„Mažeikių nafta” parduota, tačiau nerimas nesisklaido

Nors Lietuvos atstovai išraitė savo parašus ant „Mažeikių naftos” akcijų pardavimo dokumentų, jie negalėjo patvirtinti, kad nafta į Mažeikius tekės

Trims „Mažeikių naftos” (MN) pardavimo sandoriams prireikė tiek dokumentų, kad jais būtų buvę galima užversti 10 kvadratinių metrų kambarį. Tokias pikantiškas naujienas žurnalistams vakar vardiję Lietuvos derybininkai vylėsi, jog pasirašius sutartis su Lenkijos koncernu „PKN Orlen” baigsis nesėkmingo naftos perdirbimo įmonės pardavimo epopėja.

Vakar Lietuvos atstovai savo parašais patvirtino sutartis, kuriose numatyta, kad nauju MN savininku taps „PNK Orlen”. Lenkijos atstovai šiuos dokumentus pasirašė anksčiau.

Tačiau pasibaigus ceremonijai derybininkai neišvengė klausimų. Žurnalistams rūpėjo, ar lenkų koncernas sugebės užtikrinti naftos tiekimą į Mažeikius, ar sandoriui įsigalioti nesutrukdys kitos jėgos.

Ūkio viceministro Nerijaus Eidukevičiaus vertinimu, tikimybė, kad susitarimui bus sukliudyta, daugiau teorinė, nei realiai įmanoma. Mat po Niujorko teismo sprendimo pasirašius sutartis, kurioms visos šalys pritarė ir įvertino sandorio kokybę, rasti argumentų prieš susitarimą gana sudėtinga.

Galutiniai sandorio akcentai turėtų būti sudėti rugsėjo 30 dieną arba dar po pusmečio. Tada paaiškės Europos konkurencijos tarybos sprendimas, ar leisti vykdyti sandorį. Vyriausybei už naftos perdirbimo įmonę turėtų būti sumokėta apie 2,3 mlrd. litų.

Nors anksčiau buvo akcentuojama, kad svarbiausias reikalavimas naujam naftos perdirbimo įmonės savininkui – žaliavos tiekimo užtikrinimas, vakar ūkio ministras Kęstutis Daukšys pripažino, jog lenkai kol kas neparodė nė vienos sutarties, kuri garantuotų žaliavos tiekimą į MN. Tačiau, Daukšio manymu, tai nereiškia, kad naftos perdirbimo įmonė stovės be darbo. „Neabejoju, lenkai tas sutartis pateiks. Be to, turime Būtingę, per kurią galime įsivežti naftą. Tai kainuotų daugiau, bet tokia galimybė yra. Esant šios dienos situacijai įmonė ir jūra įsiveždama naftą galėtų pelningai dirbti”, – kalbėjo Daukšys.

Eidukevičiaus teigimu, įsigydamas MN koncernas „PKN Orlen” įsipareigojo grąžinti skolas ir investuoti į naftos perdirbimo įmonę. 2008 metais „Mažeikių nafta” privalės atitikti ES keliamus reikalavimus. Dėl to „PKN Orlen” įmonei modernizuoti skirs apie 700 mln. litų. Be to, patvirtinti projektai „Mažeikių naftos” plėtrai užtikrinti. Ketinama investuoti ir į naftos chemijos sritį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.