Tušti pesticidų sandėliai – tikras galvos skausmas

Cheminio gaisro nuniokoti ir beveik metus tušti stovėję pesticidų sandėliai netoli Kazlų Rūdos tinkami tik nugriauti

Kazlų Rūdos mokomosios miškų urėdijos urėdas Albertas Zdanevičius Aplinkos ministerijos pareigūnams pateikė ekspertų išvadą, kad Kazlų Rūdos miškuose esantys beveik 2,5 tūkst. kvadratinių metrų ploto sandėliai turi būti sulyginti su žeme. Mokomajai miškų urėdijai jie buvo perduoti išsikraustant sovietinei kariuomenei.

Objektas nenaudojamas

Miškininkams sandėlių nereikėjo, tad į juos prieš gerą dešimtmetį imta vežti nenaudotinus ir pasenusius pesticidus iš visos Marijampolės apskrities. Cheminių medžiagų čia buvo sukaupta apie 400 tonų. 2004 metų gruodžio viduryje dėl drėgmės, prasiskverbusios į patalpas, kilo gaisras. Po jo paskubėta išgabenti likusius pesticidus iš šio bene didžiausio sandėlio Lietuvoje. Baigusi vežti chemikalus praėjusių metų viduryje bendrovė „Ecovita” kalkėmis dezinfekavo patalpas ir grąžino jas miškininkams. Tačiau naudoti jų niekas neskubėjo.

„Mums to sandėlio nereikia. Be to, ilgai buvo neaišku, ar saugu ten ką nors laikyti. Juk per gaisrą pasklidę cheminiai junginiai galėjo įsigerti į sandėlio sienas, grindis”, – LŽ kalbėjo Zdanevičius.

Miškininkų nuogąstavimus iš dalies patvirtino Aplinkos apsaugos agentūros specialistų atlikti tyrimai. Anot Marijampolės regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojo Gintauto Česaičio, tyrimai parodė, kad kai kuriose vietose prie pat sandėlio kenksmingų medžiagų koncentracija viršija leistinas normas. Panaši padėtis ir patalpų viduje.

„Ar tas kenksmingų medžiagų perviršis pavojingas žmonių sveikatai, paaiškėtų tik atlikus išsamesnius tyrimus”, – sakė Česaitis ir pridūrė, jog tuos darbus reikėtų finansuoti. Tačiau Marijampolės apskrities civilinės saugos departamento direktorė Ingrida Valaitytė suabejojo tolesnių tyrimų tikslingumu – juk vis tiek patalpos niekam nereikalingos. Anot jos, geriausia būtų tą sandėlį nugriauti. Tokios pat nuomonės yra ir Kazlų Rūdos mokomosios miškų urėdijos vadovas.

Zdanevičiaus teigimu, jie sulaukė ne tik Aplinkos apsaugos agentūros laboratorijos, bet ir statybų ekspertų išvadų, Sveikatos centro rekomendacijų. Jose irgi tvirtinama, kad toliau sandėlio eksploatuoti negalima, reikia nugriauti. „Statinio nebus galima naudoti net keliams tvarkyti, viskas turės būti palaidota po žeme”, – aiškino urėdas. Kada tai bus daroma, jis dar nežino – urėdija neturi tam lėšų.

Ministerija pasirengusi

Kaip rekultivuoti užterštą teritoriją ir joje vėl auginti mišką, Kazlų Rūdos miškininkai jau turi patirties, nes prieš keletą metų tvarkė senąjį Kazlų Rūdos sąvartyną. Iš pradžių jis buvo užpiltas

dirvožemiu, paskui – užsėtas žole, dabar – apsodintas krūmais. Vėliau toje vietoje užaugs ir medžiai.

Aplinkos ministerijos Aplinkos kokybės departamento direktorius Arūnas Čepelė LŽ informavo, kad ministerija tokiems darbams yra pasirengusi. „Užterštiems objektams likviduoti sukurta speciali programa. Dar nežinau, kada konkrečiai bus skirta lėšų Kazlų Rūdos pesticidų sandėliui nugriauti, tačiau pinigų tam tikrai atsiras”, – tikino Čepelė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.