Jūžintų Andrius ars žemę?!

Realybės šou „Kelio į žvaigždes” nugalėtojas Andrius Rimiškis po pusės metų pastangų vakar pagaliau išsisuko nuo privalomosios tarnybos kariuomenėje, rašo dienraštis L.T.

Devyniolikmečiam A.Rimiškiui šaukimas į kariuomenę sykį jau buvo atidėtas. Tačiau praėjusį pavasarį Rokiškio savivaldybės karo prievolininkų atrankos komisijos sprendimas buvo panaikintas, nes tarnyba buvo atidėta pažeidžiant įstatymus.

Po to dainininkas išsikraustė iš tėvų namų Jūžintuose (Rokiškio r.) į Klaipėdą, deklaravo gyvenąs prodiuserių Bendžių bute.

Į šaukimus atvykti į Karo prievolės centro (KPC) Klaipėdos skyrių nereagavo, nors jie buvo siunčiami ne tik paprastu paštu, bet ir regist­ruotais laiškais.

Vėliau A.Rimiškis tvirtino negavęs šaukimų. Beje, kiekvienas 19 metų sulaukęs jaunuolis net ir be šaukimo privalo atvykti į KPC susitvarkyti dokumentų.

Gegužę KPC Klaipėdos skyrius vietos spaudoje paskelbė tarnybos vengiančių prievolininkų sąrašą, kuriame buvo ir A.Rimiškis. Jam buvo duotas paskutinis dviejų savaičių terminas atvykti į KPC. Po to kariškiai būtų kreipęsi į policiją, kad prievolės vengiantis dainininkas būtų atvesdintas prievarta. Terminas baigėsi gegužės 26 dieną.

Paskutinę dieną

Vilkinęs iki galo A.Rimiškis į KPC Klaipėdos skyrių atvyko gegužės 25-ąją. Vakar išplatintame jo pranešime teigiama, kad tai jis padarė todėl, kad myli Tėvynę ir gerbia jos įstatymus.

Tokį pareiškimą Karo prievolės administravimo tarnybos atstovas Laimis Bratikas vakar pakomentavo taip: „Kitą dieną būtų pasibaigęs terminas, jo jau ieškotų policija. Tad negražu taip meluoti”.

Tėvynės mylėtojas pateikė prieš dvi dienas gautą Rokiškio savivaldybės pažymą, kurioje teigiama, jog A.Rimiškis yra tėvo ūkininko Vidučio Rimiškio partneris.

O ūkininkų partneriams pagal įstatymą galima atidėti šaukimą į tarnybą.

Pažymą išdavusi Rokiškio savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vyriausioji specialistė Liuda Mikulėnienė L.T. vakar paaiškino, kad A.Rimiškis su tėvu gegužės 23 dieną sudarė partnerystės sutartį, dainininkas pasižadėjo ūkininkui padėti darbo jėga ir finansiškai.

Sutartyje numatyta, kad A.Rimiškis turėtų auginti gyvulius ir žemės ūkio augalus. L.T. paklausta, ar, jos manymu, A.Rimiškis tikrai ketina ūkininkauti, L.Mikulėnienė sakė: „Na, man neatrodo, kad jis ūkininkaus. Bet gal padės tėvui? Juk jis kaimo vaikas”.

Į klausimą, ar partnerystės sutartis sudaryta tik tam, kad išsisuktų nuo tarnybos, valdininkė atsakė: „Ką aš galiu žinoti?”

Pagaliau pavyko!

Vakar ką tik iškeptas ūkininko partneris atvyko į Klaipėdos savivaldybės Karo prievolininkų atrankos komisiją. Šaukimas į kariuomenę A.Rimiškiui atidėtas metams.

Tą pačią dieną dainininkas viešai pareiškė, esą komisijos pirmininkas sakė, jog jam daromas spaudimas iš Vilniaus paimti A.Rimiškį į kariuomenę bet kokiu atveju, ir jis ilgai delsė priimti sprendimą.

„Trys valandos laukimo galop ėmė panašėti į cirką”, – pranešime spaudai tvirtino dainorėlis.

Tačiau komisijos pirmininkas Alvydas Andrijauskas tai kategoriškai paneigė. L.T. jis tvirtino: „Niekas jokio spaudimo nedarė. Nebuvo nė vieno skambučio dėl Rimiškio. Garantuoju. O ką Rimiškis galvoja, tai jau…”

O procedūra ilgai užtruko dėl prievolininko kaltės – jis neatsinešė reikalingų dokumentų ir komisijai teko laukti, kol juos atsiųs iš Rokiškio.

Kelia juoką

„Jis tikrai neūkininkaus. Tėvai gyvena Jūžintuose, o jis – Klaipėdoje. Apie ką jis šneka!” – A.Rimiškio partnerystė A.Andrijauskui vakar kėlė juoką.

Tačiau, pasak jo, net jei pretekstas atidėti tarnybą atrodo neįtikinamas, komisija privalo vadovautis pateiktais dokumentais: „Nesakome: „Vaikine, tu simuliuoji ar meluoji”, mes nevažiuojame ir netikriname, ką jis ten veikia. Yra oficialūs dokumentai”.

Išsisukęs nuo tarnybos kariuomenėje A.Rimiškis, taip mėgstantis scenoje rodytis su karine uniforma, vakarykščiame pranešime spaudai pareiškė stosiantis į Krašto apsaugos savanorių pajėgas: „Noriu išmokti ginti Tėvynę, nes tai privalo mokėti kiekvienas tikras vyras”.

Šį pareiškimą komentavo Karo prievolės administravimo tarnybos atstovas L.Bratikas: „Jei taip myli Tėvynę, į savanorių pajėgas galėjo stoti sulaukęs 18 metų. O dabar… Į Krašto apsaugos savanorių pajėgas priimami tvarkingi asmenys, o ne tie, kurie vengia karo prievolės”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.