Nepavykus įsivesti euro – vėl prireiks litų

Lietuvoje 2007 metais baigsis kai kurių nominalų litų banknotų galiojimas, todėl Lietuvos bankas artimiausiu metu žada skelbti tarptautinį konkursą jiems gaminti. Dabar bankui svarbiausia išsiaiškinti, kuriais metais Lietuvoje galėtų būti įvestas euras, nes nuo to priklausys, kiek litų reikės.

Lietuvos banko informacija apie litus santūri: vieno nominalo banknotų yra pakankamai iki 2008 metų, o kitų ims trūkti jau kitąmet, rašo dienraštis „Verslo žinios”.

Taip yra todėl, kad buvo tikėtasi, jog 2007 metais sausį Lietuva įstos į Europos pinigų sąjungą ir litas bus pakeistas euru. Tačiau gegužę Europos Komisijai (EK) konstatavus, kad Lietuvos infliacija viršijo nustatytą ribą, todėl įvesti eurą šalis dar nepasirengusi, kai kurių lito nominalų Lietuvos bankui teks užsakyti papildomai.

„Apie trūkimą negali būti ir kalbos, todėl ir žiūrime, kada užsakyti, kad jų pakaktų”, – informavo Lietuvos banko Kasos departamento direktoriaus pavaduotojas Kazimieras Vytautas Bublys.

Jis neatskleidė, kurių nominalų banknotai bus gaminami, nes tai konfidenciali informacija.

Dienraščio duomenimis, į tokį sąrašą turėtų patekti 20 litų banknotai. Prie paslapčių priskiriama ir tai, kiek kainuoja litų gamyba.

„Jeigu euras bus įvestas 2008 metų sausį, tai užsakymo dydis bus vienoks, jeigu 2010 metų sausį – jau kitoks. Todėl mūsų bankas rengs prognozes dėl euro įsivedimo, nes reikia suskaičiuoti tiksliai, kad užsakymas gamybai būtų vienas ir tikslus, kitu atveju litų gamyba būtų neekonomiška”, – argumentavo K. Bublys.

Jis patikslino, kad atspausdinti litų banknotus trunka pusę metų, todėl reikiamus pinigus geriausiu atveju galima atsispausdinti tik 2007 m. viduryje.

EK narė Dalia Grybauskaitė paaiškėjus, kad Lietuva dar nepasirengusi euro įvedimui, paragino mūsų šalį apsispręsti dėl prisijungimo prie euro zonos datos, taip pat – sudaryti priemonių planą.

Finansų ministro patarėjas Ričardas Slapšys aiškino, kad priemonių plano dar nėra, tačiau Finansų ministerija pritaria EK iniciatyvai sudaryti darbo grupę iš abiejų šalių tam tikrų institucijų atstovų, kad jie įvertintų perspektyvą ir numatytų, kada galimas stojimas į euro zoną.

„Darbo grupė, kalbėdama apie datą ir kokių priemonių reikia imtis, kad ji būtų reali, atsižvelgtų į rudens makroekonominių rodiklių prognozes”, – patikslino R. Slapšys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.