aplinkai pavojus nekils. O kuo daugiau analogiškų įmonių kursis, tuo gyventojams bus pigiau tvarkyti atliekas”, – apibendrindama apsilankymo aikštelėje metu gautą informacija tvirtino rajono Savivaldybės ekologė S.Biveinienė.

Be to, šiuo metu nebenaudojamų transporto priemonių surinkimas tampa ypač aktualus. Pagal naujus reikalavimus automobiliu nebus galima atsikratyti ir išregistruoti nepateikus pažymos apie tinkamą jo likvidavimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.