Akcija „Gegužė – mėnuo be smurto prieš vaikus” šiemet sulaukė ypač didelio dėmesio

Jau trečius metus Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kartu su Lietuvos vaikų teisių gynimo organizacija „Gelbėkit vaikus” skelbiamą akciją „Gegužė – mėnuo be smurto prieš vaikus” Tarptautinę vaikų gynimo dieną vainikavo koncertas „Už gražų vaiko pasaulį. Aš noriu svajoti”.

Per mėnesį trukusią akciją aplankytos daugiau nei 45 įvairios šalies mokyklos, vaikams išdalyta po 20 tūkstančių vėjo malūnėlių, lipdukų su akcijos šūkiu „Aš neskriaudžiu kitų, prisijunk ir tu!” bei lankstukų, kuriuose nurodyta, kur vaikas gali kreiptis, jei jis žino ar jaučia, kad prieš jį smurtaujama.

„Džiaugiuosi, kad šiemet mūsų akcija „Gegužė – mėnuo be smurto prieš vaikus” sulaukė didžiulio vaikų, kuriems šiemet ir skyrėm didžiausią dėmesį, susidomėjimo. Taip pat jaučiame ir didelį visuomenės palaikymą, kuris mums itin svarbus. Vadinasi, ši akcija išties skatina visuomenę būti aktyvesnę kovojant su smurtu prieš vaikus, skatina jausti atsakomybę už kiekvieną skriaudžiamą vaiką. Todėl ir kitąmet tęsime šią akciją, siekdami keisti visuomenės požiūrį į smurtą prieš vaikus”, – teigia Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos sekretorė Violeta Murauskaitė.

Akcija „Gegužė – mėnuo be smurto prieš vaikus”, kuria siekiama ugdyti visuomenės atsakomybę už kiekvieną vaiką ir nepakantumą smurtautojams, šiemet buvo skirta vaikų smurto prieš vaikus problemai. Naujausių tyrimų apie vaikų smurto prieš vaikus duomenimis, nuo nepilnamečių smurto pernai nukentėjo 734 vaikai (iš viso smurtą patyrė 2311 vaikų, , t.y. 0,27 proc. visų Lietuvos vaikų).

Patys moksleiviai kaip vieną dažniausių problemų, su kuriomis susiduria mokyklose, įvardija smurtą ir tyčiojimąsi. Kasdienė moksleivių tarpusavio netolerancija, pasireiškianti įvairiausiomis patyčiomis, ne tik gniuždo vaikus, bet ir moko agresyvaus elgesio, kurį vėliau vaikas neretai perkelia į savo aplinką.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos sekretorės Violetos Murauskaitės teigimu, vienas efektyviausių smurto prieš vaikus problemos sprendimo būdų – tai požiūrio į smurtą keitimas. „Reikia skatinti vaikus bendrauti be smurto, mokyti juos netoleruoti smurtinės kultūros, auklėti vaikus be smurto, aiškinti jiems smurtinio elgesio pasekmes”, – sako Violeta Murauskaitė.

Todėl visą gegužę į įvairias Lietuvos mokyklas akcijos atributika papuoštu mikroautobusu keliavo aktorių trupė ir psichologė. Moksleiviai kartu su aktoriais dalyvavo teatralizuotame koncerte-spektaklyje, o taip pat diskutavo su psichologe apie blogo elgesio priežastis bei padarinius, diskutavo su vaikais, kaip elgtis. Vaikams buvo dalijami akcijos lipdukai, vėjo malūnėliai ir lankstinukai, kuriose nurodyta, kur vaikas gali kreiptis, jei jis žino ar jaučia, kad prieš jį smurtaujama. O suaugusieji buvo kviečiami pasirašyti pačių vaikų sukurtą manifestą, kuriuo raginami neskriausti vaikų, padėti ir patarti jiems, kur kreiptis pagalbos. Per mėnesį trukusią akciją aplankytos daugiau nei 45 Vilniaus, Ignalinos, Švenčionių, Druskininkų, Alytaus, Šiaulių, Pakruojo, Telšių, Plungės, Klaipėdos, Anykščių, Ukmergės, Širvintų, Panevėžio, Kauno, Jonavos, Elektrėnų, Trakų, Marijampolės, Kazlų Rūdos mokyklos.

Akcijos plakatai su šūkiu „Aš neskriaudžiu kitų, prisijunk ir tu!” dar bus eksponuojami 14 šalies miestų lauko paviljonuose iki liepos 31 d.

Koncerte „Už gražų vaiko pasaulį. Aš noriu svajoti” dalyvavusių 54 talentingiausių vaikų globos namų ir mokyklų auklėtinių muzikiniai pasirodymai bus įrašyti ir išleisti kompaktinėje plokštelėje.

Akcijos uždarymui skirtoje tarptautinėje konferencijoje „Vaikai – mūsų rūpestis: tikrovė ir siekiamybė” buvo svarstomi klausimai apie vaikų ir jaunimo socializaciją, valstybės veiklą siekiant vaiko gerovės, kompleksinę pagalbą šeimai, auginančiai ikimokyklinio amžiaus vaikus, smurto šeimoje prevenciją, pagalbą sprendžiant gausių šeimų problemas.

Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos sekretorės Violetos Murauskaitės, šiuo metu rengiamos Vaikų nemušimo įstatymo koncepcija bei projekto gairės, siekiama išanalizuoti tarptautines rekomendacijas, užsienio šalių patirtį bei teisines normas, reguliuojant smurto prieš vaikus sritį. Be to, palaipsniui plečiasi paslaugų vaikams, patyrusiems smurtą, teikėjų ratas. Šiemet paremta 15 Trumpalaikės ir ilgalaikės kompleksinės pagalbos vaikams ir jų šeimoms teikimo projektų, t.y. beveik perpus daugiau nei pernai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.