Vasara – papildomų išlaidų metas

Birželio pabaigoje, kai uždaromos mokymo įstaigos, kurių valgyklose galima pigiai ir skaniai pasisotinti, nemažai daliai dirbančių miestelėnų iškyla rimta finansinė problema, mat pietauti kavinėse – ne kiekvieno kišenei.

Mažomis kainomis galinčiose pasigirti švietimo įstaigų valgyklose kiekvieną mokslo metų dieną pietauja šimtai klaipėdiečių.

Leidžiamas antkainis – 50 proc.

Klaipėdos savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus duomenimis, uostamiestyje yra 34 mokyklos ir gimnazijos, kuriose veikia valgyklos.

Daugumos mokyklų valgyklos pasibaigus mokslo metams uždaromos, ilgėliau dirba tik daug nuolatinių lankytojų turinčios maitinimo įstaigos. Tačiau, pasak Švietimo skyriaus vedėjos pavaduotojos Virginijos Kazakauskienės, tokių valgyklų yra nedaug.

Ugdymo įstaigose įsikūrusios valgyklos juridiškai priklauso mokykloms, tačiau jų biudžetas yra atskiras – virtuvės darbuotojos pačios sau užsidirba atlyginimus.

„Kadangi priklausome valstybinei įstaigai, mums, kitaip nei privačioms viešojo maitinimo įstaigoms, 50 procentų – didžiausias leidžiamas antkainis. Tai pagrindinė priežastis, kodėl mokyklose yra tokios žemos patiekalų kainos”, – paaiškino Martyno Mažvydo pagrindinėje mokykloje esančios valgyklos vedėja Rūta Mickuvienė.

Pasak vedėjos, mokyklų valgyklos negali pačios pasirinkti tiekėjų. Tam Klaipėdos savivaldybės administracija skelbia viešąjį konkursą – laimėjusieji ir aprūpina ugdymo įstaigas reikiamais produktais.

Beje, tokie pat reikalavimai yra taikomi ir profesinėms mokymo įstaigoms priklausančioms valgykloms.

Pasotina klaipėdiečius

Vytauto Didžiojo gimnazijos valgykloje skaniai ir sočiai galima papietauti maždaug už 3-5 litus. Kalbinti lankytojai teigė, jog virėjos čia mitrios ir malonios. Liepos ir rugpjūčio mėnesiais valgykla nedirbs.

„Šiuo metu mūsų valgiaraštyje yra 7 pietų variantai, o rudenį jis pailgėja iki 13 variantų”, – sakė vedėja Virginija Simutienė, valgyklai vadovaujanti jau 21-erius metus.

Prie Martyno Mažvydo pagrindinės mokyklos dažnai gali išvysti greitosios pagalbos ir policijos automobilių, bet tai dar nieko bloga nereiškia: medikai ir pareigūnai paprasčiausiai pietauja.

„Klaipėdiečiams valgyklos durys atviros nuo 12 valandos, kai jau yra papietavę visi vaikai, – pabrėžė direktorius Vytautas Dumčius. – Tarp 12 ir pusės dviejų automobilių stovėjimo aikštelė būna sausakimša – miestiečių privažiuoja labai daug.”

Valgyklos vedėjos R. Mickuvienės skaičiavimais, be moksleivių, kasdien valgykla pasotina dar apie du šimtus klaipėdiečių.

Kompleksiniai pietūs čia kainuoja apie 5 litus, pasak R. Mickuvienės, vaikai valgiui dažniausiai išleidžia apie 3 litus. Pavyzdžiui, labiausiai moksleivių mėgstamas Kijevo kotletas yra įvertintas 2,80 lito.

Mokyklos valgykla, lankytojų pageidavimu, bus uždaryta ne birželį, kaip įprasta, o tik liepos 7-ąją.

„Pas mus per pietus suvažiuoja šimtai klaipėdiečių, ir ne tik iš šalia esančių firmų, bet ir iš kito miesto galo”, – pasakojo Ramutė Padaigienė, pavaduojanti direktorę Klaipėdos turizmo mokykloje.

Valgykloje, kurios interjeras primena restoraną, galima pavalgyti maždaug už 6-10 litų. Lankytojų pageidavimu ji dirbs visą vasarą, tik mažesnėmis pajėgomis.

Beje, čia prie puodų sukasi patys profesinės mokyklos studentai – būsimieji virėjai ir konditeriai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.