Šiurpi įkaitų dramos baigtis

Irake nužudytiems rusams – saviškių priekaištai

Tuo metu, kai pirmadienį kai kurios tarptautinės organizacijos jau siuntė užuojautos telegramas dėl keturių Rusijos ambasados darbuotojų nužudymo Irake, Maskvoje teberuseno maža viltis, kad tautiečiams likimas dar gali būti gailestingas.

Galiausiai vėlai vakare Rusijos URM oficialiai pripažino, kad Fiodoras Zaicevas, Rinatas Agliulinas, Anatolijus Smirnovas ir Olegas Fedosejevas – nužudyti.

Visi jie birželio 3 dieną buvo pagrobti Bagdade. Pagrobimo metu ambasados apsaugos darbuotojas Vitalijus Titovas buvo nukautas.

Ilga tyla

Po pagrobimo įsiviešpatavo ilga tyla – niekas neprisiėmę atsakomybės dėl išpuolio, nereikalavo išpirkos. Maskvoje suko galvas, ką tai galėtų reikšti.

Tik po maždaug dviejų savaičių su teroristų tinklu „Al Qaeda” susijusi grupuotė paskelbė pareiškimą, kuriame buvo sakoma, kad ji laiko įkaitais keturis Rusijos ambasados darbuotojus. Grupuotė pareikalavo, kad Maskva per 48 valandas iš Čečėnijos išvestų savo kariuomenę bei išlaisvintų kalinius musulmonus. Rusija pareiškime dar kaltinta dėl musulmonų žudymo maištingoje Šiaurės Kaukazo respublikoje.

Grupuotė, pasivadinusi Mudžahidų taryba, birželio 19-ąją grėsmingai paskelbė, jog keturi rusai bus nužudyti, jeigu per dvi paras nebus įvykdyti jos reikalavimai.

Birželio 21-ąją, pasibaigus ultimatumo terminui, teroristai paskelbė, kad įkaitams mirties nuosprendis įvykdytas. Po keturių dienų viename islamistų tinklalapyje buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame pavaizduota egzekucija. Atidžiai ištyrusi visus pranešimus, Rusijos URM galiausiai pripažino, kad įkaitai nužudyti.

Naujienų agentūros nuolat kalbėjo apie keturis pagrobtus diplomatus. Paaiškėjo, kad tik F.Zaicevas buvo diplomatas, ambasadoje ėjo trečiojo sekretoriaus ir ambasadoriaus padėjėjo pareigas.

O.Fedosejevas buvo apsaugos darbuotojas, A.Smirnovas – vairuotojas, R.Igliulinas – virėjas.

Kraują stingdantis įrašas

Pasak Maskvos laikraščio „Izvestija”, piktadarių paskelbto vaizdo įrašo trukmė – 97 sekundės. Jo pradžioje – trumpas specialus teroristų pareiškimas: „Alacho nuosprendis Rusijos ambasados darbuotojams įvykdytas. Mes atkeršijome už mūsų brolių ir seserų kankinimus bei žudymus Čečėnijoje, kitose vietose, kur skriaudžiami musulmonai. Ne mes griebėmės žudymų kaip kovos priemonės”.

Po to juodame ekrane buvo rodoma citata iš Korano: „Jeigu kas nors tave užpuola, tu puoli jį”. Vėliau pradeda kalbėti įkaitai. Jie pasako savo vardus, tėvavardžius, pavardes, pareigas, šeimyninę padėtį. Galiausiai du vyrai su kaukėmis ant veidų, šaukdami „Alachas yra didis”, partrenkia vieną įkaitų ant žemės ir nupjauna jam galvą. Tuoj ateina antro nelaimingojo eilė.

Trečiąją auką teroristai išsiveda į gatvę ir iš arti šauna jam į galvą. Iš vaizdo įrašo lieka neaišku, kaip buvo nužudytas ketvirtasis įkaitas.

Sesuo prašė pasigailėti

Vienas nužudytų įkaitų – R.Agliulinas – musulmonas. Jo sesuo Alija per vieną arabų televizijos kanalų birželio viduryje kreipėsi į pagrobėjus ir prašė paleisti įkaitus. Bet teroristai net į musulmonės maldavimus neatsižvelgė.

Rusijos žiniasklaida informavo, jog nužudytųjų artimiesiems tapo skaudu, kai URM atstovai papriekaištavo teroristų aukomis tapusiems ambasados darbuotojams, kad jie pažeidė saugaus elgesio instrukcijas.

Vienas URM pareigūnas laikraščiui „Kommersant” sakė, kad ambasados darbuotojams Irake, kur siautėja teroristai, draudžiama be būtino reikalo vaikščioti ar važinėti po sostinę ir kitus miestus. Viskas, ko reikia diplomatinės misijos darbuotojams, į ją pristatoma. Tačiau birželio 3-iąją ambasados darbuotojai grubiai pažeidė instrukciją, kai į miestą išvažiavo apsipirkti, pažymėjo URM pareigūnas.

Vienas automobilyje buvęs darbuotojas per užpuolimą buvo nukautas, kiti keturi – pagrobti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.