Padidėjo įmoka savarankiškai dirbantiems asmenims

Nuo liepos 1 d. LR Vyriausybei patvirtinus naują valstybinės socialinio draudimo bazinės pensijos dydį – 230 Lt (padidėjo 30 Lt), pakito ir savarankiškai dirbančių asmenų, besidraudžiančių bazinei pensijai, valstybinio socialinio draudimo įmokų dydis.

Savarankiškai dirbantys asmenys: individualių įmonių savininkai, tikrųjų ūkinių bendrijų ir komanditinių ūkinių bendrijų tikrieji nariai, asmenys, kurie verčiasi individualia veikla, kaip ji apibrėžta Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme, t.y. advokatai, advokatų padėjėjai, notarai, antstoliai, verslo liudijimus turintys bei kiti asmenys ir savanoriškuoju valstybiniu socialiniu pensijų draudimu apsidraudę asmenys, mokantys 50 proc. bazinės pensijos dydžio socialinio draudimo įmokas, nuo liepos 1 d. privalo mokėti 115 litų dydžio mėnesio įmokas. Atitinkamai trijų mėnesių (ketvirčio) socialinio draudimo įmoka padidėjo iki 345 Lt.

Ši informacija, pasak „Sodros” Kauno skyriaus Draudėjų ir apdraustųjų skyriaus vedėjos Aliutės Meškuotienės, itin aktuali asmenims, dirbantiems pagal verslo liudijimus, kurių galiojimo laikotarpis trumpesnis kaip 3 mėnesiai, nes šie asmenys valstybinio socialinio draudimo įmokas už visą verslo liudijimo galiojimo laiką turi sumokėti per 5 darbo dienas nuo verslo liudijimo įsigaliojimo ar jo galiojimo laiko pratęsimo.

Jei verslo liudijimas išduotas ketvirčiui ar ilgesniam laikotarpiui, tai įmokas reikia mokėti kartą per ketvirtį, bet ne vėliau kaip iki to ketvirčio paskutinio mėnesio 15 dienos.

Įmokų mokėjimo terminai yra reglamentuojami įstatymu. Pažeidus įmokų mokėjimo tvarką ir terminus, yra skaičiuojami delspinigiai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.