Svarbiausia ne ligonis, o jo piniginė

Be pinigų į ligoninę nėra ko nė važiuoti. Tuo įsitikino Pasvalio rajono Narteikių kaimo gyventojas 27 metų Šarūnas Stapulionis.

Sušlubavus širdžiai vyras naktį kreipėsi į Pasvalio ligoninės priėmimo skyriuje budėjusį terapeutą Bronių Urbonavičių, tačiau pagalbos nesulaukė.

Medikas nusprendė, jog atvykėliui būtinoji pagalba nereikalinga, todėl įspėjo, kad jam teks susimokėti už medicinos paslaugas: gydytojo konsultaciją ir tyrimą – kardiogramą.

Konsultavo rūkydamas

Š.Stapulionį žmona į Pasvalio ligoninės priėmimo kambarį atvežė birželio 25-osios naktį, apie 1 valandą 20 minučių.

Narteikiuose gyvenantis vyras skundėsi širdies veiklos sutrikimu, jam tirpo kairė ranka, stigo oro, jautėsi silpnai.

„Kai atvažiavome, gydytojas lauke rūkė atsirėmęs į palangę. Jam pasiskundžiau, kad persimuša širdis. Pasakiau, jog namuose gėriau širdies lašų ir Joniškėlyje dirbančios terapeutės Ritos Satkuvienės išrašytų vaistų, tačiau nepadėjo.

Medikas abejingai išklausė mano žodžius ir patarė išgerti dar vaistų. Kai suabejojau, ar neperdozuosiu, patarė kreiptis į Vilniaus arba Kauno kardiologus”, – pokalbio su B.Urbonavičiumi pradžią prisiminė vyras.

Be pinigų negali padėti

B.Urbonavičiui baigus rūkyti ir jiems įėjus į ligoninės fojė, Š.Stapulionis padavė atsivežtą prieš 5 dienas Joniškėlyje darytą elektrokardiogramą.

Ją, narteikiečio teigimu, abejingai akimis permetęs B.Urbonavičius pasakė, jog į gydymo įstaigą paciento neguldys.

„Neverta ligoninėn gulti, neturime jokių vaistų, vis tiek gydytume tik lašelinėmis”, – nuo hospitalizacijos esą atkalbinėjo terapeutas.

Tuomet Narteikių kaimo gyventojas gydytojo paprašė padaryti naują elektrokardiogramą, nes teigė jautęsis labai prastai.

„Kadangi į ligoninę negulsi, už šias nebūtinosios pagalbos paslaugas teks sumokėti 30 litų”, – iki šiol Š.Stapulionio ausyse skamba mediko ištarti žodžiai.

Išgirdęs, kad pacientas su savimi neturi pasiėmęs pinigų, B.Urbonavičius esą tuomet atkirto negalintis suteikti pagalbos: „Žmogau, žinai, kur važiuoji? Be pinigų negaliu niekuo padėti”.

Nemiegojo visą naktį

Narteikiečiui išėjus į lauką, gydytojas užrakino ligoninės priėmimo skyriaus duris ir lauke užgesino šviesą.

Į automobilį atsisėdusį Š.Stapulionį žmona parvežė namo. Vyras korespondentui pasakojo neužmigęs visą naktį.

„Ne pagiriotis buvau atvažiavęs į gydymo įstaigą, labai blogai jaučiausi”, – patirtos nuoskaudos iki šiol negali pamiršti ligoninėje pagalbos nesulaukęs Narteikių kaimo gyventojas.

Į Pasvalio pirminės asmens sveikatos priežiūros centre dirbantį šeimos gydytoją vyras galėjo kreiptis tik antradienį, pirmąją po Joninių švenčių darbo dieną.

Apgailestauja neapžiūrėjęs ligonio

„Panevėžio ryto” kalbintas sekmadienio naktį ligoninėje budėjęs terapeutas B.Urbonavičius neneigė, jog atvykus pacientui jis lauke rūkė.

„Ne mirtinas ligonis jis buvo, todėl baigiau rūkyti cigaretę. Žiūrėdamas kardiogramą mačiau, jog jam reikia gydyti širdies permušimus. Tačiau būtinybės stacionariniam gydymui nebuvo, patariau toliau vartoti anksčiau jam skirtus vaistus”, – teisinosi gydytojas.

Jis teigė apgailestaujantis tik dėl to, kad neapžiūrėjo ligonio ir stetoskopu nepaklausė širdies.

B.Urbonavičius paneigė Š.Stapulionio žodžius, jog jam išėjus į lauką, užrakino duris.

Pasak terapeuto, jis pokalbio su atvykėliu metu susinervino, todėl į lauką išėjo surūkyti dar vienos cigaretės.

Skirs drausminę nuobaudą

Ligoninės vyriausiasis gydytojas chirurgas Rolandas Rastauskas „Panevėžio rytui” sakė žinantis apie ligonio Š.Stapulionio ir terapeuto B.Urbonavičiaus konfliktą.

Norėdamas išsiaiškinti tiesą, R.Rastauskas savo kabinete teigė surengęs abiejų konflikto dalyvių akistatą.

„Apmaudu, jog gydytojas net neapžiūrėjo ligonio, o tik pavartė jo atsivežtą elektrokardiogramą. Kreipiausi į Gydytojų sąjungą ir ligoninės medicinos darbuotojų etikos komisiją, kad ji įvertintų ligoniui pagalbos nesuteikusio terapeuto elgesį. Už šį poelgį jam skirsiu drausminę nuobaudą”, – tvirtino ligoninės vyriausiasis gydytojas.

Leido neklausyti ministro

R.Rastauskas priminė ne kartą viešai kritikavęs sveikatos apsaugos ministro Žilvino Padaigos įsakymą dėl hospitalizacijos rodiklių nustatymo. Juo nurodyta mažinti ligoninėse gydomų pacientų skaičių.

„Ministras skatina gydymo įstaigas mažinti ligonių hospitalizaciją. Jo įsakymą vykdančios ligoninės premijuojamos. O nustatytą pacientų, kuriuos leidžiama gydyti, skaičių viršijusioms gydymo įstaigoms neatiduoda pinigų net už suteiktas paslaugas”, – piktinosi R.Rastauskas.

Pasvalio ligoninės vadovas sakė pavaldiniams nurodęs nepaisyti jokių skaičių, o rūpintis žmonių sveikata.

R.Rastauskas kolegoms leido nesilaikyti ministro įsakymo ir į stacionarą guldyti visus ligonius, kuriems būtina tokia medicininė pagalba.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , .

3 atsiliepimai į "Svarbiausia ne ligonis, o jo piniginė"

  1. bevardo

    Noriu perduoti vieno kvalifikuoto gydytojo pasakytus zodzius savo draugams, kad dabar priemime budincio gyd. pareiga yra ginti ligonine nuo ligoniu. Tai patvirtinta istatymu ir nieko cia brolyti nebepadarysi.

  2. konstitucija

    Nuo kada ligonines vadovas virsesnis uz SAM ministra?
    Ieskau zmogaus kuris leistu nesivadovauti konstitucija

  3. Liucija

    Lankantis Lietuvoje teko lankytis poliklinikoje, ligonineje ir daktaru kabinete. Taip, patalpos apleistos, reikalingas remontas ir DAUG SVAROS, bet ko daugiausia reikia, tai pagarbos ir vertes zmogui. Daktaro kabinetas, kaip autobuso stotis. Tarnautojai ieina iseina ignoruodami pacijanto privatuma. Dktaras irgi nekreipia demesio i pusiau nuoga pacijanta [moteri ar vyra] ir kalbasi su iejusiu asmeniu. Tokiu vaizdu teko matyti ne viena karta. Esu tikra, kad jeigu tas pacijantas butu Brazauskas, Paulauskas, Prunskiene, Adamkus ar kiti seimo nariai, ar teisejai, su jais daktarai elgtusi taip, kaip daktaras TURI ELGTIS su zmogum. Tas pacientas, p.S. Stapulionis yra taip pat vienodai svarbus nei tie ,kurie uzime aukstus postus. Medicina neturi buti sumaisyta su politika ir daktarai turi vieningai sukilti pries tokius istatymus, kaip yra pamineti siam straipsnyje. Lietuvos politikai, seimo nariai, teisejai ir kiti pareigunai bei kai kurie verslininkai alina Lietuva. Jie nera uzsitarnave daktaru privilegiju. Jie jau pakankamai prisigrobe zmoniu turto ir pays sau paskyre auksciausio laipsnio privilegijas. LIETUVOS DAKTARAI TURI PAKANKAMAI MOKSLO BUTI AUKSTO LYGIO GYDYTOJAIS, tik turi ismokti vertinti ir garbti zmogui, neziurint kokio luomo jis yra.
    Liucija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.