Su kuo valgomas „driftingas”

Pasaulyje dar gana nauja automobilių sporto šaka, vadinamasis driftingas, vis daugiau susidomėjimo sulaukia ir Lietuvoje.

Tiesa, iki uostamiesčio šios tik pernai rudenį Lietuvoje pradėtos rengti varžybos dar neatkeliavo. Pirmą kartą mūsų šalyje organizuojamas atviras Lietuvos „driftingo” čempionatas šiemet jau vyko Šiauliuose ir Kaune, o dar du etapai sportininkų ir žiūrovų laukia Vilniuje bei vėl Kaune.

Pasak čempionatą rengiančio automobilių mėgėjų klubo „per4m” atstovo Manto Kuzmarskio, pagrindinis šios sporto šakos reikalavimas – įveikti posūkius automobiliui slystant šonu (angl. drift – slysti).

„Žiedinėse, ralio lenktynėse vairuotojo užduotis yra maksimaliai išnaudoti turimą padangų sukibimą su kelio danga, o „driftinge” vairuotojas privalo priversti automobilį viršyti padangų sukibimo jėgą ir tuo pat metu išlaikyti kontrolę. Čia vairuotojo meistriškumas turi didesnę reikšmę nei automobilio galia ir paruošimas, todėl „drifto” varžybose dalyvauja labai įvairūs automobiliai”, – pabrėžia M. Kuzmarskis.

„Driftingo” varžybas galima rengti įvairiose vietose: pradedant didesniais kartodromais ir prekybos centrų aikštelėmis, baigiant oro uostų pakilimo takais ir žiedinėmis trasomis.

Anot M. Kuzmarskio, „driftingas” visame pasaulyje sulaukia didelio žiūrovų susidomėjimo, nes tai labai įspūdingas reginys, prilygstantis veiksmo filmų vaizdo efektams.

Šoninio slydimo lenktynių, kaip sporto šakos, idėja gimė praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio pabaigoje Japonijoje rengiant nelegalias lenktynes kalnų keliukais. Į pripažintą sporto šaką „driftingas” peraugo tik paskutiniu praėjusio amžiaus dešimtmečiu, o į didžiąsias arenas pateko tik 1999 metais. 2000 metais Japonijoje prasidėjo pirmasis „driftingo” čempionatas „D1”, po savo vėliava subūręs tiek profesonalius sportininkus, jaunystėje lenktyniavusius kalnuose, tiek jaunus gatvių lenktynininkus.

2004 metais buvo surengtos pirmosios tarptautinės varžybos: Japonija prieš JAV, o pernai startavo ir pirmasis Europos čempionatas.

Lietuvoje pirmosios šios rungties varžybos įvyko pernai rugsėjį Kaune. ASKA „Azagis GTR” pirmieji patikėjo „driftingo” sėkme ir išdrįso vietoj jau išpopuliarėjusių „drago” varžybų leisti surengti šoninio slydimo turnyrą. Renginys tuomet sutraukė apie 5 tūkst. žiūrovų ir 18 dalyvių iš visos Lietuvos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.