Du koncertai mieste niekaip neišsitenka

Miesto kultūros ir poilsio parke Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną panevėžiečiai nebeišvys dabar šalyje itin populiarių televizijos realybės šou „Dangus” dalyvių – Nato, Antano bei kitų jaunimo numylėtinių.

Ant šio koncerto ir kitų vakaro renginių savo ranką uždėjo miesto valdžia. Ji pareiškė, kad būtent šią šventės dieną renginiai Skaistakalnio parke privalo vykti tik iki 21 valandos.

„Panevėžio valdžia tiesiog susidorojo su mumis kaip konkurentais, nes mes su savo renginiu neva trukdysime pačios savivaldybės rengiamam vakarui Skaistakalnio parke”, – be jokių užuolankų teigė tikrosios ūkinės bendrijos Kultūros ir poilsio parko direktorė Regina Šimkūnienė, o jai pritarė viena iš savininkių Džene Rudaitienė.

Iki šiol laiko neribojo

Bendrijos atstovės net neabejoja, kad jų renginys sutrumpintas tik iš baimės, kad savivaldybės rengiamoje itin prašmatnioje ir itin dosniai finansuotoje šventėje gali būti mažiau žiūrovų.

Užvakar vykusiame renginių komisijos posėdyje dalyvavusi Dž.Rudaitienė teigė tai akivaizdžiai supratusi. Valdininkai tarpusavyje persimetę pastabomis, kad tuo pačiu metu vyksta ir tautinė olimpiada, ir renginiai Skaistakalnio parke.

Vėliau komisijos vadovė Audronė Grainienė tiesiog pasakiusi: „Kai pas jus baigsis, tai pakvieskite visus eiti pas mus, į Skaistakalnio parką”.

Iki šiol, pasak moterų, renginių kultūros ir poilsio parke laikas niekada nebuvo ribojamas – komisija leisdavo jiems vykti vasarą iki 23 valandos.

Sužinojusi, kad dėl šio incidento buvo kreiptasi į spaudą, miesto Kultūros ir meno skyriaus vedėja Loreta Krasauskienė esą pareiškusi, kad parko atstovės tokiu viešumo gestu pačios sau pakenkė.

Vedėja tarusi, kad jei nebūtų kreiptasi į žiniasklaidą, gal ir būtų buvę leista rengti koncertą.

Neva pavadino „skyle”

Kultūros ir poilsio parko atstoves itin šokiravo valdininkų požiūris į jų įstaigą.

„Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja A.Grainienė pavadino mūsų parką „skyle”, – skundėsi R.Šimkūnienė.

Tačiau, anot direktorės, savivaldybės vadovai neturi jokių įrodymų, kad parko veikla yra prasta ar kenkianti miestiečiams. Ypatingų incidentų niekada nebuvę, nes policija samdoma, jai už Joninių vakarą sumokėta 800 litų.

Be to, savivaldybei taip pat jau mokamas mokestis už kiekvieną renginį – po 82 litus kaskart.

Kavinėje iki šiol esą prekiaujama tik silpnu „Švyturio” alumi, o jei bus uždraustas alkoholis, tai tam reikalavimui, pasak direktorės, jie iškart paklus.

Moterys teigė, kad dėl vaikų ir paauglių valkiojimosi po miestą ar parką per suaugusiųjų renginius atsakingos ne jos, o tėvai. Be to, anot jų, paaugliai lygiai taip pat gali blaškytis neprižiūrimi ir po Skaistakalnio parką.

„Mums labai skaudu. Turėtų būti demokratija, žmonės patys turėtų pasirinkti, į kokį jiems renginį eiti. Juk kuo daugiau renginių, tuo geriau. Tačiau dabar atrodo, tarsi būtume atsidūrę stalininėje visuomenėje”, – neslėpė nuoskaudos abi pašnekovės.

Galėtų kreiptis į pareigūnus

Konservatorė A.Grainienė neigė įtarimus, kad savivaldybės komisija uždraudė vakaro renginį tik dėl galimos konkurencijos jų pačių renginiui.

„Gal taip tiesiog sutapo, kad uždraudėme pirmą kartą ir būtent tada, kai vyksta koncertas Skaistakalnio parke. Priežastys buvo kitos”, – teigė savivaldybės atstovė.

Ilgo renginio atsisakyta esą tik dėl nusiskundimų ankstesniais renginiais ir kad paauglių tėvai esą pageidavę policijos jį uždrausti.

Anot A.Grainienės, šalia parko – miegamieji rajonai, neatitinka reikalaujami atstumai iki estrados. Ten yra 160 metrų, o reikia 300 metrų.

Kadangi išleistas Triukšmo įstatymas, nors taisyklės dar ir neparengtos, esą jau dabar reikia jo paisyti.

Rado dar vieną priežastį

Administracijos direktoriaus pavaduotoja nepripažino parką pavadinusi „skyle” bei liepusi paraginti žmones po renginio parke eiti į Skaistakalnio parką.

„Aš dar neatsigavau po pokalbio su R.Šimkūniene. Ji su manimi taip pakalbėjo, kad dar mąstau, ar nesikreipti į pareigūnus”, – sakė A.Grainienė.

Po kiek laiko valdininkė paskambino žurnalistei pati ir pasakė, kad buvo dar viena priežastis, dėl kurios neleista užtęsti renginio. Prašymas renginių komisijai esą pateiktas tik prieš kelias dienas, nors pagal reikalavimus reikia pateikti gerokai anksčiau.

Lygiai dėl tokios pat priežasties neseniai buvo uždraustas ir dar vienas renginys – socialliberalų vaikams rengtas aitvarų skraidinimas. Tada šis skandalas buvo aiškinamas kaip konservatorių ir socalliberalų rietenų rezultatas.

Tačiau pastarasis renginys parke visiškai neuždraustas, jį leista rengti, bet tik sutrumpinus iki 21 valandos. O koncertas Skaistakalnio parke prasidės 20 valandą.

Vaizdas vedėjos netenkina

„Per komisijos posėdį niekas nė žodžio nepasakė, kad pavėluotai atnešėme prašymą. Dabar, žinoma, jie sumeta kaltę tam”, – sakė Dž.Rudaitienė.

L.Krasauskienė teigė, kad ji komisijos darbe nedalyvavo, jai nepatarinėjo, tačiau į konfliktą įsivėlė vėliau, visai to nenorėdama.

„Aš paskambinau parko atstovei dėl renginio leidimo sutvarkymo ir buvau iškoneveikta. Tada ir pasakiau, kad taip konfliktuojant nieko nelaimima”, – aiškino Kultūros ir meno skyriaus vedėja.

L.Krasauskienė patarė žurnalistei pačiai nueiti į kultūros ir poilsio parką, ypač besibaigiant kokiam renginiui, ir pamatyti savo akimis.

„Aš, deja, mačiau. Vaizdas manęs netenkina. Ten pramoga, bet ne kultūra”, – sakė L.Krasauskienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.