Paberžėje – tik bėglio dvasia

Kėdainių rajone esančioje Paberžėje – ją kai kas jau vadina dvasingiausia Lietuvos vieta – savaitgalį buvo pagerbtas prieš metus Anapilin išėjusio Tėvo Stanislovo atminimas.

Šeštadienio popietę paminėti kapucinų vienuolio pirmųjų mirties metinių atvyko Seimo vadovas Viktoras Muntianas, Kėdainių savivaldybės vadovai, Seimo nariai Virginija Baltraitienė ir Petras Baguška.

Su Tėvu Stanislovu besibičiuliavusio buvusio Vyriausybės vadovo Algirdo Brazausko bei draugystę su šiuo dvasininku ne kartą viešai deklaravusio Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho paberžiškiai neišvydo.

Nenorėjo kalbėti apie vyrą

Paberžės bažnyčią finansiškai remianti skandalingojo Darbo partijos įkūrėjo žmona Jolanta Blažytė viena meldėsi už dvasininką aukojamose mišiose.

Vengdama dėmesio, verslininkė prie vienuolio kapo įsimaišė į tikinčiųjų minią.

„Lietuvos ryto” paklausta, kur dabar yra jos vyras, J.Blažytė tarstelėjo: „Viktoras savo dvasia šiandien yra čia”.

Apie Rusijoje besislapstantį sutuoktinį nepanorusi kalbėti moteris tikino, kad jai Paberžė yra labai svarbi, nes su šia vieta siejasi jos prisiminimai apie Tėvą Stanislovą.

Klusnumas, neturtas ir tyrumas

Žinomo dvasininko pradėtus darbus Paberžėje tęsiantis kunigas Skaidrius Kandratavičius pašventino bažnyčios šventoriuje prie vienuolio kapo pastatytą paminklinį pusšešto metro aukščio ąžuolo kryžių su trimis išdrožtais mazgais.

Šio paminklo autorius kaunietis Rimas Idzelis kryžių sukūrė be Nukryžiuotojo.

Trys mazgai simbolizuoja dvasininkams būdingas savybes – neturtą, klusnumą ir tyrumą.

Ant ąžuolinio kūrinio neišraižytas ir kunigo vardas. Jis iškaltas ant akmens po kryžiumi.

Dvasingumo aura neišnyko

„Po Tėvo Stanislovo mirties Paberžėje mažai kas pasikeitė.

Liko visa ta gyvastis, kurios vienuolis siekė.

Šioje vietoje tvyranti dvasingumo aura ir toliau traukia žmones iš visos šalies.

Džiaugiuosi, kad čia tęsiami ne tik dvasiniai, bet ir materialūs Tėvo Stanislovo pradėti darbai”, – „Lietuvos rytui” sakė Seimo pirmininkas V.Muntianas.

Po iškilmių – vaišės

Pašventinus paminklinį kryžių, Kėdainių savivaldybė visiems susirinkusiems pasiūlė kuklias vaišes. Tuo tarpu kviestiniai asmenys buvo pakviesti pietų.

Vėliau Paberžės bažnyčioje maestro Virgilijus Noreika, fortepionistė Lina Giedraitytė, fleitistė Viktorija Zabrodaitė, aktorė Doloresa Kazragytė surengė koncertą „Atminimo valanda”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.