Pažadas kol kas neištesėtas

Buvęs ambasadorius Vatikane K.Lozoraitis teigia, kad Italija spaudžiama atsilyginti už Lietuvai padarytą skriaudą

Buvęs ilgametis Lietuvos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius prie Šventojo Sosto ir Maltos ordino Kazys Lozoraitis mano, kad Popiežius Benediktas XVI kada nors atvyks į Lietuvą. Vakar savo žmonos Džiovanos knygos pristatyme Kaune dalyvavęs diplomatas taip pat teigė, kad daugėja vilčių, jog Italija sumokės kompensaciją už nusavintą Lietuvos atstovybės pastatą Romoje.

Pakviesti turėtų Bažnyčia

K.Lozoraitis pasakojo turėjęs progos ne kartą pasikalbėti su tuometiniu kardinolu Josefu Racingeriu. „Jis pareiškė simpatiją Lietuvai. Tikiuosi, kad jis turės progą atvykti į Lietuvą”, – sakė diplomatas.

Anot jo, Lietuvos katalikų bažnyčia turėtų pakviesti popiežių. „Jis tokius kvietimus ne iš karto priima dėl užimtos darbotvarkės. Kvietimui taip pat turi pritarti Vyriausybė. Manau, kad tada popiežius anksčiau ar vėliau apsilankytų Lietuvoje”, – teigė K.Lozoraitis.

Anot jo, Vatikanas yra pademonstravęs išskirtinį dėmesį Lietuvai. „Po 1940 metais įvykusios okupacijos Vatikanas buvo viena pirmųjų valstybių, pareiškusių, kad nepripažins Lietuvos aneksijos. Okupuotos valstybės diplomatinė atstovybė Romoje galėjo veikti pusšimtį metų”, – „Kauno dienai” pažymėjo K.Lozoraitis.

Jo tėvą Stasį Lozoraitį (1898-1983) Antanas Smetona 1940 metais buvo paskyręs Lietuvos diplomatinės tarnybos egzilyje šefu. K.Lozoraičio brolis Stasys Lozoraitis (jaunesnysis) (1924-1994) – taip pat garsus diplomatas, 1993 metais dalyvavęs Lietuvos Prezidento rinkimuose.

Ambasada neatgauta

Balandį Vilniuje studentai susirinko į piketą prie naujojo Italijos ambasados Vilniuje pastato, mosavo trispalve bei šaukė „Mes be vilos nenurimsim!”. Taip jaunimas siekė atkreipti Italijos politikų dėmesį į jau 16 metų netesimą pažadą Lietuvai grąžinti senąjį ambasados pastatą Romoje – „Villa Lituania”. Šiuo metu Romoje prie buvusios Lietuvos ambasados plevėsuoja Rusijos vėliava. Tačiau pastatas, žinomas „Villa Lituania” vardu, Lietuvai priklausė nuo 1937-ųjų metų.

„Lietuvos ambasadorius Italijoje Šarūnas Adomavičius tuo nuolat rūpinasi. Sunku pasakyti, ar įmanoma atgauti patalpas, nes jose įsikūręs Rusijos generalinis konsulatas. Jeigu – ne – mes reikalaujame kompensacijos”, – sakė K.Lozoraitis.

Žmona pristatė knygą

Vakar Istorinėje prezidentūroje Kaune buvo pristatyta K.Lozoraičio žmonos Džiovanos ir menotyrininkės Giedrės Jankevičiūtės knyga „Pasivaikščiojimai po Romą su ponia Giovanna”. „Mes abi šį miestą labai mylime, todėl nebuvo sunku kalbėti apie jį. Knygoje paminėta ir nuorodų į Lietuvos vardą, nes esu ištekėjusi už lietuvio. Knygoje pateiktas miesto vaizdas labai asmeniškas, bet ji orientuota į lietuvių skaitytojus”, – sakė Dž.Lozoraitis.

K.Lozoraitis Istorinei prezidentūrai padovanojo nemažai nuotraukų iš savo šeimos archyvo. Jos susijusios su Antanu Smetona. Tarp jų – A.Smetonos rankraštis, kuriame jis aprašo savo tragišką pasitraukimą iš Lietuvos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.