Prestižinei mokyklai – netikėtas antausis

Prieštaringai vertinamas Ukrainos verslininkas Dmitrijus Buriakas, turintis ir išimties tvarka suteiktą Lietuvos pilietybę, savo asmeninėms problemoms spręsti buvo pasitelkęs Vilniaus policiją.

Tarptautinę Amerikos mokyklą mūsų šalies sostinėje krėtė Ekonominių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnai. JAV ambasados globojamoje mokykloje mokosi ir D.Buriako vaikai.

Su mokyklos vadovybe į konfliktą įsivėlusiam turtuoliui užkliuvo, kad už Lietuvos pilietybės neturinčių jo vaikų mokslą tenka mokėti bemaž dvigubai daugiau nei čia besimokantiems mūsų šalies piliečiams.

Neatmetama, kad išskirtiniam teisėsaugos pareigūnų uolumui įtakos galėjo turėti artimi D.Buriako ryšiai su Viktoru Uspaskichu ir Vidaus reikalų ministeriją kontroliuojančia Darbo partija.

Įtarimai nepasitvirtino

Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus viršininkas Andrejus Lapickis „Lietuvos rytui” tvirtino, jog ikiteisminis tyrimas Amerikos mokykloje pradėtas dėl galimo apgaulingos apskaitos tvarkymo: „Bet po kelių dienų tyrimas buvo nutrauktas, nes informacija nepasitvirtino”.

Skyriaus viršininkas neatskleidė, kieno žiniomis rėmėsi pareigūnai: „Pagrindų atlikti patikrinimą gali būti įvairių. Tai gali būti ir operatyvinė informacija. Bet jos šaltinių mes neatskleidžiame”.

Kremtasi dėl kritusio šešėlio

Vilniaus senamiestyje įsikūrusią Tarptautinę Amerikos mokyklą prieš keletą savaičių netikėtai aplankė trys civiliškai vilkintys vyrai. Darbuotojams parodę tarnybinius pažymėjimus, jie patraukė į raštinę.

Svetimų žmonių pasirodymas mažoje, vos per 90 moksleivių turinčioje mokykloje sukėlė nerimo ir sumaišties.

„Neturėjau supratimo, kas vyksta. Nežinau lietuviškos tvarkos. Pareigūnai neėmė mūsų kompiuterių, tik kai kuriuos juose esančius duomenis.

Mandagiai pabendravome, išgėrėme kavos. Jie sakė, jog atėjo mūsų tikrinti, nes gavo skundą”, – pasakojo JAV ambasados globojamos mokyklos direktorius amerikietis Jeffrey Haunas.

Direktoriaus pavaduotoja Rasa Sabaliauskienė pasidžiaugė, kad viskas greitai pasibaigė – jokių pažeidimų nerasta.

Nors ekonominių nusikaltimų tyrimo pareigūnai ir neturėjo prie ko prikibti, gerą vardą saugančios švietimo įstaigos darbuotojai tyrėjų vizitą vertina kaip tam tikrą įtarimų dėmę.

Nors mokyklos administracija apie galimus šio patikrinimo užsakovus kalbėjo nenoriai, patikimi „Lietuvos ryto” šaltiniai patvirtino, kad tai – minėtas Ukrainos verslininkas.

Kaltinimus vadina absurdu

Gavus skundą, šios švietimo įstaigos vadovai buvo įtariami grynųjų pinigų ėmimu neišrašant sąskaitų.

„Tai – absurdas. Akivaizdus melas, – piktinosi R.Sabaliauskienė. – Pas mus visi atsiskaitymai vyksta tik per banką”.

Už mokslą mokama skirtingai

Tarptautinė Amerikos mokykla Vilniuje įsteigta siekiant sudaryti sąlygas mokytis anglų kalba į Lietuvą atvykusių diplomatų bei verslininkų vaikams. Tokio pobūdžio švietimo įstaigų visame pasaulyje yra per 1500.

Šioje mokykloje žinių semiasi ir lietuvių vaikai. Jie puikiai išmoksta angliškai. Pagal Švietimo ir mokslo ministerijos nustatytas programas lietuviams dėstoma ir gimtoji kalba.

Mokyklą išlaiko tėvai, mokėdami už vaikų mokslą. Be to, ją remia JAV tarptautinių mokyklų biuras. Aukščiausias mokyklos valdymo organas – iš moksleivių tėvų sudaryta valdyba, kuriai vadovauja JAV ambasados pareigūnas.

Už mokslą 5 klasėje Lietuvos piliečiams šioje mokykloje reikia mokėti 8100 eurų, tuo tarpu užsieniečiams – 14 700 eurų.

Lietuvos pilietybę turintiems 9-10 klasių moksleiviams mokslas šioje mokykloje atsieina 10 500 eurų, o užsieniečiams – 19 500 eurų.

Atliko tarpininko vaidmenį

D.Buriako pavardė yra minima Darbo partiją krečiančiame galimos korupcijos skandale. Pareigūnai aiškinasi, ar šios partijos nefinansavo Rusijos specialiosios tarnybos ir šios šalies oligarchai.

Vienas sostinės pramogų komplekso „Forum Palace” savininkų D.Buriakas galėjo būti tarpininkas tarp V.Uspaskicho ir bendrovės „Baltic Holding” savininko Jakovo Goldovskio.

V.Uspaskichą su D.Buriaku supažindino praeityje garsus krepšininkas Šarūnas Marčiulionis, turėjęs bendrų verslo reikalų su Ukrainos turtuoliu.

Įtariama, kad per „Gazprom” įsteigtą „Baltic Holding” bendrovę Darbo partiją galėjo pasiekti Rusijos šešėlinio verslo pinigai. V.Uspaskicho proteguojamas holdingas taikėsi į „Mažeikių naftą”.

Kalbama, kad dar tuo metu, kai Darbo partijos lyderis dirbo ūkio ministru, jo geras bičiulis D.Buriakas ministerijoje elgėsi kaip savo namuose.

Šiuo metu Darbo partiją drebinančio skandalo įkarštyje Ukrainos verslininkas vengia bendrauti su žiniasklaida.

D.Buriakas nepanoro atsakinėti į klausimus apie jo ryšius su Vidaus reikalų ministerijos vadovybe ir apie nesutarimus su Vilniaus mokyklos vadovybe.

Ministras atsiribojo

Tuo tarpu laikinasis vidaus reikalų ministras Gintaras Furmanavičius neigė, jog kovodamas su mokyklos vadovybe D.Buriakas pagalbos galėjo ieškoti Darbo partijos kontroliuojamoje ministerijoje.

„Nesiekite manęs su jokiais buriakais. Aš jo nepažįstu. Esu jį matęs tik kai jis sakė kalbą Darbo partijos suvažiavime. Daugiau manęs su juo niekas nesieja”, – atsiribojo G.Furmanavičius.

Ministras tikino nepažįstantis ir kitų galimos korupcijos skandale minimų prieštaringai vertinamų veikėjų.

Į jokius tyrimus nesikiša

G.Furmanavičius taip pat tvirtino nieko nežinojęs apie kratas tarptautinėje mokykloje.

Vidaus reikalų ministras pabrėžė, kad į jokius operatyvinius ar neoperatyvinius pareigūnų veiksmus jis nesikiša.

Politikas teigė, kad jį irgi nustebino žinios apie mokykloje teisėsaugos pareigūnų atliktas kratas: „Sutinku, kad mokykloms, darželiams taikytini kiti standartai. Ten net šildymo sezonas prasideda kitaip”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.