Choristai pabudo nuo smūgio

Naktį į antradienį, pusvalandis po vidurnakčio, Čekijos greitkelyje Praha-Pilzenas medieną vežantis vilkikas taranavo šalikelėje sustojusį autobusą. Juo važiavo Šiaulių berniukų ir jaunuolių choras „Dagilėlis”.

Per nelaimę sužaloti trys choristai. Į Prahos ligoninę sraigtasparniu atskraidinto 17-mečio Vlado būklė vakar buvo kritiška.

Tris sudėtingas kepenų ir krūtinės operacijas atlikę čekų medikai nesiryžo spėlioti, ar jaunuolis išgyvens.

Vakar vakare choristas dar tebebuvo ištiktas komos, jis buvo prijungtas prie plaučių ventiliavimo aparato.

Toje pačioje ligoninėje gydomo 17-mečio Viktoro būklė nėra sunki – vaikinui lūžusi ranka.

Mažiau nukentėjęs keturiolikmetis Juozas po nelaimės nugabentas į kitą netoli avarijos vietos esančią ligoninę.

Šis choristas atsipirko nesmarkiais nubraižymais, sumušimais.

Sustojo patikrinti padangos

Šiaulių Jolitos turizmo agentūrai priklausantis autobusas „Neoplan” greitkelyje stabtelėjo dėl prakiurusios priekinės padangos.

Avarinį signalą įjungę vairuotojai apžiūrėjo ratą.

Po kelių akimirkų į autobuso galą įsirėžė iš paskos atlėkęs Čekijos piliečio vairuojamas medienos pakrautas vilkikas. Smūgis teko į autobuso kampą – šalia tos vietos, kur ant galinių sėdynių snūduriavo choristai.

Smūgis buvo toks stiprus, kad išjudino ir medienos krovinį. Tentą prakirtusios lentos susmigo į autobusą, o viena kliudė 17-metį Vladą.

Sraigtasparniu atskridę gelbėtojai nupjovė choristui į krūtinę įsmigusią medienos atplaišą, o per operaciją buvo išimta kita kūne likusi jos dalis.

Policija tardė vairuotojus

Autobusą išnuomojusios Šiaulių agentūros vadovė Jolita Viktoravičienė vakar tikino, kad dėl nelaimės kaltas čekas sunkvežimio vairuotojas: „Man vairuotojai ir choro vadovas sakė, kad buvo įjungtas avarinis signalas, ant kelio pastatytas įspėjamasis ženklas”.

Viena iš keturių chorą lydinčių mokytojų Vitalija Sadauskienė „Lietuvos rytui” patvirtino, kad autobuso vairuotojas įjungė avarinį signalą: „Negaliu pasakyti, ar jis suspėjo ant kelio pastatyti ženklą, nes viskas įvyko labai greitai”.

Kas kaltas dėl nelaimės greitkelyje, vakar tiksliai negalėjo pasakyti ir Lietuvos ambasados Čekijoje darbuotojai.

Ambasados ministras patarėjas Liudvikas Milašius vakar pavakare dar nebuvo gavęs oficialaus atsakymo iš nelaimę tiriančių pareigūnų: „Tebevyksta vairuotojų apklausa, bus apklaustas ir mažiausiai sužeistas vaikas. Preliminariais duomenimis, kaltas turėtų būti čekas”.

Po pergalės vyko į gastroles

Daugiau kaip dešimtmetį laurus įvairiuose tarptautiniuose festivaliuose bei konkursuose skinantis Šiaulių choras savaitgalį Olomouce (Čekija) dalyvavo prestižiniame konkurse „Mundi cantat”.

Šiauliečių choristų pasirodymas buvo bene sėkmingiausias per kolektyvo istoriją.

Chorvedžio Remigijaus Adomaičio auklėtiniai įveikė net 83 chorus iš viso pasaulio ir berniukų bei jaunuolių chorų grupėje laimėjo aukso medalius.

Į superfinalą iškopę choristai laimėjo ir pagrindinį apdovanojimą – mišrių chorų Didįjį prizą.

Po pergalės 48 choro nariai autobusu išvyko į Vokietiją, kur iki birželio buvo suplanuotos gastrolės. Šiauliečiai ketino surengti dešimt solinių ir bendrų koncertų su Vokietijos berniukų ir vyrų chorais.

Choras atšauks koncertus

Po avarijos šoko ištiktiems choristams Čekijos policijos pareigūnai rado kitą autobusą, kad „Dagilėlio” kolektyvas galėtų tęsti suplanuotą kelionę į Vokietiją. Vakar šiauliečiai atvyko ir apsistojo Neresheimo vienuolyne.

Šiandien planuojama Vokietijos Neresheimo vienuolyne surengti vieną koncertą, o tolesnius koncertus atšaukti.

Choro vadovai nutarė iš Šiaulių išsiųstu autobusu „Neoplan” ketvirtadienį važiuoti namo.

Vakar po pietų į Čekiją išvažiavo mikroautobusas su sužeistų choristų artimaisiais. Transportą šiauliečiams parūpino sostinėje mikroautobusą išnuomojusi J.Viktoravičienė.

Į gastroles vykę choristai buvo apdrausti sveikatos draudimu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Choristai pabudo nuo smūgio"

  1. Mantas

    Gal yra tikslesniu ziniu del Vlado ?

  2. Guminis

    nu naciort trufai laikykis!:/

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.