Automatika žmogiškų klaidų neatleidžia

Birželio 13-ąją darbo metu sunkiai sužalotas UAB „Kauno švara” krovėjas Rimantas P. Pirminiais duomenimis, šešiasdešimt vienerių metų vyriškiui sutrupinti abu vieno blauzdikaulio kaulai, kitas blauzdikaulis suspaustas.

Ikiteisminio nelaimės aplinkybių tyrimo, kurį atlieka Kauno rajono policija, duomenimis, krovėją sužalojo specializuoto automobilio „Scania”, skirto atliekoms surinkti, šiukšlių konteinerio vertimo mechanizmas.

Ši nelaimė įvyko ankstų antradienio rytą Ringauduose, Margirio gatvėje, kartu su kolegomis renkant šiukšles privačių namų kvartale.

Krovėją sužalojusio mechanizmo paskirtis – pakeisti žmogaus rankų darbą automatika: paspaudus specialų mygtuką jis automatiškai išpila konteinerio turinį į mašinos talpyklą. Paspaudus šį mygtuką dar kartą, tuščias konteineris grąžinamas į pradinę padėtį.

Kokiomis aplinkybėmis šis mechanizmas vietoj konteinerio užkabino krovėją, jis pats bei kartu dirbę kolegos pareigūnams pasakoja skirtingai.

Šoką patyręs nukentėjusysis, kurį pareigūnai apklausė tą patį vakarą Raudonojo Kryžiaus klinikinėje ligoninėje, į kurią nelaimėlis paguldytas, palatoje, buvo linkęs teigti, kad mechanizmas dėl nežinomų priežasčių suveikė automatiškai.

Tačiau jo kolegos įsitikinę, kad nelaimėlis minėtą mygtuką netyčia nuspaudė pats. UAB „Kauno švara” technikos direktorius Algirdas Gurskis po pokalbio su nukentėjusiojo porininku bei „Scania” vairuotoju, vakar perpasakojo šių parodymus, neva nelabai gerai išsipylė vieno konteinerio turinys. Tai greičiausiai ir buvo priežastis, kodėl kolega, pasilypėjęs viena koja ant laiptelio, bandė pasilenkęs lyg kažką mašinos talpykloje pataisyti, lyg kažką iš jos paimti.

Kad būtų patogiau, anot greta buvusio porininko, kitą koją Rimantas užsidėjo ant minėto konteinerių išpylimo mechanizmo mygtuko, tai, anot A.Gurskio, griežtai draudžiama. Nelaimės ilgai laukti nereikėjo: kildamas mechanizmas, koją perlaužė.

„Su šiomis ar panašaus modelio švediškomis mašinomis mes dirbame jau apie dvidešimt penkerius metus: nieko panašaus lig šiol nebuvo”, – tikino dienraštį A.Gurskis, ir nelaimėlį apibūdindamas kaip vieną rimčiausių vyrų, dirbančių jų bendrovėje jau ne vienerius metus.

Savąjį tyrimą dėl šios nelaimės atlieka ir Valstybinės darbo inspekcijos Kauno skyrius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.