Ultravioletiniai spinduliai gydo žvynelinę

Lietuvoje žvyneline (psoriaze) serga apie 5-10 proc. gyventojų. Dauguma (apie 80 proc.) šią ligą paveldėję iš artimų ar tolimesnių giminaičių, tačiau kitais atvejais susirgimo kilmė yra neaiški.

Kaip pabrėžė Vilniaus odos ir veneros ligų centro gydytojos dermatovenerologė Ona Smilgevičienė, susirgimai žvyneline ar šios ligos suaktyvėjimas gali būti sietinas su stresais, infekciniais susirgimais, kai kurių vaistų vartojimu. Pasak specialistės, žvynelinė Lietuvoje itin suaktyvėjo šiais metais, į centrą kreipiasi nemažai pirmąkart susirgusių pacientų.

Ligos požymiai

Žvynelinė (psoriazė) – lėtinė uždegiminė odos liga. Ja sergančiųjų oda iš pradžių parausta, vėliau ją padengia į pleiskanas panašūs žvyneliai. Kartais žvyneliai išplinta po visą kūną, kartais pasireiškia tik atskiruose plotuose (ant kelių, alkūnių). Įdomu, kad liga būdinga jauniems žmonėms – antroje gyvenimo pusėje ja susergama gerokai rečiau. Beje, nuo jaunystės sirgę žvyneline, sulaukę brandaus amžiaus gali kiek atsikvėpti – ligos simptomai šiek tiek sušvelnėja.

Gydytoja Smilgevičienė teigia, kad kartais sergantieji lengva žvynelinės forma gali net nepastebėti ligos – jie tik skundžiasi, kad niekaip nepavyksta išnaikinti pleiskanų. Tačiau vaikai iš tokių tėvų gali paveldėti ligą ir net kentėti nuo gerokai sunkesnės jos formos.

„Nereikėtų bijoti bendrauti su sergančiaisiais šia liga, ji nėra užkrečiama”, – aiškina medikė.

Ilgas, bet saugesnis gydymas

Ar įmanoma atsikratyti šio nemalonaus susirgimo? Gydytoja Smilgevičienė nepateikia vienareikšmio atsakymo. „Liga gydoma, tačiau jos simptomai yra linkę kartotis”, – sako specialistė.

Pasak jos, gydymas yra itin individualus – kaip ir pati ligos raiška. Vieniems susirgimai kartojasi retai – kartą per metus ar net dešimtmetį, kiti kenčia nuo pakitusios odos nuolat; vienų pleiskanoja visas kūnas, kitų tik atskiri ligos židiniai.

Dabar žvynelinė gydoma išoriniais preparatais ir ultravioletinių spindulių dozėmis. Pasak dermatovenerologės Smilgevičienės, ar gydymas bus efektyvus, ar liga nepasikartos – taip pat individualūs dalykai, priklausantys nuo paciento sveikatos, nervų sistemos būklės ir net darbo sąlygų (dulkės, cheminės medžiagos kenkia taip pat, kaip ir nuolatinis stresas).

Nauji aparatai

Dabar ir Lietuvoje jau taikomas itin sėkmingas bei efektyvus šios ligos gydymas. Vilniaus odos ir veneros ligų centro specialistai džiaugiasi įsigytais naujais ultravioletinių spindulių aparatais, skirtais gydyti šią ligą.

Aparatas spinduliuoja siaurabangius ultravioletinius kvarco spindulius (anksčiau naudotos kvarco lempos spinduliavo plačiąsias bangas, todėl atliekant procedūrą buvo juntamas nemalonus kvapas, oda parausdavo, procedūra trukdavo ilgai), kurie gerokai saugesni ir už senųjų kvarco lempų, ir už soliariumų bei saulės spindulius. Taikant šias procedūras ir vartojant išorinius tepalus pastebimi greiti ir aiškūs pagerėjimai.

Šiuo metu centre yra cilindro formos kamera gydyti visam kūnui, kur pacientas įeina tik kelioms minutėms (prieš procedūrą geriami spindulius pritraukiantys vaistai arba oda ištepama specialiu tepalu). Kadangi labai dažnai liga pažeidžia tik delnus ir pėdas, yra atskiras aparatas gydyti ir šias kūno dalis. Jis itin populiarus, mat vienos sunkiausių ligos formų pasireiškia būtent šitose vietose – oda suragėja, atsiranda įtrūkimai, pūslelės, čia išoriniai tepalai mažai efektyvūs. Gydyti galvos odą centre yra specialios šukos, spinduliuojančios ultravioletinius spindulius. Tai itin patogu, mat tepti galvą tepalu gana sudėtinga.

Būtina žinoti

„Naujųjų aparatų lempų skleidžiami spinduliai, palyginti su soliariumų ir senųjų kvarco lempų, yra kur kas saugesni”, – aiškina gydytoja Smilgevičienė. Pasak jos, soliariumų ir senųjų kvarco aparatų lempos spinduliuoja įvairaus diapazono spindulius, kurie gali išprovokuoti vėžinius susirgimus. O specialiųjų lempų – daug saugesni spinduliai. Tačiau ir šiuo aparatu negali naudotis pirmojo odos tipo, turintys daug apgamų žmonės – jiems bet kokie ultravioletiniai spinduliai pavojingi. Šiuo būdu negydomi sergantys ar sirgę onkologinėmis ligomis, vartojantys daug vaistų, alergiški saulės spinduliams, sergantys inkstų ir kepenų ligomis.

Kadangi taikant procedūrą gaunama pakankamai ultravioletinių spindulių, todėl gydantis reiktų vengti papildomai kaitintis paplūdimyje ar soliariumuose. Beje, gydytoja perspėja, kad vartojantieji bet kokius vaistus, net paprastą aspiriną (ypač antibiotikus, B grupės vitaminus) turi vengti saulės – ji gali pakenkti.

Gydymosi nuo žvynelinės periodu negalima vartoti jokios aromatizuotos kosmetikos – gali būti fotoreakcija, atsirasti alerginės kilmės uždegimas.

Į centrą gali kreiptis pacientai ir be jokio siuntimo – čia jie bus apžiūrėti, konsultuojami ir gydomi. Kvalifikuoti medikai turi žinių ir patirties fotobiologijos srityje ir savo darbe naudoja originalius aparatus, kuriuose įmontuota kompiuterinė įranga užtikrina geriausią šviesos spektrą ir teisingą dozavimą.

Jau metus laiko taikydami gydymą naujais aparatais medikai pastebi žymų pacientų savijautos pagerėjimą. Žmonės pasveiksta, rečiau serga, rečiau juos išberia. Žinoma, didelis stresas ar nelaimė gali medikų pastangas paversti niekais – gydytis tenka iš naujo. Tačiau daugelis pacientų vėl gali mėgautis visaverčiu gyvenimu, karštomis dienomis nedangstyti kūno ilgomis rankovėmis ar aklinai užsagstytomis apykaklėmis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.