Vaikas – liudytojas per prievartą

Uostamiesčio policijos pareigūnai su tokiu azartu ieško nusikaltėlių, jog kartais persistengia.

Vaikų gynimo dieną šaukimą liudyti su grasinimu būti atvesdintam per prievartą gavo septynmetis berniukas. Tyrėja ne tik nežinojo, kad šaukimą išsiuntė vaikui, bet dargi bandė jį susieti giminystės ryšiais su ieškoma tariama berniuko pussesere. Detektyvu virtusi istorija šokiravo Vaikų teisių apsaugos tarnybos darbuotojus.

Po šventės – staigmena

Šiandien devintą ryto į policijos komisariatą liudyti šaukiamas septynmetis Gintautas Kazlauskas. Pas pareigūnus jį lydėti žadėjo tėtis.

Birželio 1-ąją septynmetis G.Kazlauskas baigė pirmą klasę. Po mokyklos baigimo šventės namo sugrįžusios šeimos laukė keista „dovana”.

Pašto dėžutėje jauni žmonės rado šaukimą į policiją. Jis buvo skirtas ne kam kitam, o mažamečiui.

1-ojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Nusikaltimų tyrimo skyriaus tyrėja Kristina Čiunkienė kvietė G.Kazlauską atvykti liudyti. Šaukime nurodyta, kad berniukas privalo turėti asmens tapatybę liudijantį dokumentą.

Čia pat paryškintomis raidėmis buvo prirašyta, jog be pateisinamos priežasties neatvykęs šaukiamasis gali būti atvesdintas arba nubaustas iki 30 minimalių gyvenimo lygių dydžio (iki 3 750 Lt) bauda.

Dviračio nevogė

Kazlauskų šeimą šiek tiek sutrikdė netikėtas šaukimas, skirtas jų sūnui, o dar labiau grasinimai baudomis ir priverstiniu atvesdinimu į policiją.

Gintauto mama Audronė sakė nepuolusi į policiją ieškoti teisybės ir aiškintis, dėl ko gi mažametis kviečiamas liudyti.

Kadangi šaukime grasinama prievarta ir baudomis, moteris tikino, jog sūnų į policiją atves patys.

Tėvai sakė net neįsivaizduoją, kokių svarbių įvykių liudytoju galėtų būti Gintautas.

Rugsėjį aštuonerių sulauksiantis būsimasis mokyklos-darželio „Šaltinėlis” antrokas purtė galvą paklaustas, ar nėra įsivėlęs į muštynes, atėmęs telefoną ar pavogęs dviratį.

„Aš nieko nesu padaręs ir nieko nežinau”, – greitakalbe nukirto klausinėjimus berniukas.

Jis sakė policininką savo gyvenime matęs du kartus. Kartą prašė pagalbos, kai buvo pasiklydęs per Jūros šventę, ir mokykloje saugaus eismo pamokose.

Gintautas į policiją prižadėjo eiti tik tada, jei tėvai duos saldainių, ir sakė daugiau nei minutę ten nebūsiąs.

Į policiją nekeliaus

Šiek tiek atlėgus pirmajam įspūdžiui, mįslingą šaukimą į policiją gavusi šeima bandė atrasti logišką paaiškinimą. Buhaltere dirbanti berniuko mama įsitikinusi, jog laiškas buvo skirtas ne tam Gintautui Kazlauskui.

Tikriausiai, pasak jos, mieste yra dar vienas žmogus tokiu pat vardu ir pavarde, nes ant šaukimo nėra nei asmens kodo, nei gimimo metų.

Įsikišus „Klaipėdai”, vaikui į policiją šiandien keliauti nebereikės.

Tačiau priežastis, dėl kurios ten buvo kviestas berniukas, šeimai pasirodė kur kas mistiškesnė, nei pats šaukimas į policiją.

Ieškojo giminaitės

Tyrėja K.Čiunkienė „Klaipėdai” sakė, jog ji ieško Gintauto Kazlausko pusseserės, kuri registruota Raseiniuose, bet šiuo metu gyvena Klaipėdoje.

Pasak jos, pusbrolis į policiją kviečiamas tik dėl to, kad būtų išsiaiškinta, ar jis nežino pusseserės telefono numerio. Ji kažkada dirbo „Iki” prekybos centre ir aptarnavo žmogų, pasinaudojusį vogta mokėjimo kortele.

Ieškoma pusseserė, pasak tyrėjos, nėra nusikaltėlė, tačiau ją apklausti būtina.

Aiškiai išdėsčiusi šaukimo motyvus K.Čiunkienė nustebo sužinojusi, kad šaukiamasis yra septynerių metų berniukas.

Žvilgtelėjusi į jo asmens kodą pareigūnė atsiprašė dėl nesusipratimo.

Ji pasakojo buvusios „Iki” pardavėjos ieškojusi pagal policijos duomenis, kur matomi visi žmogaus giminystės ryšiai.

Pagal šį policijos „genealoginį medį” septynmetis Gintautas – ieškomosios pusbrolis.

Nesusipratimai tęsėsi

Ši naujiena galutinai išmušė Kazlauskų šeimą iš pusiausvyros.

Tyrėja paskambino A.Kazlauskienei, atsiprašė dėl nesusipratimo ir pasiteiravo, gal ši žinanti ieškomos giminaitės koordinates.

„Buvau visiškai nustebusi, kad mums į gimines perša nežinomą žmogų. Pasakiau, jog vaikas tokios pusseserės neturi. Nenorinti tuo patikėti tyrėja paklausė, gal turi, tik mes to nežinome”, – pasakojo A.Kazlauskienė, neabejojanti, jog šeimoje nėra jokių paslapčių.

Vaikų gynėjams – šokas

Mistiška istorija ir grasinantis šaukimas septynmečiui liudyti nustebino ir Klaipėdos savivaldybės Vaikų teisių apsaugos skyriaus vedėją Gražiną Aurylienę.

Ji neneigė, jog vaikai neretai kviečiami liudytojais tiriant bylas policijoje ar prokuratūroje.

Tačiau, pasak valdininkės, kartu su vaiku apklausoje privalo dalyvauti ir vaikų teisių apsaugos specialistas arba psichologas.

G.Aurylienė tikino, jog šaukimas, kuriame negali būti net užuominos apie prievartą ar grasinimus, vaikui turi būti įteiktas per jo tėvus.

Nors ieškomoji paslaptingoji pusseserė, pasak tyrėjos K.Čiunkienės, nėra nusikaltėlė, mažamečiui berniukui pakliuvusiame šaukime išvengti grasinimų esą nebuvo galima.

Tyrėja tikino, jog jau ne vienerius metus policijoje naudojami šaukimo blankai yra šablonas.

Be to, šiuose „firminiuose” blankuose žmonėms nėra grasinama. Jie tiesiog supažindinami su procesiniais dalykais.

Sužinojusi apie „firminius” šaukimo blankus, kuriuose juodu ant balto parašyta, jog neatvykus liudyti gresia atvesdinimas arba piniginės baudos, G.Aurylienė buvo šokiruota.

„Man tai naujiena. Vaikams skirtuose šaukimuose liudyti tokių dalykų būti neturėtų”, – sakė vaikų teisių gynėja.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.