Vilniaus bažnyčioje liepsna prarijo diplomą

Iškilminga bakalauro diplomų teikimo ceremonija Vilniaus Šv.Jonų bažnyčioje baigėsi akibrokštu – absolventas čia pat sudegino ką tik gautą aukštojo mokslo baigimo liudijimą.

Į šią šventovę atsiimti diplomų trečiadienio rytą susirinko apie pusę tūkstančio Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakulteto absolventų.

Paskutiniai bakalauro diplomus gavo šio fakulteto Programų sistemų katedros studentai. Šios studijų programos diplomą apsigynė ir vilnietis 23 metų Rimantas Šimanėlis.

Į rankas gavęs bakalauro diplomą jaunuolis išsitraukė žiebtuvėlį ir uždegė dokumentą. Jį prarijo liepsna. Bažnyčioje liko gulėti tik pelenų krūvelė.

Netenkina mokslo kokybė

„Tai yra protestas prieš Lietuvos švietimo sistemą, prieš jos lygį ir požiūrį į mokslą. Manęs netenkina toks atsainumas, kai nesirūpinama darbo kokybe.

Studentai priimami, jiems užsimerkus padėstoma ir jie išleidžiami. Ugdymo procesas nevyksta”, – taip savo poelgį „Lietuvos rytui” paaiškino universiteto absolventas R.Šimanėlis.

Buvęs vienos prestižiškiausių bendrojo lavinimo mokyklų – Vilniaus licėjaus – auklėtinis tvirtino, kad mintis sudeginti diplomą jam kilo nespontaniškai.

„Šio protesto nesugalvojau vos gavęs diplomą. Nors nerūkau, kišenėje turėjau žiebtuvėlį. Jis neatsirado atsitiktinai”, – pasakojo R.Šimanėlis.

Vilniaus universitete pirmos pakopos aukštąjį išsilavinimą įgijęs studentas tvirtino, kad daugiau šioje aukštojoje mokykloje nesimokys. Magistro laipsnio jis žada siekti užsienyje arba mokytis savarankiškai.

Fakulteto įvaizdis – puikus

Vilniaus universiteto vadovybė vakar įvykusį incidentą komentavo nenoriai.

Diplomus studentams įteikinėjęs Matematikos ir informatikos fakulteto dekanas Feliksas Ivanauskas tvirtino nepastebėjęs, kaip bažnyčioje buvo uždegtas diplomas.

„Jeigu taip atsitiktų, pagalvočiau apie auklėtinio psichikos būklę. Būna atvejų, kai studentai skundžiasi studijų kokybe. Kai kam nepatinka griežti reikalavimai.

Mūsų auklėtiniai gauna gerus darbus. Į fakultetą įstoti yra sunku, būna dideli konkursai”, – teigė dekanas.

Rektoriui buvo naujiena

Vilniaus universiteto rektorius profesorius Benediktas Juodka tikino, kad apie incidentą, kai viešai buvo sudegintas bakalauro diplomas, išgirdo tik iš „Lietuvos ryto”.

„Nepažįstu žmogaus, kuris tai padarė, todėl man sudėtinga komentuoti. Teoriškai įmanoma prielaida, kad kažkas negerai šitaip pasielgusio žmogaus psichikai. Galbūt žmogus persitempė.

Poelgio motyvų gali būti labai daug. Tačiau šiame fakultete dirba tikrai aukšto lygio profesūra. Matematika mūsų universitete yra labai stipri sritis”, – teigė B.Juodka.

Universitetams trūksta lėšų

Tačiau universiteto rektorius neneigė, jog studijų kokybė yra viena aktualiausių ne tik jo vadovaujamos įstaigos, bet ir kitų Lietuvos bei Europos aukštųjų mokyklų problemų.

„Studijų kokybė susideda iš daugelio parametrų. Kokybę lemia studentų motyvacija, dėstytojų profesionalumas, laboratorijų lygis. Kokybė priklauso ir nuo to, ar bibliotekose yra mokslinių žurnalų, vadovėlių.

Pagaliau kokybę lemia ir bendrabučiai, ar studentai grįžę gali ramiai išsimiegoti ir išsimaudyti. Visa tai turi įtakos studijų kokybei. Dalis jų visiškai priklauso nuo finansavimo”, – aiškino B.Juodka.

Profesorius įsitikinęs, jog mokslo kokybė nukenčia dėl pernelyg mažo aukštųjų mokyklų finansavimo. Jeigu įstaigos gautų daugiau pinigų, jų laboratorijos nesiskirtų nuo garsiausių pasaulio universitetų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Vilniaus bažnyčioje liepsna prarijo diplomą"

  1. Inza

    Vakar pati buvau svJonu baznycioje, taciu apie si ivyki isgirdau tik i spaudos arba jis buvo pernelyg tylus arba kazkas sugebejo ji nutildyti. Nor tokiam poelgiui ir nepritariu, taciau jo priezastys turi pagrinda. Po ketveriu „prestiziniame” universitete ir fakultete praleistu metu i ji nenoriu grizti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.