Vietnamo mokslininkai sukūrė dirbtinį kaulo audinį

Hanojaus technologijos universiteto (la Universidad Tecnológica de Hanoi) mokslininkai sukūrė biocheminę medžiagą, kurią sudaro stiklas ir keramika. Ji gali būti naudojama kaip dirbtinis kaulo audinys chirurginėse operacijose.
Klinikinių bandymų metu, kurie tęsėsi 3 metus keturiose skirtingose ligoninėse, buvo atlikta 133 operacijos pacientams, kurie turėjo įvairaus pobūdžio kaulų patologijų. Ši medžiaga buvo naudojama kaip implantas, apie kurį vėliau iššaukdavo naujas kaulo audinys.
Nguyen Anh Dung, vadovaujantis tyrimui, papasakojo, kad ši medžiaga buvo gauta pigių ir pakankamai turimų medžiagų, tokių kaip baltasis smėlis, aliuminio hidroksidas, kalcio karbonatas, sintezės pagalba. Apdorojus mišinį aukštomis temperatūromis, jis suminkštėja ir pampa plastišku, tad jį galima formuoti pagal poreikius. Dung pareiškė, kad bandymų rezultatai parodė, kad dirbtinis kaulo audinys yra pakankamai patikimas ir gali būti naudojamas chirurgijoje.
Mokslininkai tikina, kad operuojant klausos organus buvo pasiekta neregėta sėkmė – pavyko atkurti iki 90 proc. klausos. Be to, naujoji medžiaga išsiskiria didžiuliu bioaktyvumu. Reikia pažymėti tai, kad tradicinės medžiagos, kurios buvo naudojamos dirbtiniam kaului, – titanas, grynanglis ir keramika – nėra bioaktyvūs, o tai palieka randus tose vietose, kur natūralus audinys susiliečia su dirbtiniu. Kiti mokslininkai teigia, kad gauta medžiaga dar ilgą laiką sąveikauja su natūraliais audiniais ir skysčiais. Šį klausimą mokslininkai turės ištirti nuodugniau.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.