Banditų teroras sukaustė kaimą

Seimo narį ir viešąją tvarką apginti pabandę du Panevėžio rajono policijos pareigūnai praėjusį savaitgalį netikėtai patys buvo gerokai apkulti.

Įsisiautėję neblaivūs ir įžūlūs vyrai viešąją tvarką palaikančius policininkus ne tik keikė necenzūriniais žodžiais, bet ir nevengė prieš juos vartoti fizinio smurto.

Grumtynių metu chuliganų apsuptyje atsidūrę pareigūnai dar bandė savo jėgomis sulaikyti pačius aršiausius, tačiau grupė apgirtusių vyrų juos pačius užpuolė.

Nuo smūgių plyšo uniformos, o patys policininkai buvo pargriauti ant žemės ir sumušti. Iš vieno pareigūno tarnybinės aprangos teliko vieni skuteliai.

Seimūnas iškvietė policininkus

Su kokiais sunkumais kasdieniame darbe tenka susidurti policijos pareigūnams, praėjusį savaitgalį patyrė Seimo narys 49 metų Antanas Matulas.

Neblaivių vyrų kompanija, kurių mikroautobusas atsitrenkė į seimūno mašiną, pademonstravo cinizmą ir jėgą ne tik prieš A.Matulą, bet ir prieš kitus valdžios atstovus, paprastus žmones.

Į Tiltagaliuose vykusią šventę buvo atvykę Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis, Karsakiškio seniūnė Nijolė Gaižiūnienė ir kiti.

Per dvi savaites tai jau antras parlamentaras, patyręs chuliganų akibrokštą.

Tačiau skirtingai nei Seimo nariui Raimondui Šukui, kuris buvo sumuštas, kai Vilniuje atskubėjo į pagalbą automobilyje „Audi” su mažamečiu vaiku uždarytai moteriai, A.Matulas fiziškai nenukentėjo, tačiau turėjo klausytis įvairių užgauliojimų.

„Teko išgirsti tokių žodžių, kad sunku net pakartoti”, – vakar „Panevėžio rytui” sakė chuliganų išpuolio sukrėstas A.Matulas.

Pasvalio-Panevėžio apygardoje išrinktas Seimo narys A.Matulas nukentėjo už tai, kad įvykus smulkiai techninei avarijai iškvietė policijos pareigūnus.

Vieno įtariamojo dar ieško

Panevėžio rajono policijoje dėl įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas. Jis atliekamas net pagal tris Baudžiamojo kodekso straipsnius – policijos pareigūnų nurodymų nevykdymas, pasipriešinimas policijai ir viešosios tvarkos pažeidimas.

Nors smurtautojai ir švaistėsi prieš pareigūnus kumščiais, tąnakt jiems teko praleisti rajono policijos areštinėje.

Dviem paroms už grotų pateko penki įtariamieji – 39 metų Sigitas Vadeikis, 41 metų Petras Barvainis, 28 metų Rimas Grigaitis, 34 metų Darius Leonavičius ir 29 metų Darius Jacevičius.

Dar vienas įtariamasis – 32 metų Egidijus Tiknius ieškomas.

Pasak tiltagaliečių, dalis vyrų gyvena už keleto kilometrų nuo Tiltagalių esančiuose Geležiuose, o kiti – gretimame Prūsokų kaime.

Šiandien policijos pareigūnai ketina kreiptis į teismą, kad būtų leista įtariamuosius sulaikyti ilgesniam laikui.

Pirminiais duomenimis, incidento metu visi sulaikytieji buvo neblaivūs – nustatyti vidutinio girtumo laipsniai.

Pasak policijos pareigūnų, įtariamieji jiems žinomi, dauguma teisti už įvairius nusikaltimus – vagystes, chuliganizmą ir panašiai.

Vieno iš jų brolis, neblaivus vairuodamas automobilį, mirtinai sužalojo mažametį ir už tai buvo nuteistas.

Džiaugiasi sulaukę ramybės

Sužinoję, kad įtariamieji, nors ir dviem paroms, atsidūrė už grotų, geležiškiai neslėpė džiaugsmo.

„Mums visiems jie nusibodo iki gyvo kaulo. Sutemus baisu išeiti į gatvę, kad atsitiktinai nepasipainiotum jiems po kojomis ir nenukentėtum”, – kalbėjo prisistatyti nenorėję vietos gyventojai.

Sekmadienio popietę Panevėžio rajone, prie Tiltagalių kaimo kultūros centro pastato, kilęs incidentas aptemdė į šventę susirinkusių vietos gyventojų šventinę nuotaiką.

Tądien tiltagaliečiai šventė 420 metų Tiltagalių gimtadienį.

Šventėje dalyvavo ir Seimo narys A.Matulas, Panevėžio rajono meras P.Žagunis ir kiti.

Po Tiltagalių koplyčioje įvykusių mišių šventės dalyviai patraukė prie centrinėje kaimo gatvėje pastatyto paminklinio akmens, kuris tądien turėjo būti atidengtas.

Didžioji dalis žmonių ten ir buvo susirinkę, todėl nematė, kokie įvykiai klostėsi prie kaimo kultūros centro pastato. Tik po keliolikos minučių, kai nepasirodė paminklinio akmens atidengimo ceremonijoje turėję dalyvauti svečiai, atskubėjo vyresnio amžiaus vietos kolektyvo dainininkai ir pasakė, kas vyksta prie kultūros centro namų.

Kliudė politiko automobilį

Kaip vakar mūsų dienraščiui pasakojo A.Matulas, po mišių atvažiavęs į Tiltagalius įsuko į aikštelę prie kaimo kultūros centro pastato. Parlamentaras ketino pastatyti automobilį „Hyundai Elantra”, bet pamatė iš centrinės gatvės išsukantį ir į aikštelę dideliu greičiu atvažiuojantį žalios spalvos mikroautobusą „Volkswagen Multivan”.

Kokiu greičiu galėjo skrieti „VW Multivan”, A.Matulas nespėliojo, tik sakė, kad ant asfalto liko maždaug 8 metrų stabdymo žymės.

Įvažiavęs į aikštelę mikroautobusas kliudė stovinčios parlamentaro „Hyundai Elantra” kairės pusės galinę dalį. Nuo smūgio išdužo mašinos galinis žibintas, buvo apgadintas sparnas ir buferis.

„Dar ir dabar važiuojant jaučiasi vibracija, matyt, buvo pažeista ir važiuoklė”, – spėliojo A.Matulas.

Po šio nelemto susidūrimo ir įvyko konfliktas, peraugęs į muštynes su policijos pareigūnais.

Iš anksto rengėsi muštynėms

Iš mikroautobuso išlipę 5-6 asmenys ėmė šokdinti aplinkinius.

„Pasakiau, jog reikia iškviesti policiją, kad būtų įformintas eismo įvykis. Tuomet ir prasidėjo įvairūs grasinimai”, – pasakojo A.Matulas.

Dar aiškinamasi, ar į parlamentaro mašiną nebuvo specialiai įvažiuota, siekiant išprovokuoti geležiečių muštynes su tiltagaliečiais. Tokios abejonės kilo klausantis vietos gyventojų pasakojimų.

Geležiuose gyvenantis Alfredas minėjo sekmadienio rytą prie Geležių maisto prekių parduotuvės sutikęs du vietos gyventojus, kurie vėliau buvo sulaikyti dėl įvykio Tiltagaliuose.

Žmogus prisiminė girdėjęs minėtus geležiečius kalbant, kad reikės važiuoti į Tiltagalius daryti, kalėjimo žargonu šnekant, „šmono”, tai yra patikrinimo.

„Gal mes dviese ir nepadarysime, reikės pasiimti ir daugiau”, – nugirstą pokalbį prisiminė Alfredas.

Seimūnui liepė kuo skubiau nešdintis

Seimo nariui iškvietus policiją, neblaivūs atvykėliai ėmė grasinti, liepė jam kuo greičiau dingti iš avarijos vietos.

Paklaustas, ar chuliganai žinojo, jog kalba su seimūnu, A.Matulas atsakė, kad nuo pat pradžių buvo atpažintas. Tačiau ir tai nesustabdė agresyviai nusiteikusių geležiškių.

Įkaušusi kompanija pažėrė grasinimų, bauginimų ir keiksmų.

Renginio metu budėjo pats Karsakiškio policijos nuovados viršininkas Rolandas Masiulis.

„Budėti pradėjome 14 valandą. Stebėdami, ar laikomasi viešosios tvarkos, važinėjome po Tiltagalius, o 15 valandą iš policijos budėtojo gavome pranešimą apie eismo įvykį prie kultūros namų”, – pasakojo R.Masiulis.

Su kolega Vitaliumi Saladūnu į avarijos vietą atvykęs R.Masiulis dar bandė aiškintis aplinkybes. Pareigūnai pasiteiravo, kas vairavo mašiną, paprašė dokumentų, tačiau ramiai pasišnekėti neteko.

Automobiliu „VW Multivan” važiavusi kompanija keikėsi, įžeidinėjo necenzūriniais žodžiais.

„Iš pradžių bandėme normaliai aiškintis, bet kaip tai padarysi, kai tave puola už atlapų”, – kalbėjo R.Masiulis.

Spardė ir mušė kumščiais

Neblaivi kompanija policininkus sumušė, suplėšė tarnybines uniformas.

Per grumtynes vienam pareigūnui tiesiog buvo nuplėštos abi rankovės.

Nuo keliskart didesnio užpuolikų būrio du pareigūnai bandė apsiginti guminėmis lazdomis.

Visa tai įvyko A.Matulo ir į šventę susirinkusių žmonių akivaizdoje. Aplinkiniai dar bandė smurtautojus bent jau žodžiais apraminti, tačiau šie nekreipė dėmesio.

„Vienam pareigūnui chuliganas spyrė į galvą. Tai tas pareigūnas gal 3-4 sekundes buvo praradęs sąmonę, bent jau taip man, kaip medikui, pasirodė”, – sakė A.Matulas.

Vienam pagyvenusiam vyrui liepus liautis muštis, vienas iš chuliganų delnu trenkė jam į veidą.

„Gerai, kad aplinkiniai į incidentą nesikišo”, – atsakė R.Masiulis, paklaustas, ar niekas nebandė padėti sutramdyti smurtautojus.

Pamatę, kad savomis jėgomis nepavyks sutramdyti chuliganų, pareigūnai išsikvietė pastiprinimą. Norėdami pranešti apie vykstančias muštynes, rajono policijos budėtojams skambino ir vietos gyventojai.

Aplinkiniams aktyviai kišantis, smurtautojai šiek tiek aprimo, tačiau, kai atvažiavo daugiau policijos ekipažų, vėl ėmė siautėti.

Pasak vietos gyventojų, kad sutramdytų chuliganus, pareigūnams net teko panaudoti ašarines dujas ir kovinius veiksmus.

„Šiuo metu sulaikyti penki, šeštojo dar ieškoma”, – sakė Panevėžio rajono policijos komisariato viršininko pavaduotojas Stasys Petraitis.

Merui nepakluso

Kaip nesutramdomai ir nieko nepaisydami siautėjo chuliganai, matė ir Panevėžio rajono meras P.Žagunis.

„Sakiau, vyrai, jis kaip Seimo narys, turi neliečiamybę, bet tik pasipylė keiksmažodžiai”, – prisiminė rajono meras.

Nestokodamas humoro buvęs imtynininkas P.Žagunis minėjo, jog buvo susitaikęs su mintimi, kad incidento metu gaus ir jis pats, bet taip neatsitiko.

„Policijos pareigūnai tikrai gerai atliko savo darbą, daugiau nei buvo galima iš jų tikėtis. Vienas jų buvo ką tik atsigavęs po stipraus smūgio, kitas, nors ir sumuštas, bandė sulaikyti įtariamąjį”, – pasakojo rajono meras.

Visą parą po šio incidento užmigti negalėjęs P.Žagunis sakė, jog reikėtų atkurti nuovadų, budinčių visą parą, tarnybą.

„Ką gali padaryti vienkiemio gyventojas, teturėdamas mobiliojo ryšio telefoną ar sensorinę – nuo judesio užsidegančią lempą. Nieko negali”, – apgailestavo P.Žagunis.

Aiškinasi, kas vairavo

Kas sėdėjo prie automobilio „VW Multivan” vairo, kai šis trenkėsi į seimūno mašiną, dar aiškinamasi. Vairuotojas iš įvykio vietos pasišalino.

„Vairuotojas pabėgo. Vietoj jo buvo atvežtas sunkiai vaikštantis ir rankas judinantis jaunas vyras, tačiau aprengtas ano vairuotojo marškiniais”, – prisiminė A.Matulas, suprantantis, kad taip pareigūnus norėjo apgauti nusikaltėliai.

Incidentas buvo nufilmuotas buitine kamera. Vaizdo įrašas, kaip daiktinis įrodymas, perduotas ikiteisminį tyrimą pradėjusiems rajono policijos pareigūnams.

Po incidento R.Masiulis bei jo kolega buvo nuvežti pas medikus. Po apžiūros pareigūnai išleisti gydytis ambulatoriškai.

Tiltagaliečių manymu, vienas pareigūnų buvo išvežtas į ligoninę be sąmonės. Seimo narys A.Matulas per incidentą nenukentėjo.

Kaimiečiai gerokai įbauginti

Kad Geležių kaimo gyventojai įbauginti juos terorizavusių kelių vietos gyventojų, buvo matyti bandant juos prakalbinti. Išgirdę, apie ką bus kalbama, žmonės siuntė žurnalistus vieni pas kitus. Esą kiti galės daugiau papasakoti.

Prašydami neminėti jų pavardžių kaimiečiai sakė, kad sutemus baisu išeiti į kaimą. Jei kas nors dingsta, žmonės įtaria, kad tai tų pačių asmenų rankų darbas, tačiau neišdrįsta kreiptis į policiją.

„Po šiemet kilusio gaisro, kai sudegė vaikų darželyje įrengta maisto prekių parduotuvė, dabar Geležiuose beliko tik viena, tačiau ir prie jos vakarais nesaugu”, – kalbėjo vietiniai gyventojai.

Anot jų, apie pusę devintos vakaro, kai iki parduotuvės darbo pabaigos lieka geras pusvalandis, prie jos susirenka 5-6 asmenų kompanija, geria ir triukšmauja.

„Neretai mušasi tarpusavyje, tad geriau jiems po akimis nesimaišyti. Būna, tai vienas medį, tai kitas stulpą mašinomis apdaužo”, – minėjo geležiškiai.

Kad būtų sutramdyti agresyviai besielgiantys vietos gyventojai, žmonės kreipėsi į policiją, tačiau bijo rašyti pareiškimus.

„Sužinos, kad kreipėmės, tai dar padegs namus ar nužudys”, – kalbėjo kaimiečiai, paklausti, kodėl taikstosi su kaimo ramybę drumsčiančiais triukšmadariais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Banditų teroras sukaustė kaimą"

  1. Geiežietis

    Šitie padugnės jau keliolika metų terorizuoja savo ir aplinkinių kaimų bendruomenes. Teisingai kalbėjo policininkas Petraitis ; „Mums jie gerai pažįstami mes juos stebim” belieka tik pridurti, kai mus muša per kairijį žandą, atsukam dešinį, mes juk katalikai.Gėda……?
    😳

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.