Daugėlių tragedija: aukų sąrašas ilgėja

Vakar mirė sugriuvusioje buvusioje Daugėlių plytinėje nelegaliai dirbęs aštuoniolikmetis. Darbdavys, kurio sąžinę slegia dvi mirtys ir trijų paauglių sužalojimai, galiausiai prisistatė policijai.

Šiandien į paskutinę kelionę 17-metį Gražvydą Kontautą išlydintys Šiaulių rajono Drąsučių kaimo gyventojai ruošiasi dar vienoms laidotuvėms. Vakar nuo sunkių sužeidimų mirė 18-metis Vaidotas Jasnauskas.

Nelegaliai už grašius paauglius įdarbinęs to paties kaimo gyventojas 34 metų Aleksandras Palčevskis, po nelaimės keletą parų slapstęsis, vakar prisistatė policijos pareigūnams. Nelaimę tiriančios kelios institucijos kol kas neišsiaiškino, kam priklauso buvusios plytų gamyklos pastatas Daugėliuose (Kuršėnai, Šiaulių r.), kuriame per nelaimingą atsitikimą žuvo du jaunuoliai, dar trys vaikinai sužaloti.

Nepavyko išgelbėti

Šiaulių ligoninės chirurginės reanimacijos skyriaus medikams nepavyko iš mirties gniaužtų ištraukti daugybines traumas patyrusio aštuoniolikmečio Jasnausko. Vakar ankstų rytą moksleivis mirė.

Jis – antroji trečiadienio pavakarę Kuršėnuose įvykusios nelaimės auka. Tąkart sugriuvus buvusios Daugėlių statybinių medžiagų gamyklos šiferio cecho pastatui po betono luitais vietoje žuvo 17-metis Kontautas. Vakar abu žiauraus likimo draugai buvo pašarvoti tuose pačiuose Kuršėnų gedulo namuose.

Dar du sunkius sužalojimus patyrę vaikinai guli ligoninėse. Vakar po sudėtingos operacijos Šiaulių ligoninės vaikų reanimacijos skyriuje žuvusio Jasnausko pusbrolio 16-mečio Evaldo B. rankos nepaleido mama. Ligoninės atstovė spaudai Nijolė Jurgilienė LŽ pasakojo, kad paauglys prieš operaciją buvo sąmoningas, jo pooperacinė būklė – stabili. Taip pat pastatą ardant dalyvavęs Evaldas patyrė daug vidinių ir atvirų kaulų lūžių, jam iš plaučių teko šalinti susikaupusius skysčius.

Kauno klinikose po operacijos gydomas ir penkiolikmetis Aurimas S. Apie jo sveikatos būklę, tėvų pageidavimu, informacija neteikiama.

Nelaimės siaubingų padarinių per stebuklą pavyko išvengti penktajam paaugliui. Čigonų kaime gyvenantis, Drąsučiuose besimokantis 17-metis Audrius Milašauskas atsipirko lengvais sumušimais, dar trečiadienio vakarą buvo išleistas gydytis namuose.

Pavojuje dėl keliolikos litų

Milašauskas ir kitų nukentėjusiųjų tėvai neslėpė, kad apie vaikų darbą žinojo. Nepasiturinčiai gyvenantys paaugliai susigundė Drąsučių kaime gyvenančio Palčevskio siūlymu užsidirbti per dieną po 10-15 litų.

Milašauskas žurnalistams yra pasakojęs, kad Sania vadinamas 34 metų vyras už vieną išardytos sienos nuvalytą plytą mokėdavęs po 5-7 centus. Vaikinai po pamokų iki vakaro paruošdavo kartais apie tūkstantį plytų. Gautus 50-70 litų pasidalydavo. Palčevkis neperspėjo dėl saugos reikalavimų, nedavė šalmų, tik pirštines.

„Aplinkinis skurdas veja vaikus dirbti”, – LŽ sakė Kuršėnų kaimiškosios seniūnijos seniūnė Edita Mileikienė. Tačiau ji patikino, kad nelaimę patyrusių paauglių šeimos nebuvo patekusios į probleminių sąrašą. „Šeimos tvarkingos, normalios. Lig šiol nebuvo jokių nusiskundimų”, – tikino moteris.

Apie vaikinus ir jų šeimas gerai atsiliepė ir Drąsučių kaimo mokyklos direktorė Danutė Petkienė. „Darnios šeimos, darbštūs tėvai. Tokie ir vaikai – dirbo, o ne gatvėmis slankiojo”, – sakė ji.

Tačiau paaiškėjus, kad vaikams leista uždarbiauti tokiomis sąlygomis, į šeimas dėmesį turės atkreipti vaikų teisių apsauga besirūpinantys pareigūnai. „Kils daug klausimų”, – apie daugialypį, įvairias tarnybas įtraukiantį tyrimą LŽ sakė Šiaulių rajono policijos komisariato viršininko pavaduotojas Steponas Vaitkus.

Samdė griauti ne savo turtą

Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neatsargaus gyvybės atėmimo.

Nuo trečiadienio nuo pareigūnų slapstęsis Palčevskis vakar galiausiai pats atėjo į policiją. „Tikino patyręs šoką, lankęs nukentėjusiųjų šeimas”, – tokias dingimo iš policijos akiračio priežastis vakar išgirdo Vaitkus. Vakar Palčevskis apklaustas kaip liudytojas, įtarimai kol kas niekam nepateikti.

Pagal Baudžiamąjį kodeksą dėl neatsargaus gyvybės atėmimo gresia iki 6 metų kalėjimo, tačiau Palčevskio gailėjimasis, prisipažinimas ir noras atsilyginti gali sušvelninti pasekmes. Vyras ligi šiol taip pat neturėjo reikalų su teisėsauga.

„Jis prisipažino samdęs vaikinus. Sakė, kad jie patys pasisiūlė talkininkauti”, – teigė Vaitkus. Tačiau jis minėjo, kad Palčevskis be savivaldybės leidimo ardė jam nepriklausančią nuosavybę. Kas vaiduokliais virtusios buvusios gamyklos savininkas, kol kas neaišku, laukiama atsakymo iš Registrų centro.

„Tas plytas jis pardavinėjo. Tuo ir vertėsi”, – kaime su motina gyvenantį vyrą kol kas menkai charakterizuoti galėjo Vaitkus.

Laukia kol aprims

Policija ir tyrimą savo ruožtu atliekanti Valstybinė darbo inspekcija laukia emocijų atoslūgio. „Palauksime kol praeis laidotuvės, tikimės, kad sveikas likęs vaikinas atsigaus po šoko. Kitą savaitę rinksime raštiškus parodymus”, – apie tyrimą dėl nelegalaus darbo LŽ sakė Šiaulių skyriaus vedėjo pavaduotojas Stasys Joneikis.

Jei bus įrodyta, kad paaugliai samdyti nelegaliai, teismas gali skirti nuo 3 iki 10 tūkst. litų baudą už kiekvieną pasamdytąjį. Šiuo atveju, pasak Joneikio, ryškėja ir kitas pažeidimas – paaugliams draudžiama dirbti pavojingose konstrukcijose. Už tai baudžiama nuo 500 iki 5000 litų.

Nelaimės aplinkybes vakar pradėjo aiškintis ir Šiaulių rajono savivaldybės administracijos speciali komisija. Taip pat savivaldybė pažadėjo paremti nelaimes patyrusias šeimas. Vaikų netekusiems ketinama skirti 1500-2000 litų sumas, sužalotųjų šeimoms – iki tūkstančio litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Daugėlių tragedija: aukų sąrašas ilgėja"

  1. mama

    Kad vaikai užsidirbdavo, manau tada tėvai darbdaviui nieko nesakydavo, o jiems irgi buvo gerai, o taip nutikti gali kiekvienam. čia manau likimas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.