L.Kleiza: „Dirbsiu iš visų jėgų”

Kai Linas Kleiza nori paerzinti NBA žvaigždę Carmello Anthony, pradeda kalbėti apie 2004 m. Atėnų olimpines žaidynes. Milijonus uždirbantis koncerno „Reebok” reklamos veidas iš „Denver Nuggets” klubo būna priverstas išklausyti kandų pasakojimą, kaip lietuviai nugalėjo amerikiečius.

C.Anthony komandos draugui iš Lietuvos atšauna, kad taip atsitiko tik todėl, jog olimpiadoje treneris neleido žaisti jam. „Šiemet pasaulio čempionate Japonijoje Amerika įveiks visus”, – tvirtina Carmello.

Spėlioti rezultatų 21 metų puolėjas L.Kleiza nebando. Jis tiesiog mėgaujasi galimybe patekti į nacionalinę rinktinę. Metus tarp NBA žvaigždžių praleidęs krepšininkas dar niekada nerungtyniavo su geriausiais Lietuvos žaidėjais.

Treniruojasi ir po sezono

L.Kleiza pernai dar kovojo su bendraamžiais studentais NCAA lygoje, ir mažai kas tikėjo, jog NBA naujokų biržoje 27-tas pasirinktas Misūrio universiteto lyderis iš karto įsitvirtins „Nuggets” pagrindinėje sudėtyje.

Bet lietuvis vos kartą nepateko į dvyliktuką – per pirmąsias NBA sezono rungtynes lapkričio 1-ąją. Po trijų dienų jis debiutavo svajonių lygoje ir mače su „Portland Trail Blazers” per 3 minutes sugebėjo atkovoti 3 kamuolius bei pelnyti 2 taškus.

„Aišku, kad pirmieji taškai NBA buvo išskirtiniai. Mane įleido į aikštę rungtynių pabaigoje, kažkas perdavė kamuolį ir įmečiau. Nelabai atsimenu. Dabar jau kitkas galvoje, – „Krepšiniui” pasakojo L.Kleiza, po sezono likęs treniruotis Denveryje. – Ilga buvo treniruotė, pavargau. Eisiu pamiegoti, o paskui – galbūt į kiną”.

203 cm ūgio puolėjas šią vasarą ilsėtis neketina. Jis kasdien važiuoja į pratybas, nors „Nuggets” komanda jau išsiskirstė atostogų. Birželio 25-ąją L.Kleiza pradės darbą Lietuvos rinktinės stovykloje, kurioje krepšininkus vaikys fizinio rengimo treneris.

„Būsiu pasiruošęs”, – kalbėdamas apie Aleksando Kosausko treniruotes Druskininkuose šyptelėjo L.Kleiza.

Strategas tiki lietuviu

Vieną kartą L.Kleiza jau buvo kviečiamas į Lietuvos vyrų rinktinės stovyklą – po to, kai 2003-iaisiais pasaulio jaunių (iki 18 m.) čempionate Salonikuose (Graikija) padėjo lietuviams iškovoti antrąją vietą. Šis trofėjus L.Kleizai iki šiol yra svarbiausias karjeroje: „Tas sidabras labai netikėtas. Čempionate buvo daug gerų krepšininkų. Ne vienas jų arba jau žaidžia NBA, arba dar žais”.

Dvikova su NBA žvaigžde Rashardu Lewisu „SuperSonics” aikštėje Sietle: 17 taškų ir 34 minutės aikštėje. Kas galėjo pagalvoti, kad balandžio rungtynėse ties debiutanto L.Kleizos pavarde juoduos tokie skaičiai?

Galbūt todėl, kad lietuvis treniruotis pradėdavo mažiausiai valanda anksčiau nei kiti, o gal todėl, kad Denverio klubo puolėjus nuolat kamavo traumos, L.Kleiza išsikovojo vietą po „Nuggets” saule.

Jis dukart pateko į starto penketą. Debiutanto statistikos šiose rungtynėse gali pavydėti net Europos krepšinio žvaigždės, atvykusios į NBA ieškoti laimės (11,5 taško ir 4,5 atkovoto kamuolio).

„Mūsų komandoje daug senbuvių, todėl jam nėra lengva gauti daugiau žaidimo laiko. Tačiau kai Liną leidžiame į aikštę, jis būna pasiruošęs ir žaidžia gerai, – pagyrų naujokui negailėjo „Nuggets” treneris George’as Karlas. – L.Kleiza bus geras krepšininkas. Tiesiog reikia sulaukti momento, kai jis gaus daugiau minučių”.

Per 61 rungtynes L.Kleiza aikštėje praleido vidutiniškai 8,5 minutės. Jis pelnė 3,5 taško bei atkovojo 1,9 kamuolio. Lietuvis nurungė konkurentus iš savo komandos. NBA naujokų biržoje anksčiau nei L.Kleiza pakviestas Julius Hodge’as praėjusį sezoną žaidė vos 14 rungtynių ir buvo nusiųstas į antrinę lygą NBDL.

L.Kleiza šiemet uždirbo 879 tūkst. dolerių, o kitą sezoną turėtų gauti 945 tūkstančių. Jei „Nuggets” vadovai nutars palikti lietuvį komandoje ir vėliau, jo atlyginimas bus daugiau nei milijonas dolerių per metus.

Stiprybės semiasi iš motinos

Dabar L.Kleizos laukia nauja kova už būvį. Lietuvos rinktinėje konkurencija tarp sunkiųjų krašto puolėjų dėl vietos dvyliktuke ne mažesnė nei Denveryje.

„Dirbsiu iš visų jėgų”, – savo vasarą trumpai apibūdino L.Kleiza, pasiryžęs pirmą kartą gyvenime nuvykti į Japoniją.

Šį savaitgalį krepšininkas pirmąsyk apsilankė ir garsiajame Aspeno kurorte Uoliniuose kalnuose. Jie matyti pro L.Kleizos nuomojamo buto Denveryje langus, bet puolėjas į kalnus vyksta retai. Jis negali slidinėti ir rizikuoti patirti traumą.

„Po sezono buvau nuskridęs į Karibų jūroje esančias Bahamas. Norėjau truputį atitrūkti nuo krepšinio. Buvau ir Misūryje, susitikau su senais draugais”, – pasakojo kelias savaites ramiam poilsiui skyręs L.Kleiza.

Dalį laiko jis praleido Niujorko priemiestyje pas tėvus Gidą ir Kristiną. Krepšininkas labai artimas su savo motina. Prieš metus šeima sužinojo, jog ji serga krūties vėžiu. Dėl gydymo K.Kleizienė kelis mėnesius negalėjo aplankyti sūnaus Denveryje ir tik prieš Kalėdas pirmą kartą iš tribūnų pamatė, kaip Linas kaunasi NBA aikštėje.

Išgyvendamas dėl mamos, L.Kleiza kartais negalėdavo susikaupti krepšiniui, tačiau būtent artimiausio žmogaus kova dėl gyvenimo grūdino žaidėjo valią.

„Buvo labai sunku. Mano motina labai stipri. Aš visą stiprybę gaunu iš mamos. Ji viską perėjo, baigė gydymą ir dabar viskas gerai. Pabelsk į medį”, – sakė L.Kleiza.

NBA žaidėjas į Lietuvą grįš kartu su motina. L.Kleiza aplankys senelius Kaune, o jau kitą dieną važiuos į Druskininkus ruoštis pasaulio čempionatui.

Klubas nedarė kliūčių

– Linai, ar nebuvo problemų gauti „Nuggets” sutikimą važiuoti į Lietuvos rinktinės stovyklą?

– Nebuvo taip, kad klubas nenorėtų manęs išleisti. Jie norėjo to, kas man geriausia. Atkrintamųjų varžybų metu netrukdžiau kalbomis apie rinktinę, todėl su komandos vadovais pradėjau šnekėtis tik sezonui pasibaigus.

NBA vasaros stovykla Las Vegase vyks liepą, todėl niekaip negalėčiau dalyvauti ir ten, ir ten. Klubas pasitikėjo ir suprato, kaip man svarbu atstovauti Lietuvai. Jie mato, kad rinktinėje kasdien žaisiu su gerais krepšininkais.

– Ar nebijai konkurencijos Lietuvos rinktinėje? Į sunkiojo krašto puolėjo poziciją pretenduoja ne viena krepšinio žvaigždė.

– Konkurencija didelė visur, ypač mūsų rinktinėje. Bet aš net nežiūrėjau į kandidatų sąrašą. Važiuosiu ir dirbsiu iš visų jėgų. Man smagu grįžti į Lietuvą, pamatyti draugus ir trenerius. Jau Hiustone per NBA Žvaigždžių savaitgalį pasakiau treneriui Antanui Sireikai, kad noriu žaisti rinktinėje. Nuo mažų dienų svajojau atstovauti Lietuvai.

NBA jaučiasi pritapęs

– Praėjusiais metais išsipildė kita tavo svajonė – žaisti NBA. Ar pirmasis sezonas buvo toks, kokio tikėjaisi?

– Buvo labai įdomu. Sunkiai dirbau, smarkiai patobulėjau ir užsitarnavau minutes aikštėje. Daug mokiausi iš vyresnių žaidėjų, kaip būti profesionalu ir dirbti savo darbą.

– Šarūnas Jasikevičius ne kartą sakė, kad NBA svarbiausia – ne krepšinis, o verslas. Kokia ši lyga pasirodė tau?

– NBA išties yra verslas, ten sukasi dideli pinigai. Bet man NBA padarė didžiulį įspūdį gerąją prasme. Nesu žaidęs Europoje ir nežinau, kaip yra ten, o Amerikoje man viskas labai patiko.

– Ar nepasiilgai NCAA varžybų aplinkos, kurioje universitetų komandų aistruoliai gerokai karštesni nei NBA žiūrovai?

– NBA ir NCAA atmosfera labai skiriasi. Skyrėsi ir mano gyvenimas. Pirmą treniruočių stovyklos mėnesį, tik atvažiavęs į Denverį, pasiilgdavau universiteto. Bet man atmosfera NBA rungtynėse patinka dar labiau. Čia sirgaliai neatlaidūs, ne kartą mus nušvilpė. Už bilietus į rungtynes jie daug sumoka, todėl nori rezultato.

– „Nuggets” tapo Šiaurės vakarų konferencijos nugalėtojais, bet iškrito jau pirmajame atkrintamųjų varžybų etape. Ar pralaimėjimas „Los Angeles Clippers” ekipai 1:4 labai nuvylė?

– Nusivylėme. Bet mes nestabiliai žaidėme visą sezoną. Būdavo, kad nugalime „Detroit Pistons” ir „San Antonio Spurs”, o tada pas mus atvažiuoja kokia silpna komanda, ir jai pralaimime. Tikėjomės, kad atkrintamosiose varžybose seksis geriau.

– Kai lapkričio pabaigoje pirmą kartą patekai į „Nuggets” starto penketą, žaidėte su „New Orleans/Oklahoma City Hornets”. Europos krepšinio žvaigždė Arvydas Macijauskas sėdėjo ant suolo, o tu kovojai aikštėje. Nebuvo keista?

– Man visą sezoną buvo keista, kodėl Macas nerungtyniauja. Jis – superžaidėjas. Nenoriu komentuoti Maco situacijos, bet ji turėti pagerėti.

Ir sustiprėjo, ir patobulėjo

– A.Macijauskas turėjo nesusipratimų su komandos treneriu. Kokie tavo santykiai su G.Karlu?

– Sutariu gerai. Jis man labai patinka ir daug padėjo. Nuolat duodavo patarimų, su juo viską aptardavau ir tikrai patobulėjau.

– Kurį žaidimo aspektą pagerinai labiausiai?

– Sustiprėjau taktiškai ir fiziškai, pagerėjo individuali technika. Pradžioje žaisti buvo sunku: visi tikrai įspūdingi atletai, nes NBA surinkti geriausi iš geriausių. Kai kuriems net treniruotis nereikia. Man reikėjo sustiprėti.

– Kaip pavyko pasiekti to, kad aikštėje kovojai tu, o ne kitas „Nuggets” žaidėjas?

– Reikėjo į treniruotes ateiti anksčiau už visus. Kad užsitarnautum vietą, turi komandai daugiau padaryti, o ne pridaryti. Buvo visko, dėl jaunumo dariau klaidų, bet pasimokiau.

Buvo sunku pagauti ritmą, nes niekada nežinojau, kada ir kiek rungtyniausiu. Atvažiavau įpratęs visą laiką žaisti, o NBA pasitiko nežinomybė.

– Kartais treneris į aikštę tave leisdavo tik kelioms minutėms mačo pabaigoje, bet vis tiek spėdavai įdėti į krepšį.

– Man visą laiką norisi pelnyti taškų. Toks esu žaidėjas. Apie rezultatyvumą negalvoju, bet kai susidaro proga, kodėl gi nemesti.

Svajonė išsipildė

– Dabar komanda išsiskirstė. Kodėl treniruojiesi toliau?

– Denveryje ruošiuosi darbui Lietuvos rinktinėje. Dirbu su asistentais, fizinio rengimo treneriu, kartais ateina G.Karlas. Iš „Nuggets” sudėties treniruojasi tik DerMarras Johnsonas. Kad būtų daugiau žaidėjų, ateina draugų ir Europoje žaidusių krepšininkų.

Buvau geros formos, bet porą savaičių ilsėjausi, todėl dabar noriu vėl įgauti geriausią formą.

– Ar dabar jautiesi laimingas?

– Kaip gali nesijausti laimingas? Kiekvieno žaidėjo svajonė – tapti profesionaliu krepšininku. Ar tai būtų Europa, ar NBA. Esu laimingas, kad mano svajonė išsipildė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.