Keliautojo krepšelyje paracetamolis – būtinas

Prieš leidžiantis į tolimą kelionę medikai rekomenduoja pasiskiepyti nuo tose šalyse vyraujančių ligų. Kelionėse ypač būtina laikytis sanitarijos normų – nuolat plauti rankas, niekada nevalgyti neplautų vaisių ir turėti vaistų nuo viduriavimo bei peršalimo ligų.

Panevėžio miesto poliklinikos Šeimos skyriaus vedėja gydytoja Nijolė Marčiulionienė primena, kad prieš leidžiantis į keliones reikėtų pagalvoti ir apie galimus susirgimus. Prasidėjo vasara – atostogų, kelionių, išvykų metas, tačiau ligos ir poilsiaujančius žmones gali užklupti bet kuriuo metu.

Gresia skirtingi pavojai

„Kokius vaistus įsidėti į kelionės vaistinėlę priklauso ir nuo to, į kokią šalį keliaujama, – sako gydytoja. – Jeigu vykstate į pietų kraštus, būtina pasiimti vaistų nuo viduriavimo, žarnyno veiklos sutrikimo, o jeigu ten, kur šaltesnis klimatas – vaistų nuo peršalimo, čiulpiamų pastilių. Visais atvejais – ar važiuosite į tolimus kraštus, ar prie jūros, ežero Lietuvoje, nepamainomas vaistas – paracetamolis. Jis slopins galvos, sąnarių, raumenų, dantų, gerklės skausmus, numuš temperatūrą. O lėtinėmis ligomis sergantiesiesiems būtina pasiimti jų vartojamus vaistus. Prieš kelionę reikėtų pasitarti su gydančiu gydytoju, kad vaistų nepritrūktų”.

Medikė primena, kad reikėtų pasiimti ir apsaugos priemonių nuo uodų, kitokių vabzdžių įkandimų. „Esu skiepų šalininkė ir rekomenduoju vykstantiesiems į tolimus, pavojingus kraštus būtinai pasiskiepyti nuo ten galimų užsikrėsti ligų, – sako N.Marčiulionienė. – Ir, žinoma, – sanitarijos normos. Jų būtina laikytis visada, tačiau kelionėse – ypač. Reikia nuolat plauti rankas, nevalgyti neplautų ar bet kokiu vandeniu nuplautų vaisių”.

Pavargsta kojos

Vykstantieji į šiltuosius kraštus turėtų prisiminti, kad esant karštam orui skysti vaistai gali išdžiūti, veikliosios medžiagos – išgaruoti, žvakutės – ištižti. Geriau rinktis tabletes, o visus vaistus laikyti specialiame krepšyje ar dėžutėje.

Kelionėje nuo ilgo sėdėjimo, vaikščiojimo, stovėjimo tinsta ir pavargsta kojos, tad patariama pasinaudoti kiekviena proga jas pamiklinti. Reikėtų turėti ir specialias kelionines, kojų veninę kraujotaką gerinančias kojines. Sergantiesiems kojų venų varikoze reikėtų turėti veninę kraujotaką gerinančių tepalų su heparinu, ginkmedžiu. Beje, šie tepalai puikiai tinka ir esant didesniems sumušimams. Nuo nuospaudų ir odos nutrynimų reikėtų specialių purškiklių, dezinfekuojamųjų medžiagų, pleistrų.

Kelionėse pasitaiko ir persivalgyti. Jeigu taip atsitinka, gali pagelbėti paprasti virškinimo fermentai.

Vaistus vežti pagal taisykles

Atostogautojams siūloma nepamiršti, kad keliaujant labai svarbu pasirinkti tai šaliai tinkamus drabužius, su kuriais jie nesušaltų ir nesukaistų, oda galėtų laisvai kvėpuoti. Reikia pasirūpinti patogia avalyne, specialiomis priemonėmis apsaugai nuo vabzdžių ar kaitrių saulės spindulių, turėti kepures, skaras, apsauginius kremus nuo saulės.

Reikėtų žinoti, kad kertant sieną ir vežant vaistus, kurių sudėtyje yra narkotinių ar psichotropinių medžiagų, reikia turėti asmens vardu išrašytą receptą arba jo kopiją. Didesnio vaistų kiekio, negu nurodyta recepte, vežti negalima.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.