Muitininką namo parvijo sprogimai

Panevėžio teritorinės muitinės darbuotojas 31 metų Vytautas Galvelis pagal praėjusių metų pabaigoje sudarytą kontraktą dabar kartu su kolegomis iš kitų Europos Sąjungos valstybių turėtų budėti Izraelyje, vienoje iš Gazos ruožo muitinių.

Tačiau V.Galvelio šioje neramumų krečiamoje valstybėje jau nebėra, jis grįžo į Panevėžį.

Muitininkas Izraelyje ištvėrė vos kelis mėnesius – namo jį parvijo baimė dėl savo gyvybės.

Vėl ieško kontrabandos

Dabar V.Galvelis vėl dirba Panevėžio teritorinės muitinės pažeidimų prevencijos skyriaus mobiliosios grupės poskyrio inspektoriumi, kaip ir prieš išvykdamas komandiruotėn į Izraelį.

Mobilioji muitinės grupė keliuose tikrina transportą, gabenamas prekes, jų bei vykstančių asmenų dokumentus.

Šį darbą sunku pavadinti ramiu, saugiu ar nuobodžiu, tačiau V.Galveliui tarnyba muitinėje dabar mielesnė nei buvo anksčiau. Tai lėmė patirtis, įgyta viename iš karščiausių pasaulio taškų – Gazos ruože.

Pateko į karo sūkurį

Prieš Naujuosius metus į tarp Egipto ir Izraelio įsiterpusiame regione esantį Rafaho pasienio punktą nuvykę keliasdešimt danų, švedų, italų, ispanų, portugalų, rumunų, suomių bei kitų ES šalių muitinės, Interpolo bei pasienio policijos pareigūnų turėjo stebėti vietos muitinės darbą, patarinėti pareigūnams.

Tarptautinėje misijoje dalyvavo ir biržietis muitininkas V.Galvelis.

Didžioji labai tankiai apgyvendinto Gazos ruožo dalis kartu su Vakarų Krantu sudaro Palestinos autonomiją. Dalį teritorijų kontroliuoja Izraelis, apie 33 procentus teritorijos užima žydų gyvenvietės. Nors prieš lietuviui išvykstant į Izraelio sostinę Tel Avivą tarp palestiniečių ir žydų buvo įsivyravusi sąlyginė taika ir ramybė, netrukus prasidėjo neramumai ir atsinaujino karo veiksmai.

Sausio pabaigoje judėjimui „Hamas” laimėjus rinkimus į palestiniečių parlamentą, tapo aišku, kad ramybė šiame regione baigėsi. Judėjimas „Hamas” yra prisiekęs sunaikinti Izraelį.

Atsitiktinumas išgelbėjo gyvybę

Muitininkas V.Galvelis su kitais ES pareigūnais gyveno viename Tel Avivo viešbučių.

Vieną laisvą dieną keli vyrai nusprendė pasidairyti po miestą.

„Grįžti atgal neskubėjome, nusprendėme dar pasivaikščioti jūros pakrante. Tuo metu, kai jau turėjome būti autobusų stotyje, ten sprogo bomba.

Apie tai, kas įvyko, sužinojome, kai paskambino sunerimę vadovai. Jie mūsų pasigedo ir manė mus esant toje stotyje”, – „Panevėžio rytui” pasakojo V.Galvelis.

Europos Sąjungos valstybių pareigūnai susimąstė apie savo saugumą ir sunkėjančias darbo sąlygas, kurios sutartyje nebuvo numatytos.

Nors tarnybos metu pareigūnams buvo privaloma nešioti neperšaunamas liemenes bei šalmus, aplinkybės vertė manyti, kad tai jų neišgelbėtų, jei kiltų pavojus gyvybei.

Misijos vadovui paklausus, ar yra norinčiųjų palikti šį karštą regioną ir grįžti namo, lietuvis buvo vienas iš pirmųjų, nusprendusių daugiau beprasmiškai neberizikuoti. Net neįpusėjus misijai jis paliko Artimuosius Rytus ir grįžo į tėvynę.

Žydai ir arabai nesusitaria

V.Galvelis pasakojo susidaręs įspūdį, kad Gazos ruožo pietuose esantis Rafah pasienio terminalas, jungiantis Gazos ruožą ir Egiptą, veikė tik todėl, kad jį prižiūrėjo ES pareigūnai. Labiausiai, kad veiktų ši tarptautinė perėja, suinteresuoti palestiniečiai.

Kuriantis valstybei civiliai gyventojai stokoja pirmojo būtinumo reikmenų ir dažnai keliauja į abi puses. Nemaža dalis kertančių perėją žmonių yra smulkūs prekeiviai.

Liepos pabaigoje vyksiančiame referendume bus prašoma balsuoti dėl nacionalinio susitarimo įkurti savarankišką Palestinos valstybę greta Izraelio – Gazos ruožo ir Vakarų Kranto teritorijose.

Pastangas užmegzti dialogą abiem pusėms apsunkina vienas kitą keičiantys Izraelio kariuomenės bei palestiniečių išpuoliai, kaskart nusinešantys žmonių gyvybes.

Į kitas misijas nebesiveržia

Paklaustas, ar nebandys dalyvauti atrankose į kitas misijas, V.Galvelis nebuvo šnekus: „Visur gerai, kur mūsų nėra”.

Žemės ūkio universitete ekonomikos studijas baigęs biržietis nesitikėjo, kad kada nors taps muitininku. O tai, kad po penkerių metų tarnybos išvyks darbuotis į konfliktinę zoną kitame pasaulio krašte, jis prisipažino nė nesapnavęs.

Muitinės vadovų teigimu, šešerius metus muitinėje dirbantis V.Galvelis puikiai atlieka pareigas mobiliose grupėse, padėjo sulaikyti ne vieną kontrabandos krovinį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.