Našlaičiai ieško atsarginių durų

Teisėsaugos prigriebta ir savo vedlio Viktoro Uspaskicho netekusi Darbo partija artimiausiu metu gali likti ir be dar vieno savo simbolių – ketinama keisti partijos pavadinimą.

Generalinei prokuratūrai pranešus apie ketinimus partijai pareikšti įtarimus, o V.Uspaskichui – apie atsistatydinimą, politikai apsilankė Registrų centre.

Darbo partijos atsakingojo sekretoriaus ir šios partijos vicepirmininko Vytauto Gapšio prašymu buvo rezervuotas Naujosios darbo partijos pavadinimas.

Naujo pavadinimo gali prireikti tuo atveju, jeigu įtarimus šiai partijai, kaip juridiniam asmeniui, pareiškę prokurorai kreipsis į teismą dėl sankcijų taikymo.

Jeigu prokurorams pavyktų įrodyti, kad Darbo partija užsiėmė apgaulingu apskaitos tvarkymu ir teikė neteisingus duomenis apie pajamas, pelną ar turtą, ji gali būti likviduojama, apribojama jos veikla ar skiriama piniginė bauda.

Procesinės prievartos priemonės Darbo partijai prokurorų prašymu gali būti taikomos ir tyrimo metu. Tačiau kol kas prokuratūra nekomentuoja, ar teiks tokį prašymą teismui.

Apie naujoves – puse lūpų

Laikinai Darbo partijos vadovo pareigas einanti Loreta Graužinienė trečiadienį „Lietuvos rytui” neigė, kad Naujosios darbo partijos pavadinimas atsirado norint užbėgti įvykiams už akių ir taip išvengti sankcijų.

Tačiau ji pripažino, kad Registrų centre buvo rezervuotas naujas partijos pavadinimas.

Laikinoji partijos vadovė apie tokio žingsnio motyvus kalbėjo aptakiai: „Mes apie tai kalbėjome, bet aš nežinau, kokios ten procedūros. Pavyzdžiui, liberalcentristai visą bloką pavadinimų užsiėmė. Mes paėmėme tik vieną”.

Parlamentarė tikino, kad naujo pavadinimo registravimas nėra susijęs su partiją užklupusiais nemalonumais.

Tačiau ji negalėjo paaiškinti, kodėl Darbo partija nusprendė rezervuoti naują pavadinimą ir kodėl pasirinko būtent tokį.

„Jeigu sugalvosime kitokių pavadinimų, gal ir kitus patentuosime”, – kalbėjo laikinoji partijos vadovė.

Frakcija braška per siūles

Partijai likus be vedlio, vėl susvyravo Seimo Darbo partijos frakcija. Kai kurie jos nariai besiblaškančiai vadovybei pateikė ultimatumą – arba visi V.Uspaskicho bendražygiai ir jam lojalūs asmenys traukiasi iš postų partijoje, arba frakcija neteks nemažai narių.

Pirmieji įtampos ženklai ėmė ryškėti jau antradienio posėdyje, kur pranešta apie tai, kad partija liko našlaitė.

Kai kurie politikai prabilo, kad partijai reikia atsiriboti nuo praeities klaidų, siūlė frakcijos narystės partijoje sustabdymą.

Partijos vadovybe nepatenkintiems frakcijos nariams pažadėta, kad prezidentui Valdui Adamkui partijos nuomonę išdėstys ir Seimo vicepirmininkas Vydas Gedvilas, kuris frakcijoje laikomas naujos lyderių kartos atstovu.

Posėdžiuose laužomos ietys

Vakar vykusiame frakcijos posėdyje vyravo mažiau įtempta atmosfera. Tačiau vėl buvo reikalaujama radikalių ir kuo skubesnių permainų: pakeisti visą partijos vadovybę – vicepirmininkus, prezidiumą, centrinę būstinę, atsiriboti nuo tų partijos narių, kuriems teisėsauga pareikš įtarimus.

Partijos vadovybė nepranešė, kokios pozicijos laikytis dėl socialdemokratų formuojamos mažumos Vyriausybės, taip pat skundėsi, kad prezidentas laikosi išankstinių nuostatų Darbo partijos atžvilgiu.

Frakcijos nariams buvo aiškinama, kad partija turi būti vieninga, tačiau nutylėta, kaip bus reformuojama partijos vadovybė.

Vienas partijos vicepirmininkų Jonas Jagminas teigė, kad partija neeiliniame suvažiavime turėtų išsirinkti naują bei inteligentišką vadovybę.

Į tokį pareiškimą tuojau pat reagavo kitas vicepirmininkas – milijonierius Antanas Bosas. „Vadinasi, dabartinė partijos vadovybė nėra inteligentiška?” – pasipiktinęs paklausė politikas.

Dairosi vieni į kitus

Šaltinių teigimu, daugelis paprastų frakcijos narių, kuriuos Seimo užkulisiuose atakuoja kitų partijų atstovai, kol kas stebi padėtį ir delsia priimti sprendimą.

„Žinoma, vyksta judėjimas, diskusijos – frakcijos nariai kalbasi apie įvairius, net labai radikalius žingsnius.

Įtampa didelė, užtenka pasitraukti kuriam nors vienam, ir jį iškart paseks didesnis būrys. Tačiau nemažai mūsiškių mano, kad kol kas dar verta laikytis būryje”, – „Lietuvos rytui” sakė vienas frakcijos narys.

Kai kuriais duomenimis, nepatenkintuosius partijos vadovybe vėl ėmėsi aplink save telkti laikinasis ūkio ministras Kęstutis Daukšys.

Socialdemokratai, stengdamiesi užsitikrinti kuo didesnę paramą Seime, neatmeta, kad kai kurie Darbo partijos ministrai galėtų išsaugoti savo postuos, jei iš frakcijos išsivestų kelis bendražygius.

Tačiau K.Daukšys vakar „Lietuvos rytui” nenoriai kalbėjo apie savo požiūrį į partijos vadovybę ir būdus partijai išsikapstyti iš krizės.

Jis tik kartojo, kad partija bei frakcija turėtų likti vieninga.

Privalo atsisakyti ambicijų

Darbo partijos atstovams liūdnai baigėsi ir jų susitikimas su šalies vadovu V.Adamkumi.

Prezidentas be užuolankų pareiškė, kad po prokuratūros sprendimo pateikti įtarimus dėl neskaidrios finansinės veiklos Darbo partijai ji privalo atsisakyti dalyvavimo vykdomojoje valdžioje.

„Aš šios partijos vietoje susilaikyčiau nuo bet kokių pastangų siekti postų Vyriausybėje”, – „Lietuvos rytui” sakė V.Adamkus.

Prezidentas taip pat teigė nematąs politinės ateities ir atsistatydinusiam bei Rusijoje besislapstančiam partijos lyderiui V.Uspaskichui: „Kokios gali būti perspektyvos, kai tavęs ieško teisėsauga? Kiekvienam šis klausimas turėtų būti aiškus”.

Tačiau L.Graužinienė tvirtino nematanti priežasčių, dėl kurių Darbo partija turėtų sustabdyti savo veiklą. Ji teigė, kad partijos veikla gali būti stabdoma tik teismo sprendimu.

Paklausta, kokią vietą Lietuvos politinėje sistemoje ji mato Darbo partijai, politikė atsakė, kad „lygiai tokią pačią kaip dabar”.

L.Graužinienė dalį pateiktų įtarimų dėl neskaidrios finansinės veiklos stengėsi permesti nuo Darbo partijos atskilusiai Pilietinės demokratijos partijai bei buvusiam savo bendražygiui, Seimo vadovui Viktorui Muntianui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.