Po triukšmingų žygių – į apkasus

Šeštadienį dėl visų savo bėdų apkaltinusi šalies prezidentą Valdą Adamkų, Darbo partija pradėjo blaškytis: nuo triukšmingų pareiškimų buvo pereita prie pasitarimų grupelėmis už uždarų durų.

Iš valdančiosios daugumos pasitraukusios Darbo partijos laikinoji vadovė Loreta Graužinienė savaitgalį praleido pajūryje, bet poilsiauti neturėjo laiko.

Įgaliojimus sustabdžiusio partijos vedlio Viktoro Uspaskicho ištikima bendražygė susitikinėjo su Klaipėdos regiono skyrių vadovais. Šių susitikimų metu L.Graužinienė išgirdo daugiau raginimų partijai pasitraukti į opoziciją negu dalyvauti sudarant naują valdančiąją koaliciją.

Apie susitikimus su partijos kolegomis L.Graužinienė kalbėjo nenoriai: „Susitikome, bendravome, bet sprendimų nepriėmėme. Žmonės dirba savo darbus, ir tiek”.

Kalbėjosi tik apie gyvenimą?

Sprendimą, ar dalyvauti formuojant naują Vyriausybę, daugiausia vietų Seime turinti Darbo partija žada priimti trečiadienį tarybos posėdyje.

Tačiau prieš tai vadovybė partijos skyrius įpareigojo aptarti politinę padėtį ir suformuluoti savo poziciją. Kai kurie skyriai tai turėjo padaryti jau savaitgalį.

Bet L.Graužinienė „Lietuvos rytui” tvirtino neturinti apie tai žinių. Anot jos, net ir vakarykščiame susitikime su Klaipėdos krašto skyrių atstovais nebuvo kalbama, kaip partija turėtų pasielgti.

„Mes sąmoningai neklausėme jų nuomonės. Jie turi ją atvežti į tarybą”, – aiškino laikinoji partijos vadovė. Ji tikino, esą su kolegomis kalbėjosi apie gyvenimą.

Skyrių balsas – tylus

Nekalbūs vakar buvo ir Darbo partijos skyrių kuratoriai. Taip šioje partijoje vadinami partinės veiklos prižiūrėtojai.

Kauno ir Marijampolės apskričių kuratorius Valdas Skarbalius pareiškė, kad skyriai posėdžiaus pirmadienį ir antradienį: „Kol kas jokio konkretumo nėra”.

Klaipėdos ir Tauragės apskričiai priklausančių skyrių kuratorė Andželika Tribockaitė tvirtino, kad skyriai jau posėdžiavo ir priėmė sprendimus, bet atsisakė juos komentuoti.

Tuo tarpu Panevėžio ir Utenos apskričių kuratorius Vytautas Fadėjevas tvirtino, kad skyriai savo nuomonės dar nepareiškė, o pats savo požiūrį, ar partija turėtų dalyvauti formuojant Vyriausybę, ar trauktis į opoziciją, vengė atskleisti: „Tai – sudėtingas klausimas. Į jį reikia kolektyvinio atsakymo”.

Kiek atviresnis buvo tik Telšių ir Šiaulių apskričių skyrių kuratorius Paulius Perminas. Jis teigė, jog skyriai kol kas neposėdžiavo, bet jis pats neslėpė manąs, kad partija turėtų pasitraukti į opoziciją: „Jau per rinkimus partija deklaravo, kad jos tikslas yra būti pozicijoje tiktai tada, jeigu ji turės daugumą Seime. Priešingu atveju, mūsų ministrams dirbti bus labai sunku”.

Tikslas – laimėti laiko

Tačiau kai kurie Darbo partijos atstovai „Lietuvos rytui” neoficialiai tvirtino, kad vadovybė trypčioja vietoje ne todėl, kad norėtų išgirsti skyrių nuomonę, bet siekdama laimėti laiko.

L.Graužinienė ir partijos prezidiumas esą nežino, kaip geriau pasielgti, nes nėra aiškus į teisėsaugos akiratį patekusios partijos ir jos vedlio V.Uspaskicho likimas.

Savo įgaliojimus sustabdęs milijonierius partijai vis dar vadovauja iš Rusijos.

Kai kurie šaltiniai „Lietuvos rytui” tvirtino, esą V.Uspaskichas su partija ryšius dabar daugiau palaiko per nusamdytą viešųjų ryšių kompaniją „Pro group”.

Ši bendrovė bendradarbiauja su Igorio Mintusovo vadovaujama Rusijos viešųjų ryšių kompanija „Niccolo M”, kuri kadaise padėjo Rolandui Paksui laimėti prezidento rinkimus.

Prislėgė dviguba našta

Tai, kad V.Uspaskichas vis dar yra Rusijoje, „Lietuvos rytui” vakar patvirtino ir L.Graužinienė: „Tikrai galiu pasakyti, kad jo nėra Lietuvoje ir jis tikrai dar negrįžta”.

Politikė sakė su V.Uspaskichu neseniai kalbėjusi telefonu.

„Mes dabar su juo apie politiką nekalbame. Dabar jis vadovavimą patikėjo man”, – pasiteiravus, kaip V.Uspaskichas vertina Darbo partijos prezidiumo sprendimus, atsakė partijos vadžias į savo rankas energingai perėmusi L.Graužinienė.

Parlamentarė tikino, kad su V.Uspaskichu kalbasi apie gyvenimą, tačiau temos apie jo šeimą dėl neištikimybės ištikusią krizę esą neliečia: „Aš nemėgstu lįsti į kito žmogaus asmeninį gyvenimą ir to neklausinėju. O gyvenimas – labai plati sąvoka”.

Matyt, sudėtingą savo politinę ir šeimos situaciją suvokia ir pats V.Uspaskichas. Todėl jis ir neskuba grįžti.

Žmonos kantrybė – neberibė

Tuo tarpu Kėdainiuose vis garsiau kalbama, kad Uspaskichų šeima atsidūrė ties skyrybų slenksčiu.

Teigiama, kad V.Uspaskicho žmona Jolanta Blažytė ryšiais su kitomis moterimis pagarsėjusio sutuoktinio nebenori matyti namuose.

Kėdainiuose gyvenančios moters kantrybė trūko, kai ji sužinojo apie V.Uspaskicho ir jo 24 metų draugės Anželikos Filipovič bendrą kelionę į Rusiją.

Anksčiau J.Blažytė nebuvo linkusi kategoriškai vertinti sutuoktinio elgesio, nes jos vyras visada teigdavo esąs jai dvasiškai ištikimas. Bet pastaruoju metu J.Blažytė visiškai atsivėrė tylos siena. Be to, moterį užgulė ir rūpesčiai dėl motinos sveikatos.

Jolantos motina Birutė Blažienė šiuo metu ligoninėje. „Dabar mums rūpi tik du dalykai – daktarai ir vaistinės”, – sakė Jolantos tėvas Jonas Blažys.

Konservatoriai – atsargūs

Kol daugiausia balsų Seime turinti Darbo partija trypčioja vietoje, socialdemokratai ir opozicijoje esančios partijos toliau derasi dėl valdžios.

Dėl valdančiosios koalicijos sudarymo vakar tarėsi konservatoriai ir Liberalų sąjūdžio atstovai. Pasak konservatorių derybininko Jurgio Razmos, buvo derinami partijų programiniai klausimai.

Tačiau dar nenutarta, kokias partijas ketinama kviesti prisidėti prie centro dešiniųjų koalicijos.

„Konkrečių išankstinių nuostatų nėra – renkamės aptarti pozicijas. Pirmiausia derėtų suformuluoti keliolika svarbiausių darbų, kuriuos mėginsime suderinti su artimiausiais partneriais. O vėliau su sąrašu galima supažindinti ir ne tokius artimus partnerius”, – dėstė J.Razma.

Kairieji jau regi daugumą

Socialdemokratai, kurie jau penktadienį pasiskelbė suformavę būsimosios koalicijos branduolį, savaitgalį irgi svarstė galimą koalicijos sudėtį.

Iki galutinio daugumos varianto tikimasi priartėti artimiausiu metu. „Dabar turime 33 vietas ir Pilietinės demokratijos partijos prašymą jungtis prie mūsų.

Tokiu atveju koalicija padidėtų iki 45 narių. Belieka rasti 26 parlamentarus ir jau turėsime daugumą”, – kalbėjo vienas socialdemokratų lyderių Juozas Olekas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.