Atakos į Ąžuolyną – be atvangos

Žaliojoje miesto oazėje verslininkai užsimojo statyti viešbutį, nors tam priešinasi ir politikai, ir visuomenė

Kauniečių pamėgtą Ąžuolyną valstybė apgobė ypatinga globa: Kultūros paveldo departamentas jį įraukė į Kultūros vertybių registrą. Šimtamečių ąžuolų parke neleidžiamos jokios statybos. Tačiau Žaliakalnio bendruomenė įspėja apie naujas verslo atakas – kauniečių poilsio zonoje gali išdygti viešbutis. Verslininkai neneigia siekią šio tikslo.

Teniso partija su valstybe

Savivaldybės Urbanistikos skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius „Kauno dienai” pripažino, kad Sporto gatvėje veikiančio „Ąžuolyno sporto ir sveikatingumo centro” savininkai mėgina keisti 1,2 ha sklypo detalųjį planą. Vietoje teniso kortų jie nori statyti viešbutį.

„Į skyrių kreipėsi „Ąžuolyno sporto ir sveikatingumo centro” atstovai, kurie siekė gauti organizatoriaus teises sklypo detaliajam planui rengti”, – sakė N.Valatkevičius.

Žaliakalnio architektė Danguolė Bulavienė patikslino, kad kartu pareiškėjai paprašė numatyti statybinę zoną naujo pastato statybai.

„Viešbučio projekto, kiek žinau, jie dar neturi, nes organizatoriaus teisių perėmimas yra tik pats pirmasis žingsnis siekiant tikslo”, – paaiškino D.Bulavienė.

Beveik 1500 kv. metrų ploto sporto ir sveikatingumo kompleksą pastatė UAB „Tenisas”. Būtent jai 2002 m. valstybė išnuomojo 1,2 ha beveik visam amžiui – 99 metams. 2005-ųjų rugpjūtį įmonė pakeitė pavadinimą į „Ąžuolyno sporto ir sveikatingumo centras”.

Politikai nepritarė

„Ąžuolyno sporto ir sveikatingumo centro” sklype nėra reikalo keisti žemės naudojimo paskirtį, nes ji ir taip yra komercinė. Formaliai sklype lyg ir būtų galima statyti apie trijų aukštų arba 10 metrų aukščio viešbutį. Teniso kortų, kurie užima beveik 1 ha, užstatymo zona formaliai galėtų siekti ne daugiau kaip 80 proc.

Bet verslininkų užmojus pirmiausia griauna ne tai turėję padaryti Savivaldybės administracijos valdininkai, o politikai.

„Kovo 27 d. sutarties pasirašymą atmetė pirmiausia Kauno miesto tarybos Miesto ūkio ir energetikos komitetas, o vėliau tą patį padarė ir Miesto plėtros bei ekologijos komitetas”, – pripažino D.Bulavienė. Jos teigimu, šiuo metu verslininkai jau nerodo iniciatyvos.

„Urbanistikos skyriui irgi buvo kilę abejonių, bet siūlymą vis dėlto nusprendėme pateikti komitetams”, – teisinosi N.Valatkevičius.

Viešbutis būtų pelningesnis

Tačiau gavę neigiamą atsakymą iš Savivaldybės, verslininkai vis dėlto rankų nenuleido.

„Prieš tris savaites Savivaldybei pateikėme pakartotinį prašymą, nes motyvuoto atsisakymo pasirašyti sutartį negavome”, – sakė „Ąžuolyno sporto ir sveikatingumo centro” direktorius Edvinas Kričkovas.

Pasak jo, viešbutis bendrovei būtų pelningesnis, nes teniso kortai eksploatuojami tik 4 mėnesius per metus. „Likusį laiką jie stovi tušti, todėl norime statyti nedidelį, dviejų aukštų viešbutį, kad jame galėtų apsistoti futbolo, rankinio komandos”, – sakė E.Kričkovas.

Pasak bendrovės vyriausiosios finansininkės Laimos Gudauskienės, įmonė kasmet valstybei vien už žemę, ant kurios įrengti teniso kortai, sumoka 16 tūkst. litų.

Paveldo sargų atsakymas – vienareikšmis

Ąžuolyną nuo bet kokių statybų ginanti asociacija „Žaliasis Ąžuolynas” gegužės 16 d. pasiekė pirmąją pergalę.

„Kultūros paveldo departamentas Ąžuolyną įtraukė į Kultūros vertybių registrą, todėl statybų invazija į parką iš esmės jau neįmanoma, – sakė „Žaliasis Ąžuolynas” pirmininkas Rimantas Didžgalvis. – Tiesa, neaišku, ar viešbučio statytojai bus sudrausminti”.

„Ąžuolyno sporto ir sveikatingumo centro” sklypas formaliai tik ribojasi su parku.

„Tačiau bet kuriuo atveju, visada yra numatyta paveldo apsaugos zona, – „Kauno dienai” sakė Kultūros paveldo departamento Kauno skyriaus vadovė Irena Vaškelienė. – Juk atsižvelgiant į Ąžuolyno reikšmę ir prie jo esančius objektus, dar prieš sveikatingumo centro statybas bendrovei buvo nustatyti tam tikri aukštingumo ir kiti apribojimai”.

Jos teigimu, nors iš Vilniaus dar negautos Ąžuolyno paveldo apsaugos ribos, kurios bus taikomos kiekvienam šalia parko esančiam objektui, „viešbučio statyti tikrai niekas neleis”.

Akcininką įklampino skandalas

Beje, Savivaldybei detaliojo plano keitimo prašymą teikė „Ąžuolyno sporto ir sveikatingumo centro” direktorius Edvinas Kričkovas. Atstovauti bendrovei jis įgaliojo Otilijų Pajaujį (UAB STV direktorius). Pasidomėjus, ką „Ąžuolyno sporto ir sveikatingumo centre” veikia O.Pajaujis, E.Kričkovas atsakė: „Jis pas mus sportuoja”.

Vėliau bendrovės vyriausioji finansininkė Laima Gudauskienė patikslino, esą direktorius pajuokavo, o O.Pajaujis yra „Ąžuolyno sporto ir sveikatingumo centro” akcininkas.

„Kauno diena” primena, kad O.Pajaujis 2005-2006 m. sandūroje buvo įsipainiojęs į skandalingą Kauno miesto vyriausiojo policijos komisariato turto mainų istoriją. Tada tik po „Kauno dienos” rašinių Vyriausybė atmetė STV pasiūlytus mainus. Už automobilių remonto dirbtuves, esančias 29 arų sklype užmiestyje, ši bendrovė būtų gavusi pirmumo teisę iš valstybės išsinuomoti maždaug 7 mln. Lt vertės 2,31 ha teritoriją Radvilėnų plente ir Kauno centre. Be kita ko, „Ąžuolyno sporto ir sveikatingumo centre” UAB STV nuomojasi patalpas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.