Nuo kada Lietuvoje leista tarp vienetų atsiskaityti grynaisiais pinigais ne tik litais, bet ir eurais?

Individuali įmonė, vykdanti veiklą su Europos Sąjungos valstybės įmonėmis, už įsigytas prekes nori atsiskaityti grynaisiais pinigais – JAV doleriais ir eurais. Nuo kada Lietuvoje leista tarp vienetų atsiskaityti grynaisiais pinigais ne tik litais, bet ir eurais?

Iki 2002 m. lapkričio 5 d. Lietuvos Respublikos pinigų įstatymo (Žin., 1993, Nr.27-323) 3 straipsnyje buvo nustatyta, kad vienintelė teisėta mokėjimo ir atsiskaitymo priemonė Lietuvos Respublikoje yra litas. Juridiniai bei fiziniai asmenys, esantys Lietuvos Respublikoje, neturėjo teisės vidaus atsiskaitymams naudoti kitos mokėjimo priemonės, išskyrus litą. Pagal Lietuvos Respublikos užsienio valiutos Lietuvos Respublikoje įstatymo (Žin., 1993, Nr.28-640) 3 straipsnį užsienio valiuta galėjo būti naudojama mokėjimams ir atsiskaitymams su užsienio valstybių juridiniais ir fiziniais asmenimis, esančiais ne Lietuvos Respublikoje, bei mokėjimams laisvosiose ekonominėse zonose tarp zonos įmonių ir neapmuitinamose parduotuvėse.

Lietuvos Respublikos užsienio valiutos įstatymo 3 straipsnyje (2002 m. spalio 22 d. įstatymo Nr.IX – 1140 redakcija; Žin., 2002, Nr. 105 – 4687) nustatyta, kad užsienio valiuta (taip pat ir JAV doleriai) gali būti naudojama tik šalių susitarimu mokėjimams ir atsiskaitymams negrynaisiais pinigais, o Europos Sąjungos valiuta euras – ir grynaisiais pinigais.

Vadinasi, nuo 2002 m. lapkričio 6 d. juridiniai bei fiziniai asmenys, esantys Lietuvos Respublikoje, turi teisę vidaus atsiskaitymams ir mokėjimams negrynais pinigais naudoti užsienio valiutą (įskaitant JAV dolerius), o eurus – taip pat ir atsiskaitymams bei mokėjimams grynais pinigais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.