Bėgliai baudžiami skaudžiausiai

Dviratininkę kliudžiusiam automobilio vairuotojui už pabėgimą iš įvykio vietos gresia griežta atsakomybė

Užvakar Palemone įvykusi eismo nelaimė priminė skaudžią tiesą – nepaisant to, ar automobilio vairuotojas jaučiasi kaltas dėl įvykusio incidento, ar ne, jis vis vien privalo apie tai pranešti policijai. Juolab kad už priešingus veiksmus Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato griežtas sankcijas.

Dviratininkai nukenčia rečiau

Sekmadienį, apie 22 val., Neveronių gatvės kairiąja važiuojamosios dalies puse važiavusi vienuolikmetė dviratininkė ties Karjerų gatvės penktuoju namu atsitrenkė į iš tos pačios pusės išvažiuojantį automobilį. Iškart po susidūrimo mašina nurūko nežinoma kryptimi. Eismo priežiūros tarnybos pareigūnai sako nežinantys nei transporto priemonės markės, nei valstybinio numerio, nei asmens, vairavusio automobilį. Pati nukentėjusioji įsiminė tik automobilio spalvą. Jos teigimu, mašina buvusi šviesi.

Iškart po susidūrimo su automobiliu dviratininkė Virginija M. pati sugrįžo į namus ir tik tuomet, pasijutusi blogai, buvo nugabenta į Kauno medicinos universiteto klinikas, baiminantis, kad vienuolikmetė nebūtų patyrusi smarkesnės galvos traumos. Medikai konstatavo mergaitei dešinės kojos sumušimus bei galvos traumą. Suteikus būtinąją pagalbą, nukentėjusioji išleista ambulatoriškai gydytis namuose.

Tyrimą atliekančios Kauno miesto vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Viešosios policijos Eismo priežiūros tarnybos specialistė Gražina Jasiūnienė suskaičiavo, kad šiemet tai jau šešioliktas atvejis, kai eismo nelaimėse nukenčia dviratininkai. Pareigūnė priminė, kad pernai tokių atvejų per tą patį laikotarpį užfiksuota maždaug ketvirčiu daugiau – dvidešimt vienas.

„Nors šiųmečiai skaičiai akivaizdžiai mažesni, tačiau norėtųsi, kad tokių nelaimių iš viso nebūtų”, – kalbėjo G.Jasiūnienė.

Baudos skaičiuojamos tūkstančiais

Kauno miesto VPK Viešosios policijos Eismo priežiūros tarnybos Nusikalstamų veikų eismo saugumui tyrimo skyriaus laikinai viršininko pareigas einantis Eugenijus Dubauskas pabrėžė, kad šįkart vairuotojui už pasišalinimą iš įvykio vietos gresia griežta atsakomybė. Pareigūnas pastebėjo, kad sprunkantys vairuotojai užsitraukia piniginę baudą nuo trijų iki keturių tūkstančių litų arba vairuotojo pažymėjimo atėmimą nuo trejų iki penkerių metų. Tuo tarpu pastarojo neturintiems asmenims taikoma dar didesnė piniginė bauda – nuo keturių iki penkių tūkstančių litų.

„Nepaisant to, kad, pirminiais duomenimis, šiuo atveju didesnė kaltė dėl eismo nelaimės tenka pačiai dviratininkei, tačiau lengvojo automobilio vairuotojas vis tiek neturėjo jokios teisės pasišalinti apie įvykį nepranešęs policijai. Juk būtent pareigūnai ir privalo nustatyti, kas iš dalyvių yra kaltas dėl sukeltos avarijos”, – kalbėjo E.Dubauskas ir pridūrė, kad neretai pavyksta sučiupti panašius bėglius, kurie anaiptol nelieka patenkinti jiems taikomomis baudomis.

Nežino Kelių eismo taisyklių

Dėl pastarojo incidento ikiteisminį tyrimą atliekantys bei vienuolikmetę dviratininkę kliudžiusio lengvojo automobilio paieškas vykdantys eismo priežiūros pareigūnai ieško liudytojų, galėjusių matyti pastarąjį įvykį ar turinčių kitos tyrimui vertingos informacijos. E.Dubauskas teigė laukiantis gyventojų skambučių telefono numeriu 30 32 33.

Be to, teisėsaugininkai primena, kad Kelių eismo taisyklėse aiškiai sakoma, jog dviračiais važiuoti keliais leidžiama asmenims ne jaunesniems nei dvylikos metų, o jei jie yra išklausę papildomą mokymo kursą ir turi mokyklos išduotą pažymėjimą – nuo dešimties. Tuo tarpu prie motorolerio vairo gali sėsti tik penkiolikos sulaukę paaugliai ir vyresni, tačiau jie vis tiek privalo turėti mokymo įstaigos išduotą dokumentą, patvirtinantį, kad yra išmokę Kelių eismo taisykles.

Akivaizdu, kad ir šįkart reikiamo amžiaus važinėjimuisi dviračiais gatvėmis dar nesulaukusi Virginija M. menkai teišmanė Kelių eismo taisykles, draudžiančias važiuoti eismui priešinga kryptimi.

„Gyvenamojoje zonoje dviratininkų amžius nėra ribojamas, todėl norėtųsi atkreipti ir tėvelių dėmesį, kad šie bent kiek atidžiau stebėtų savo atžalas ir domėtųsi, kur vaikai važinėjasi dviračiais”, – sakė specialistė G.Jasiūnienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.