Apžvalga: Anglija – Švedija

Antradienį baigsis kovos pasaulio čempionato B grupėje. Paskutiniame mače vis dar kelialapio į aštunfinalį neturinčios Švedijos rinktinės lauks sunkus išbandymas – tautiečio Sveno Gorano Erikssono vedama, tačiau vilčių žaidimo kokybe kol kas toli gražu nepateisinusi Anglijos komanda.

Anglija – Švedija

Laikas: 22:00 (Lietuvos laiku), tiesiogiai per LTV

Vieta: Rhein-Energie stadionas, Kelnas (45 tūkst. vt.)

Aikštės teisėjas: Massimo Busacca (Šveicarija)

Prognozės

Nei vieni čempionato favoritų anglai, nei taip pat ne autsaideriams priskiriama Švedijos rinktinė kol kas nesugebėjo pademonstruoti tokio galingo žaidimo, kokio laukia treneriai, sirgaliai bei futbolo ekspertai. Nepaisant to, Anglija, kad ir kaip nelengvai, laimėjo abu mačus ir užsitikrino kelialapį į aštunfinalį. Švedų situacija kiek labiau komplikuota – nesugebėję įveikti Trinidado ir Tobago bei tik paskutinę sekundę palaužę Paragvajų, skandinavai dėl kelialapio į antrąjį etapą dar turės pakovoti.

Visgi bukmekeriai šių rungtynių favorite laiko Angliją, nors komandos strategas S.G.Erikssonas ir ketina pataupyti kelis pagrindinius žaidėjus. Nepaisant to, jei rinktinės trenerių štabui pavyks tinkamai motyvuoti anglus ir priversti juos kovoti iš visų jėgų, Švedijos laukia turbūt sunkiausios iki šiol turnyro rungtynės.

Įdomu tai, jog pirmąją vietą, į kurią realiausiai pretenduoja anglai, B grupėje užėmusiai komandai aštunfinalyje gali tekti kautis su sąlyginai stipresniu varžovu nei antrajai grupės ekipai – kitame etape jų lauks pirmąsias dvi vietas A grupėje užėmusios rinktinės. Jau aišku, kad tai bus Vokietija ir Ekvadoras, bet pastariesiems, norint užimti pirmąją vietą, paskutiniame mače su šeimininkais užteks lygiųjų.

Visai realu, kad vokiečiai liks tik antri ir turės kovoti su stipriausia B grupės komanda.

Matematika

Anglija jau turi kelialapį į aštunfinalį, tačiau jeigu pralaimės švedams, praras pirmąją poziciją.

Skandinavams, norint patekti į kitą etapą, užtenka lygiųjų. Jeigu jie suklups, o Trinidadas ir Tobagas švęs pergalę prieš Paragvajų, į atkrintamąsias varžybas žengs mažoji Karibų jūros salų komanda.

Mažiausiai motyvacijos kovoti, ko gero, turi Paragvajus – paskutinės rungtynės turnyrine prasme jiems nebeturi jokios reikšmės, todėl Anibalo Ruizo auklėtiniai kovos tik dėl garbės.

Antrosios rungtynės

Anglija 2 – 0 Trinidadas ir Tobagas

Po pirmojo kėlinio dauguma Anglijos rinktinės aistruolių turėjo nemenką pagrindą nerimauti – jau antras rungtynes iš eilės komanda ne tik pati nepelnė įvarčio (mače su Paragvajumi įvartis buvo įmuštas į savo vartus – aut. past.), bet ir nesugebėjo žaidimu įrodyti, kad šiame pasaulio čempionate gali pasiekti aukščiausius rezultatus.

Sunkiai reikalai stūmėsi ir antrosios mačo dalies pradžioje. Visgi, bent jau iš dalies, viskas stojo į savo vėžes 83 minutę, kai Peteris Crouchas pelnė pirmąjį įvartį. Paskutinę minutę, Trinidaui ir Tobagui praradus visas viltis kovoti dėl taškų, rezultatą puikiu tolimu smūgiu padvigubino Stevenas Gerrardas. Pergalė 2-0, kelialapis į kitą etapą ir vis dar nesumažėjęs nerimas – tokios mintys sukosi daugumoje anglų sirgalių galvų.

„Pilnai nusipelnėme pergalės, o abu įvarčiai buvo tiesiog puikūs, – po rungtynių sakė S.G.Erikssonas..

Švedas taip pat gyrė po traumos į aikštę grįžusį puolėją Wayne’ą Rooney: „Turiu pasakyti, kad nors jis ir nepelnė įvarčio, esu labai patenkintas jo pasirodymu aikštėje. Esu laimingas, jog jis pasiruošęs žaisti.

„Be abejo, W.Rooney nėra pasiekęs geriausios sportinės formos, bet tai neįmanoma, nes jis nežaidė šešias savaites. Šiose rungtynėse sužaistos 30 minučių jam bus labai svarbios ir tikiuosi, kad puolėjo žaidimas tik gerės.

„Dabar turime iškart pradėti rengtis mačui su Švedija. Senai jų neįveikėme, todėl būtų puiku tai padaryti Kelne”.

„Galiu tvirtai pasakyti, jog jūs dar nematėte geriausio Anglijos rinktinės futbolo, tačiau mes jau patekome į kitą etapą”,- tvirtino geriausiu mačo žaidėju pripažintas komandos kapitonas Davidas Beckhamas. – Negalima paneigti fakto, kad laimėjome abi pirmąsias savo rungtynes”.

Švedija 1 – 0 Paragvajus

Didžiąją rungtynių dalį vyravo apylygis žaidimas, abi komandos turėjo progų pasižymėti, tačiau jų išnaudoti nesugebėjo. Galiausiai pačioje antro kėlinio pabaigoje švedams pasisekė – Freddie Ljunbergas galva pasiuntė kamuolį į vartus ir taip nulėmė labai svarbią pergalę savo šaliai.

Po rungtynių nugalėtojų treneris Larsas Lagerbackas gyrė savo žaidėjus: „Dėjome daug pastangų, kad pasiektume pergalę ir laimėjome. Aišku, sunku sėdėti ant suolo ir matyti tiek iššvaistytų progų, bet būtų dar blogiau, jei jų nebūtume išvis turėję.

„Jei neįmuši įvarčių, pagrinde yra dvi priežastys: viena, kad nesugebi deramai išnaudoti susikurtų progų, o kita, be abejo, tai padaryti trukdo varžovų žaidimas. Turėsime susitelkti ir dvikovoje su Anglija kautis iš visų jėgų”.

Faktai

Anglija

Anglijos rinktinė laimėjo jau aštuonias rungtynes iš eilės po to, kai 2005 metų lapkritį kiek netikėtai nusileido Šiaurės Airijai. Tai – ilgiausia pergalių serija vadovaujant Svenui Goranui Erikssonui bei antra šalies istorijoje. Beveik prieš šimtą metų futbolo gimtinės atstovai pergales šventė po dešimties mačų iš eilės.

Anglai pavojingesni pirmajame kėlinyje, nei antrajame, teigia istoriniai faktai. Paskutinį kartą pasaulio čempionate įvartį antroje mačo dalyje, neskaitant paskutiniųjų rungtynių su Trinidadu ir Tobagu, anglai pelnė 1998 metais, kai į Rumunų vartus įvartį įmušė Michaelas Owenas.

Frankas Lampardas, Stevenas Gerrardas ir Peteris Crouchas privalės praleisti vienas rungtynes, jei mače su švedais gaus geltoną kortelę. Būtent dėl to pastarieji du veikiausiai mačą pradės ant atsarginių žaidėjų suolelio – S.G.Erikssonas nėra linkęs rizikuoti svarbiais žaidėjais praktiškai nieko nebelemiančiame mače. Juos turėtų pakeisti atitinkamai Owenas Hargreavesas ir Wayne‘as Rooney.

Antrajame kėlinyje prieš Trinidadą ir Tobagą aikštėje pasirodęs devyniolikmetis saugas Aaronas Lennonas tapo antru jauniausiu Anglijos rinktinės žaidėju, dalyvavusiu pasaulio čempionate. Rekordas vis dar priklauso M.Owenui, debiutavusiam 1998 metais. Tuomet puolėjui buvo 18 metų.

Šiame mače vis dar nežais vienas labiausiai patyrusių Anglijos gynėjų Garry Neville‘as – futbolininkas yra patyręs blauzdos traumą. Jį aikštėje veikiausiai ir vėl pakeis antrajame mače žaidęs „Liverpool” gynybos ramstis Jamie Carragheris.

Švedija

Prieš anglus tikrai negalės rungtyniauti vienas Švedijos rinktinės lyderių Zlatanas Ibrahimovičius. Turino „Juventus” puolėjas yra patyręs kirkšnies traumą ir šias rungtynes stebės tik kaip žiūrovas.

Skandinavai turėjo pagrindo džiaugtis – jų rinktinė, įveikusi Paragvajų, iškovojo ne tik pirmąją pergalę šiame čempionate, bet ir apskirtai šiais metais – ankstesni penki susitikimai baigėsi lygiosiomis, o vienas buvo pralaimėtas.

Už antrą geltoną kortelę čempionate sekančias rungtynes, jei jos bus, turės praleisti keturi pagrindiniai rinktinės žaidėjai – puolėjai Henrikas Larssonas, Marcusas Allbackas, saugas Tobiasas Linderothas ir gynėjas Teddy Lučičius.

Praėjusiame mače H.Larssonas gimtajai šaliai pasaulio pirmenybėse atstovavo jau vienuoliktą kartą ir susilygino su tokį pat rekordą anksčiau pasiekusiais Bosse Larssonu bei Karlu Oscaru Svenssonu.

Ankstesni susitikimai

Švedai anglams – dažni, tačiau toli gražu ne palankūs varžovai. Abi šios rinktinės susitiko jau 23 kartus, tačiau pirmąjį mačą pasaulio čempionate sužaidė tik 2002 metais. Tuomet dvikova baigėsi lygiosiomis 1-1.

Įdomu tai, kad Anglija paskutinę pergalę tarpusavio rungtynėse iškovojo dar 1968 metais, įveikusi varžovus 3-1. Nuo to laiko vyko 11 mačų, kurių keturi baigėsi švedų pergalėmis, o likę septyni – lygiosiomis.

Intriga

Turbūt neverta stebėtis, jog šiuolaikiniame sporte patriotiškumas ir daugelis kitų dalykų vis labiau nublanksta prieš pinigus ir karjeros siekius. Štai dvikovoje prieš Švediją Anglijos rinktinę į kovą ves ne kas kitas, o grynakraujis švedas S.G.Erikssonas.

Tai bus jau keturioliktasis kartas pasaulio pirmenybėse, kai užsienio treneris vadovaus rinktinei, kovosiančiai prieš stratego gimtąją šalį.

Identiškoje situacijoje šiame čempionate yra atsidūręs ir Japonijos strategas iš Brazilijos Zico – jo dvikova su tautiečiais pasaulio čempionais laukia ketvirtadienį.

Mintys prieš rungtynes

„Gerinsime žaidimą, o pergalės tik didina mūsų pasitikėjimą savo jėgomis”,- sakė S.G.Erissonas. – Turime prisiminti, kad pas mus daug žaidėjų, ką tik atsigavusių po traumų, todėl jie dar nėra pasiekę geriausios sportinės formos.

„Noriu įveikti švedus, kol dar treniruoju Anglijos rinktinę. To nepavyksta padaryti jau 38 metus, todėl laikas sulaužyti nusistovėjusią tradiciją”.

Tuo tarpu Švedijos komandos strategas Larsas Lagerbackas tikėjosi gynybinio stiliaus rungtynių: „Anglija yra stiprus varžovas, turintis gerų, aukšto lygio žaidėjų visuose pozicijose. Neverta stebėtis, kad jie laimėjo dvi pirmąsias rungtynes.

„Stengsimės žaisti savo žaidimą, kiek įmanoma geriau gindamiesi. Kai žaidžiamas tokio lygio futbolas, turi kontroliuoti situaciją ir per daug stačia galva nenerti į atakas”.

Prognozuojamos startinės sudėtys

Anglija (4-4-2):

1-Paulas Robinsonas; 15-Jamie Carragheris, 5-Rio Ferdinandas, 6-Johnas Terry, 3-Ashley Cole‘as; 7-Davidas Beckhamas, 8-Frankas Lampardas, 16-Owenas Hargreavesas, 11-Joe Cole‘as; 10-Michaelas Owenas, 9-Wayne‘as Rooney.

Švedija (3-5-2):

1-Andreasas Isakssonas; 3-Olofas Mellbergas, 4-Teddy Lučičius, 5-Erikas Edmanas; 6-Tobiasas Linderothas, 7-Niclasas Alexanderssonas, 9-Fredrikas Ljungbergas, 21-Christianas Wilhelmssonas, 16-Kimas Kallstromas; 20-Marcusas Allbackas, 11-Henrikas Larssonas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.