„Ekrano” bedarbius gelbsti ir melu

„Išmokėta išeitinė išmoka 3072 litai”, „Išmokėta išeitinė išmoka 2308 litai”.

Tokias pažymas prieš kelias dienas gavo bankrutavusio „Ekrano” darbininkai Audrius ir Elena Juodokai.

Viskas būtų gerai, jeigu minimus išeitinių išmokų pinigus šie sutuoktiniai jau laikytų rankose kaip ir pažymas apie juos. Tačiau pažymos yra, o pinigų – nė kvapo. Nežinia netgi, kada tie pinigai jiems bus išmokėti.

Piktinosi buvusiais vadovais

Į melagingą pažymą panevėžiečiai tiesiog negali žiūrėti. Šitiek ilgai „Ekrano” valdžia juos maustė, slėpė tikrąją informaciją, kad žmonėms atrodo, jog dabar ir vėl kažkas nori juos apgauti.

„Ar tikrai su mumis bus atsiskaityta, ar nebus po nosimi pakištas šis popierėlis, liudijantis, kad jau išmokėti pinigai?” – klausė abu bedarbiais tapę sutuoktiniai.

Be to, spalvinių kineskopų surinkėjui montuotojui A.Juodokui ir kolbų plovėjai rūgščiais tirpalais E.Juodokienei buvo neramu, ar pamatę tokias pažymas darbo biržos specialistai nepasakys: „Aha, jūs turite pinigų gyventi, taigi darbo dar galite palaukti”.

Sutuoktiniams pritarė ir jų kaimynė Svetlana Pabrėžienė.

Vėliau į redakciją skambino ir daugiau buvusių „Ekrano” darbuotojų, gavusių lygiai tokias pat melagingas pažymas. Visų buvo vienintelis nuogąstavimas – ar jų, jau ir taip gerokai nuskriaustų, nenori apgauti dar kartą.

Bedarbiais tapę panevėžiečiai neslėpė pasipiktinimo buvusiais gamyklos vadovais, sakė neabejojantys, kad šie tik sau krovė turtus ir įmonę specialiai nuvarė į tyčinį bankrotą.

Tikrai nėra kriminalo

Standartines pažymas apie darbą įmonėje buvusiems „Ekrano” darbuotojams išdavė jau ne gamyklos administracija, o bankrutuojančią įmonę perėmusi administratorė – „Baklio” bendrovė.

Administratorius Gintaras Gelčys iš karto puolė raminti žmones, kad nėra jokio kriminalo – kad melagingai surašytas raštas tikrai jiems nepakenks, o tik padės.

„Tai tokia standartinė forma. Normaliose bankrutuojančiose įstaigose paprastai išeitinės išmokos pinigai jau būna išmokėti, tad nesusipratimų išvengiame. Tačiau „Ekrane”, kaip visi žino, yra kitaip”, – aiškino G.Gelčys.

Anot administratoriaus, tokia dokumento forma nustatyta tam, kad bedarbiais tapusius darbuotojus priimtų darbo birža. Jeigu būtų parašyta, kad pinigai neišmokėti, darbo birža tiesiog išvarytų, lieptų pagal įstatymą kreiptis po 2-4 mėnesių.

„Tai tik popiergalis, kurio reikia darbo biržai ir niekam kitam. Kitur jis negalioja”, – tikino bankroto reikalų žinovas.

Administratoriui teko papriekaištauti, kad per mažai jo darbuotojai bendrauja su atleidžiamais iš darbo žmonėmis. Tačiau šiuos priekaištus jis peradresavo darbo biržai – esą šios įstaigos darbuotojų pareiga tą aiškinti.

Vis dėlto G.Gelčys sutiko, kad reikėtų lankstesnių įstatymų – melo, netgi norint padėti nuo bankroto nukentėjusiems žmonėms, neturi būti.

Žada sušaukti susirinkimą

Administratorius tikino dedąs visas pastangas, kad su „Ekrano” darbuotojais būtų atsiskaityta kuo greičiau.

„Liepos viduryje turėtume jau mokėti išeitines išmokas”, – žadėjo G.Gelčys.

Po to, kai bus baigtas šis darbas, administratorius ketina sušaukti visų „Ekrano” darbuotojų susirinkimą. Dabar G.Gelčys suka galvą, kur juos visus 4 tūkstančius žmonių vienu metu sutalpinti. Juokas juokais, anot G.Gelčio, gali tekti visus ir į Kauno sporto halę kviesti, nes Panevėžyje tokios didžiulės salės nėra.

Žurnalistė sufleravo, kad vidury vasaros nebūtina ieškoti uždaros patalpos, galima visus sušaukti ir po atviru dangumi, kad ir į šalia gamyklos esantį futbolo stadioną.

„O, jūsų gera mintis”, – nusijuokė G.Gelčys.

Administratorius dar kartą patikino, kad jis atstovauja ne buvusių „Ekrano” gamyklos vadovų interesams, o visiems nuo gamybos giganto bankroto kenčiantiems darbuotojams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.