Lietuvai dar reikia pagerinti savo investicinį patrauklumą

Europai pagerinus savo investicinį patrauklumą Lietuva iš to taip pat galėtų laimėti. Dabar pasaulio investuotojams iš naujų Europos Sąjungos (ES) narių patraukliausia atrodo Lenkija.

Mūsų kaimynė žibėjo Prancūzijos La Bolo mieste vykusioje pasaulinėje investicijų konferencijoje pristatytame „Ernst & Young” tyrime apie Europos investicinį patrauklumą 2005 metais, rašo dienraštis „Verslo žinios”.

Apklausę investuotojus tyrėjai tarp dešimt investicijoms patraukliausių pasaulio šalių įrašė ir Lenkiją. Pirmauja – Kinija. Lietuva – kažkur už dešimtuko ribų: vertindami Europos šalių patrauklumą pagal sektorius, investuotojai Lietuvos neįrašė nė į vieną penketuką.

Tačiau įsiklausius į tyrime dalyvavusių investuotojų norus, galima tikėtis ir geresnių rezultatų. Modernizuoti ir supaprastinti ES ir nacionalines reguliacines priemones bei padaryti darbo rinką lankstesnę – pagrindiniai dalykai, kurių norėtų investuotojai. Trečias pagal svarbą dalykas – sudaryti palankesnes sąlygas inovacijoms ir remti investicijas į mokslą bei tyrimus.

Renginyje patirtimi galėjo pasidalinti ir konkuruojančių šalių investicijų skatinimo agentūros.

Pavyzdžiui, Estijoje, Lenkijoje, Čekijoje investicijų, prekybos skatinimu, priešingai nei Lietuvoje, užsiima ne viena agentūra. Latviai savo atstovus dabar turi trylikoje šalių, o iki 2009 metų planuojama apimti penkiolikos šalių tinklą. Lietuvos ekonominės plėtros agentūra (LEPA) dabar turi atstovus keturiose šalyse.

„Kreipsimės į Ūkio ministeriją, kad tvirtinant naują agentūros biudžetą mums būtų suteikta daugiau galimybių įkurti naujų atstovybių”, – kalbėjo konferencijoje dalyvavusi LEPA generalinė direktorė Renata Dromantaitė.

Pasak jos, be tinklo plėtros, dar turi būti stiprinami agentūros analitiniai gebėjimai, skiriama daugiau dėmesio ekonominio įvaizdžio formavimui. Dabar pastaruoju tikslu agentūra iš valstybės gauna 150 tūkst. litų per metus.

Konferencijoje Vokietija ir Prancūzija pasišovė detaliai ištirti Europos patrauklumą investuotojams, kur europiečiai nusileidžia, kur lenkia JAV ir Kiniją. Lietuvos ekonominės plėtros agentūra planuoja prisijungti prie šio kasmet atnaujinamo tyrimo.

„Tai bus priemonė mums, naudojantis Europos patrauklumu, padidinti savo valstybės patrauklumą”, – mano p. Dromantaitė.

Apklausus 368 investuotojus, turinčius investicinių ar plėtros planų Europoje, apie Lietuvą užsiminė tik 1 proc. respondentų, tiek pat, kiek ir apie daug didesnę Ukrainos rinką. Pirmauja Lenkija – 16 proc. investuotojų ją įtraukė į savo planus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.