Vaivorykštėje išsiskirs dvi spalvos

Vakar laikinai krašto apsaugos ministro pareigas einančio Gedimino Kirkilo kabinete susitikę socialdemokratų ir konservatorių derybininkai pagaliau surado bendrą kalbą.

„Aš niekad neskubu pirma laiko džiaugtis. Bet judame į priekį”, – „Lietuvos rytui” teigė Socialdemokratų partijos vicepirmininkas G.Kirkilas.

Tėvynės sąjungos vicepirmininkė Irena Degutienė „Lietuvos rytui” patvirtino, jog vakar pasiektas principinis susitarimas – Vyriausybę formuos keturios partijos.

Atsisakyta pirmalaikių Seimo rinkimų – svarstyta galimybė juos surengti kartu su savivaldos rinkimais kitų metų vasarį – idėjos.

Konservatoriai ir socialdemokratai tikina planuojantys pradėti derybas dėl valdančiosios daugumos be išankstinių sąlygų.

Buvo nuspręsta, kad derybose dėl Vyriausybės kol kas dalyvaus Tėvynės sąjungos ir Socialdemokratų partijos atstovai.

Vėliau į derybas galėtų įsitraukti šių dviejų partijų partneriai.

Aptartas ministrų kabinetas

Vakar pradėjo ryškėti ir galimos naujos Vyriausybės kontūrai. Konservatorių lyderio Andriaus Kubiliaus vadovaujamoje Vyriausybėje savo postus turėtų išsaugoti visi socialdemokratų ministrai.

Be to, jiems dar turėtų atitekti socialinės apsaugos ir darbo ministro postas, kuris anksčiau priklausė socialliberalams. Į šią ministeriją turėtų grįžti socialdemokratų gretas papildžiusi Vilija Blinkevičiūtė.

Ministrų kėdes, ant kurių dabar laikinai sėdi Darbo partijos nariai, yra numatyta atiduoti konservatoriams.

Valstiečių liaudininkų partijos lyderė Kazimiera Prunskienė toliau vadovautų Žemės ūkio ministerijai, o Užsienio reikalų ministerija atitektų konservatorių partneriams – Liberalų sąjūdžiui. Tokiu atveju išsipildytų sena šios partijos lyderio Petro Auštrevičiaus svajonė vadovauti šalies diplomatijai.

Permainų būtų ir Seime

Preliminariai sutarta, kad buvusio Seimo pirmininko Artūro Paulausko vadovaujami socialliberalai bei dabartinio parlamento vadovo Viktoro Muntiano šalininkai sudarant Vyriausybę neturėtų dalyvauti.

Jiems galėtų būti pasiūlyta priklausyti parlamentinės paramos koalicijai.

Tokiu atveju V.Muntianas liktų Seimo pirmininko poste, o A.Paulauskas būtų paskirtas jo pavaduotoju. Kiti šių partijų parlamentarai galėtų pretenduoti į kai kuriuos postus Seime.

Akiratyje – veiklos programa

Tačiau prieš pasidalijant postus partijoms teks susitarti dėl Vyriausybės programos.

Pagrindines jos nuostatas derybininkai prezidentui V.Adamkui turėtų pateikti pirmadienį.

Pasak konservatorės I.Degutienės, socialdemokratų ir Tėvynės sąjungos derybininkai programinių nuostatų derinti susitiks šiandien bei rytoj.

Konservatoriai prisidėti rengiant programos nuostatas kvies Liberalų sąjūdžio atstovus ir socialliberalus. Socialdemokratai savo ruožtu į šį procesą turėtų įtraukti valstiečius liaudininkus bei Pilietinės demokratijos partijos atstovus.

Derybos – be dvigubo dugno

I.Degutienė tvirtino, esą vakar buvo pasiektas susitarimas, kad iš pradžių derasi tik konservatoriai bei socialdemokratai ir, jeigu šios partijos randa sutarimą, į procesą įtraukiami ir kiti galimi koalicijos partneriai.

Neatmetama, jog konservatoriai savo sąskaita atiduos postą Vyriausybėje socialliberalams, o socialdemokratai – Pilietinės demokratijos partijai.

Taip pat esą sutarta, kad prasidėjus deryboms nė viena partija negali tuo pat metu derėtis su kitomis partijomis.

„Sutarėme, kad nebus dvigubo dugno, kaip buvo per prieš pusantrų metų vykusias derybas dėl vaivorykštės koalicijos. Nesvarbu, kaip baigsis šios derybos. Tačiau kol nebus išvadų, sutarėme su kitais nesiderėti”, – sakė I.Degutienė.

Tartis paskatino krizė

Per visą nepriklausomybės laikotarpį skirtingose barikadų pusėse buvę socialdemokratai ir konservatoriai taip pat turi susitarti, kaip paaiškinti visuomenei kairiųjų bei dešiniųjų koalicijos motyvus.

Anot I.Degutienės, vakar abi pusės esą pripažino, jog šią sąjungą padiktavo šiandieninė valstybės padėtis: „Pripažįstame, kad valstybėje – politinė ir moralinė krizė. Mes buriamės tam, kad visuomenė matytų – norime išbristi iš to dugno, kuriame šiandien esame atsidūrę”.

Tikisi politinio brandumo

Prie derybų stalo socialdemokratus ir konservatorius susodinęs šalies vadovas tikisi, kad kairiųjų ir dešiniųjų partijų derybininkai parodys politinį brandumą, ir jau pirmadienį Lietuva sužinos naujos valdančiosios koalicijos sudėtį.

„Prezidentas palieka derybininkų valiai pasirinkti būsimos valdžios komandos narius. Tačiau į ją neturėtų patekti politikai, dėl kurių veiklos ar profesinės etikos visuomenei yra kilę abejonių”, – teigiama Prezidentūros pranešime.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.