Naudingiausi augalai

Vienaip ar kitaip žmogui naudingas gali būti veik kiekvienas augalas. Ligos nuo seno gydomos augalais ir iš jų pagamintais preparatais. Supažindiname su keletu vertingesniųjų.

4. Juodasis serbentas – 1-2 m aukščio kvapus krūmas. Gydomųjų – sutraukiančiųjų, prakaitavimą skatinančių, karštį mažinančių, šlapimą varančių, priešuždegiminių – medžiagų turi juodojo serbento lapai ir uogos. Lapų nuoviras geriamas gydantis reumatą, inkstų ir šlapimo pūslės ligas (cistitą, pielonefritą, akmenligę), gastritą, enterokolitą, viduriavimą, dieglius ir migreną. Juo galima gydytis ir odos ligas, pvz., opas.

5. Valgomojo ridiko šakniavaisiai stimuliuoja skrandžio sulčių išsiskyrimą, skatina virškinimą ir žarnyno peristaltiką. Liaudies medicinoje ridiko sultys lygiomis dalimis sumaišytos su medumi naudojamos gydytis kvėpavimo takų uždegimus, plaučių tuberkuliozę, šlapimo pūslės ir tulžies akmenliges. Susirgus neuritu, radikulitu ar sąnarių reumatu padės ridiko sulčių kompresai ar įtrinimai. Ant žaizdų ar opų, kad greičiau sugytų, taip pat dedamas trintas ridikas. Augalo sėklose yra antibakterinių medžiagų, todėl jos sutrintos ir su trupučiu vandens sumaišytos į košelę gydo pūlinius, žaizdas, egzemas.

6. Mėta – daugiametė 1 m aukščio žolė, kurios užpilai efektyvūs atsiradus neurozei, nemigai, padidėjus jautrumui ir stenokardijai. Taip pat rekomenduojama juos gerti susirgus šlapimo pūslės, viršutinių kvėpavimo takų uždegimais, esant tulžies akmenligei, gerina virškinimą, mažina pykinimą. Prasidėjus burnos ertmės uždegiminiams procesams, dantų skausmui ar atsiradus blogam kvapui patariama burną skalauti mėtų nuoviru. Mėtos arbatą reikia gerti padidėjus rūgštingumui ir kolitui, esant gausioms ar menkoms menstruacijoms.

Mėtų aliejus labai padeda susirgus hemorojumi. Ant grybeline liga pažeistos odos dedama šviežių mėtos lapelių košė. Jos nuovirai turi antibakterinių savybių, ja dažnai aromatizuoja arbatas, pvz., mėtos lapus lygomis dalimis maišo su ramunėlėmis ar kitomis arbatžolėmis.

7. Citrina turtinga įvairiausiais vitaminais, turi citrinos rūgšties, kalio druskos, vario ir kitų mikroelementų. Citrinos aliejais gydomos kepenų ligos. Citriną naudoja akių, širdies ir kraujagyslių ligoms, kvėpavimo takų susirgimams gydyti. Ji tonizuoja, gerina apetitą, medžiagų apykaitą, turi antiseptinių ir antiinfekcinių savybių. Gali būti naudojama kaip nuskausminamoji bei kraujavimą iš nosies stabdanti, dantų ir dantenų profilaktikos, kojų priežiūros priemonė.

Apart medicinos, augalai dar naudojami parfumerijos ir konditerijos pramonėje. Daugelis jų yra ir chemijos industrijos žaliava, nes dar ne visada pasiseka jiems rasti sintetinį pakaitalą. Pvz., iš eglės ar pušies kamieno įpjovos išteka greitai stingstanti derva – sakai – tai lakų, dažų ir vaistų gamybos žaliava.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.