Pigios spynos saugo tik nuo skersvėjo

Grėsmingai didėjant vagysčių iš butų ir nuosavų namų skaičiui, kokybiškomis spynomis prekiaujančios įmonės pirkėjų antplūdžiu pasigirti negali. Tiek į paprastas, tiek į šarvuotas įėjimo duris vis dar montuojamos pigiausios spynos, būstą saugančios nebent nuo skersvėjo.

Vilniaus miesto Vyriausiojo policijos komisariato pateikiama vagysčių iš gyvenamųjų patalpų statistika sostinės gyventojus priverčia neramiai miegoti. Kovo mėnesį buvo užregistruotos 335 vagystės, balandį – 445. Pernai tais pačiais mėnesiais buvo įregistruoti 327 atvejai kovą ir 429 balandį. Daugiausiai vagysčių iš gyvenamųjų patalpų įregistruota Karoliniškių ir Viršuliškių mikrorajonuose.

Vilniuje bei kituose miestuose sparčiai daugėja vagysčių, kai svetimas turtas išnešamas pro buto ar individualauas namo langą. Tačiau visgi dauguma vagių į būstą patenka pro duris, kuriose įrengti nekokybiški užraktai. Primityvios konstrukcijos spynas net nepatyrę įsilaužėliai atrakina, pragręžia arba išlaužia vos per kelias sekundes.

Spynas gadina išradingai

Bendrovės „Kabalda” spynų skyriaus vadovės Romaldos Juozėnaitės teigimu, porą dešimčių litų ir pigiau kainuojančios spynos tinka tik vidaus, pagalbinių patalpų durims. Gera spyna negali kainuoti mažiau nei 150 litų.

„Net brangiausios ir storiausios durys neapsaugos būsto, jeigu jose įdėta pigi, nekokybiška spyna. Kasdien žmonės atneša išgręžtus ar perlaužtus spynų cilindrus (šerdeles). Ne visos šerdelės pagamintos iš tvirto metalo. Nekokybiškos šerdelės įpurškus į jas ėsdinančių cheminių medžiagų tampa minkštos it plastilinas. Neapsaugotą cilindrą įsilaužėliai dažnai nusuka replėmis, numuša plaktuku ir atstumę liežuvėlį patenka į būstą”, – klientų skundus prisiminė pašnekovė.

Brangesni cilindrai yra nepragręžiami, gaminami su kietmetalio kištukais. Tokią šerdelę sunkiau sulaužyti ar kitaip pažeisti.

Raktai – koduoti

Nusikaltėlių darbą palengvina ir iš lauko pusės dviem varžtais prisukta rankenos apsauginė plokštelė. Išsukus varžtelius ji be vargo nuplėšiama, apnuoginant šerdelę. Todėl Juozėnaitė patarė rinktis plokštelę, kietmetalio varžtais tvirtinamą tik vidinėje durų pusėje. Tokios plokštelės paprastai būna su specialiu „seifu” cilindrui apsaugoti. Jame tėra siauras tarpelis raktui įkišti, todėl šerdelės neįmanoma ištraukti, nulaužti ar įstumti į vidų. O rankeną geriau rinktis nejudančią – vadinamąjį burbulą.

Brangios, bet labai saugios yra koduotos spynos. Joms tinkančio rakto dublikato nepagaminsi be specialios kortelės. Be to, kiekvienas rakto pagaminimas fiksuojamas duomenų bazėje. Todėl pametus raktą nebūtina keisti visą spyną.

Svarbu ne tik spyna

Neišgalintiems įsigyti šarvuotų durų gyventojams pašnekovė patarė ant medinės varčios bei staktos pritvirtinti metalinį kampuotį. Tada vagišiui nepavyks aštriu daiktu nudrožti staktos ties spyna. Dažnai vagys į būstą patenka ne sugadinę užraktą, bet nupjovę durų vyrius. Todėl itin tvirti vyrių sargiai – būtini.

Nemažai žmonių nakčiai ant durų mielai užkabina grandinėlę. Tvirta stora grandinė kainuoja nebrangiai – apie porą dešimčių litų, tačiau itin taupūs gyventojai dažniau renkasi vienkartinę grandinėlę už 6-7 litus, kurią nesunku nukirpti metalui skirtomis žnyplėmis.

Dviejų spynų užtenka

Įsilaužėlių paniškai bijantys gyventojai mano, kad kuo daugiau spynų duryse, tuo saugesni jų namai.

„Butui apsaugoti užtenka dviejų gerų spynų, nuosavo namo duryse pakanka ir vienos „seifinės” spynos”, – vienbalsiai tvirtino Romalda Juozėnaitė ir bendrovės „Motusa” pardavimų vadovė Eglė Ostrauskaitė.

Įėjimo duryse esančios spynos turėtų būti skirtingos. Geriausia, jeigu viena jų, pagrindinė, bus cilindrinė (skandinaviško arba Europinio DIN standarto). Papildoma – seifinė, be rankenos, arba „naktinė” su užraktu suktuku, nematoma iš laiptinės pusės.

Atstumas tarp spynų turėtų būti apie 40-50 cm.

Butui ir namui – skirtingos

Pasak Ostrauskaitės, pagal griežtus ES standartus gaminamos seifinės spynos laikomos saugiausiomis ir ilgaamžiškiausiomis – jos gali tarnauti iki 50 metų.

Lietuvoje populiarios skandinaviško tipo spynos su ovaliu cilindru, pritvirtinamu dviem varžteliais. Apvalūs, 4 varžtais prisukami dvipusiai cilindrai mūsų šalies rinkoje dar nepaklausūs dėl 2-3 kartus didesnės kainos.

Vadinamosios naktinės spynos su užraktu suktuku – vagių sunkiai įveikiamos. Išorinėje durų pusėje nematomos, jos patogios užsirakinti iš vidaus. Susiduręs su dar viena netikėta kliūtimi į butą besibraunantis vagis užtruktų kur kas ilgiau.

Tačiau be rakto rakinamų spynų nepatartina dėti į nuosavų namų lauko duris. Nusikaltėlis į būstą gali patekti pro išdaužtą langą, atsirakinti duris ir išnešti viską, ko jo širdis geidžia.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , .

5 atsiliepimai į "Pigios spynos saugo tik nuo skersvėjo"

  1. Lietuvis

    Paaiskinkit gudruciai ,kodie Tarybiniais laikais nereikejo spynų. geriausia ir patikimiausia spyna kaime buvo šluota.
    Šluota ant durų visi zino kad šeimininkų ner namuose ir perzengti slenksti siu namu nevalia . Ir taip buvo vykdoma ,nei plesimu nei vagysciu . Va kur nuejom ,kai tokia didele socialinė nelygybė.

  2. matas

    visiska nesamone

  3. Anonimas

    Gal zinote kur nusipirkti ROSTEX spynu ? Girdejau gerus atsiliepimus del ju saugumo.

  4. Tomic

    Girdejau, kad sioje firmoje galima nusipirkti ne tik geras spynas, jie gamina ir labai kokybiskas duris.

  5. To Anonimas

    Jo ROSTEX spynos tikrai saugios, pas pati bandė įsilaužti – nepavyko 😀

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.