Melanoma žudo jaunus žmones

Kiekvieną šiltesnę dieną klaipėdiečiai ir pajūrio svečiai skuba į paplūdimį. Šilumos išsiilgę žmonės kurti gydytojų perspėjimams, kad nesaikingas ir nesaugus deginimasis sukelia odos piktybinius navikus. XXI amžiaus liga vadinama melanoma lietuviai kol kas serga rečiau nei kiti europiečiai, tačiau ši agresyviausia odos vėžio forma vis dažniau diagnozuojama ir mūsų šalies gyventojams, ypač vyrams.

Išgydo ketvirtadalį

Anot Vilniaus universiteto Onkologijos instituto gydytojo Vytauto Čepulio, skirtingai nei kiti odos navikai, melanoma dažniau diagnozuojama ne pagyvenusiems, bet jauniems, darbingo amžiaus žmonėms.

Melanoma – piktybiškiausia, sparčiausiai besivystanti, daugiausiai komplikacijų ir didžiausią mirtingumą sukelianti vėžio forma. Ji klastingesnė už paprastą odos vėžį. Ligos požymių – įvairaus dydžio į apgamus panašių iškilių rusvai rudų ar juodų darinių gali atsirasti ne tik odos paviršiuje, bet ir burnos gleivinėje, nosies ertmėje, akies tinklainėje, žarnyne. Dažnai navikas susiformuoja plaukuotoje galvos dalyje, netyčia būna nukrapštomas, todėl pacientai kurį laiką (kelis mėnesius ar porą metų) nė neįtaria sergą. Liga paprastai vystosi be skausmo, metastazės gali išplisti kone po visą organizmą.

Iš 160 tūkstančių XXI amžiaus liga vadinamos melanomos atvejų ketvirtadalis baigiasi mirtimi dėl vėlyvos diagnostikos. Onkologų teigimu, daugiausiai šansų pasveikti turi pacientai, į gydytojus besikreipiantys tada, kai melanoma tėra pirmosios stadijos.

Serga šiauriečiai

Onkologės dr. Giedrės Smailytės teigimu, melanoma sudaro tris procentus visų registruojamų navikų.

Išsivysčiusiose pasaulio valstybėse vyrai melanoma serga dažniau nei moterys. 100 tūkst. gyventojų tenka 2,8 sergančio vyro ir 2,6 moters. Vyrai nuo šios ligos miršta taip pat dažniau.

Europoje 100 tūkst. gyventojų tenka 8,7 sergančios moters ir 7,4 vyro. Labiausiai nepasisekė Australijos, Naujosios Zelandijos, Skandinavijos valstybių žmonėms – pavyzdžiui, Norvegijoje 100 tūkst. gyventojų tenka 15,9 ligonio. Rečiausiai ši liga nustatoma karšto klimato šalių gyventojams, pavyzdžiui, Graikijoje 100 tūkst. žmonių tenka 1,9 ligonio.

Lietuvoje iš 100 tūkst. suserga 3 vyrai ir 4,3 moters. Panaši situacija ir kitose Baltijos šalyse.

Ligonių daugės

Lietuvoje melanoma kol kas diagnozuojama rečiau negu kitose Europos valstybėse – tarp kitų Europos šalių ji užima šeštą vietą nuo galo. Tačiau gydytojai su nerimu laukia šios ligos protrūkio ir mūsų šalyje.

G.Smailytė palygino sergamumą melanoma per 26 metus. 1978 m. ji buvo nustatyta 39 moterims ir 23 vyrams. 2004 m. melanoma diagnozuota 98 vyrams ir 149 moterims. Susirgusiųjų amžiaus vidurkis – 45-50 metų. Ketvirtadalis pacientų – jaunesni nei 40 metų.

Gydytoja apskaičiavo, kad kasmet sergamumas šia vėžio forma padidėja maždaug šešiais procentais.

Miršta šimtai

Vyrams melanoma dažniausiai aptinkama liemens (33,8 proc.), galvos ir veido (22,8 proc.), kojos ar rankos srityje (15,6 proc.). Moterims – kojos (32,7 proc.), galvos (21,1 proc.) bei liemens (18,5 proc.) srityse.

Pavyks išgydyti pacientą ar ne, kiek pablogės ligonio gyvenimo kokybė, labiausiai priklauso nuo diagnozuotos ligos stadijos. I stadijoje išgyvenamumas siekia 97,6 proc., II – 74-75 proc., IV stadijos – tik apie 21 proc. I ar II stadijos melanoma aptinkama 55 proc. atvejų, tačiau specialistai pastebėjo, kad ligonių su I stadijos melanoma vis mažėja.

Mirtingumas nuo melanomos sukeltų komplikacijų didėja. Iš 1993-2005 m. stebėtų pacientų išgyveno 326 vyrai ir 825 moterys. 265 vyrai ir 410 moterų mirė. Pasak onkologo Dainiaus Characiejaus, melanoma yra pagrindinė 25-30 metų moterų mirties priežastis.

Atsargiai – apgamai

Onkologė Jolita Gibavičienė minėjo, kad vienas pagrindinių veiksnių, galinčių paskatinti klastingos ligos atsiradimą, yra nesaikingas deginimasis saulėje. Jos spinduliai itin „pikti” birželio ir liepos mėnesiais.

Piktybinio naviko atsiradimą gali lemti ir genetinis paveldimumas. Jeigu tėvai ar kiti artimi giminės sirgo melanoma, vaikui rizika susirgti padidėja keturis kartus. Pasak specialistės, 8-12 proc. atvejų melanoma „paveldėta” – ji paprastai prasideda jauname amžiuje bei pasireiškia itin agresyvia forma.

Vyresnio amžiaus žmonėms ši klastinga liga diagnozuojama 28 kartus rečiau nei dvidešimtmečiams jaunuoliams.

Neretai melanoma išsivysto iš pakitusio, labai didelio ar plaukuoto apgamo.

Jeigu jūsų kūną puošia daugiau kaip 20 apgamų, pavojus susirgti šia onkologine liga padidėja tris kartus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.