Motorinio transporto eismas draudžiamas

Vienas dažniausiai gyvenvietėse naudojamų kelio ženklų yra draudžiamasis ženklas 303 – „Motorinio transporto eismas draudžiamas”

Nors ant ženklo pavaizduotas lengvasis automobilis, visiškai nereiškia, kad šis ženklas draudžia tik lengvųjų automobilių eismą. Todėl vairuotojams, kurie rečiau paima į rankas Kelių eismo taisykles, ženklo reikšmę ne visada lengva prisiminti.

Draudimai

KET apie šį ženklą rašoma taip: „Draudžiamas motorinių transporto priemonių eismas, išskyrus motociklus be priekabų, maršrutinį, aptarnaujantįjį transportą ir skiriamuoju ženklu „Neįgalusis” pažymėtas transporto priemones”.

Taigi žinoti reikėtų keletą dalykų:

1. Ženklas draudžia tik motorinių (ir tai ne visų) transporto priemonių eismą. Motorinė transporto priemonė, kaip žinoma, – variklį turinti transporto priemonė, išskyrus pavaras turinčias transporto priemones ir mopedus. Todėl šis ženklas negalioja dviratininkams, vežimams, mopedams ir kitoms nemotorinėms transporto priemonėms.

2. Ženklas tai pat negalioja motociklams be priekabos. Motociklas – dviratė motorinė transporto priemonė, kurios vidaus degimo variklio cilindro (cilindrų) darbinis tūris yra didesnis negu 50 kubinių centimetrų ir (arba) maksimalus konstrukcinis greitis didesnis kaip 45 km/h. Ši sąvoka apima ir trirates motorines transporto priemones, kurių masė, neskaitant krovinio, yra ne didesnė kaip 400 kg. Kaip matome, triratėms transporto priemonėms šis ženklas negalioja, jei jos neturi priekabos ir (arba) jų masė be krovinio neviršija 400 kg.

Išimtys

3. Ženklas negalioja maršrutinėms transporto priemonėms, t. y. reguliariais reisais nustatytu maršrutu važiuojančioms transporto priemonėms (autobusams, mokykliniams autobusams, troleibusams, maršrutiniams taksi).

4. Šis ženklas negalioja aptarnaujančiajam transportui, kitaip tariant, transporto priemonėms, kurios priklauso draudžiamaisiais kelio ženklais (toliau vadinama – ženklai) pažymėtoje zonoje esančioms įmonėms, įstaigoms ir organizacijoms, toje zonoje gyvenantiems ar dirbantiems asmenims arba transporto priemonėms, kurios atveža į tą zoną (išveža iš jos) krovinius, taip pat taksi, atvežantiems į tą zoną (išvežantiems iš jos) keleivius arba atvykstantiems jų paimti nurodytu adresu.

Neįgalieji

5. Paskutinė eismo dalyvių grupė, kuriai negalioja šis kelio ženklas, – tai neįgalieji, tiksliau transporto priemonės, pažymėtos neįgaliojo skiriamuoju ženklu.

Vairuotojai kartais klausia, ar galioja šis kelio ženklas, kai transporto priemonę, pažymėtą neįgaliojo skiriamuoju ženklu, vairuoja sveikas asmuo. Atsakyti nėra labai sudėtinga.

Pirmiausia prisiminkime KET 225 punktą, kuriame nurodoma, kad vairuotojui, vairuojančiam transporto priemonę, kuri pažymėta skiriamuoju ženklu „Neįgalusis”, leidžiama įvažiuoti į zoną, pažymėtą kelio ženklais „Eismas draudžiamas” ir „Motorinio transporto eismas draudžiamas”. Matome, kad čia vartojama sąvoka „vairuotojas” ir lengvata taikoma vairuotojui, neminint neįgaliojo.

Vadovaudamiesi šia nuostata galime teigti, kad kelio ženklas „Motorinio transporto eismas draudžiamas” negalioja bet kuriam vairuotojui, kuris vairuoja transporto priemonę, pažymėtą neįgaliojo skiriamuoju ženklu. Tokiam paaiškinimui neprieštarauja ir KET 3 priedo 11 punkto nuostatos. Iš jų galime aiškiai suprasti, kad neįgaliojo skiriamuoju ženklu pažymimos ne tik tos transporto priemonės, kurias vairuoja neįgalieji, bet ir tos, kurios veža neįgaliuosius. Svarbu tai, kad šis neįgaliojo skiriamasis ženklas transporto priemonėje būtų įrengtas teisėtai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.