Dėl milijono litų – suktu keliu nors į pragarą

26 metų ukmergiškė buvo nužudyta siekiant gauti daugiau kaip milijoną litų draudimo išmokų. Pasitvirtino tokie baisūs įtarimai, kurie buvo apnikę praėjusią vasarą mįslingai nuskendusios Ingridos Skorupskaitės artimuosius.

Lukiškių kalėjime įkalintas Ričardas Simaška bylą tiriantiems Vilniaus apygardos prokuratūros ir Kriminalinės policijos biuro pareigūnams prisipažino dėl pinigų nužudęs savo žmoną.

Kalinys įvardijo ir tris savo bendrininkus, kurie sumanė bei padėjo įgyventi šį Lietuvoje dar negirdėtą nusikaltimą.

Du iš jų – sutuoktinius apdraudęs draudimo brokeris Andrius Drungilas ir Algimantas Vilkas – šiuo metu suimti.

Tebeieškoma vieno nusikaltimo organizatorių Giedriaus Kavaliausko.

Buvo trečioji žmona

Ukmergės Dukstynos kapinėse ant I.Skorupskaitės-Simaškienės kapo stovintį medinį kryžių netrukus pakeis akmeninis paminklas.

Artimųjų sprendimu jame bus įrašyta tik mergautinė šios moters pavardė. Simaškiene ji pabuvo tik du mėnesius – taip ir nespėjusi pamatyti savo naujojo paso su šia pavarde.

Ukmergiškės asmens dokumentų tvarkymas po santuokos įstrigo kilus įtarimams, kad vedybos su R.Simaška gali būti fiktyvios.

Nors R.Simaška, tuokdamasis su ukmergiške, pateikė dokumentus, liudijančius apie nutrauktą santuoką su Švedijos piliete, patikrinus mūsų šalies duomenų bazę paaiškėjo, jog šis vyras, būdamas Lietuvos pilietis, buvo sukūręs šeimą ir su lietuve. Ši jo santuoka nebuvo nutraukta.

Savo trečiosios žmonos Ingridos laidotuvėse R.Simaška dalyvavo kartu su mažamečiu sūnumi iš antrosios santuokos.

Motina atsitvėrė tylos siena

„Nenoriu su niekuo apie tai kalbėti, bijau į namus įsileisti svetimus žmones.

Prisiminus Ingridą man prireikia raminamųjų, aš apsipilu ašaromis. Man labai sunku susigyventi su tokiu netekties skausmu”, – šią savaitę „Lietuvos rytui” sakė Ukmergėje gyvenanti velionės motina 58 metų Janina Snarskienė.

Sunkią regėjimo negalią turinti moteris po netikėtos ir staigios dukters žūties nuo visų atsitvėrė tylos siena ir retai kada išeina iš savo dviejų kambarių buto Žiedo gatvėje. Čia ji gyvena jau daugiau nei du dešimtmečius.

Dvi dukteris ir sūnų išauginusiai moteriai vienatvę praskaidrina dabartinis jos vyras Stasys Snarskis, kuris, kaip ir ji, yra neįgalus – turi klausos sutrikimų.

Ingrida buvo vidurinis J.Snarskienės vaikas. Tuometėje miesto A.Smetonos vidurinėje mokykloje (dabar – gimnazija) I.Skorupskaitė baigė tik devynias klases.

Iš vyriausios sesers Jurgitos Žemaitukienės siuvėjos amato šiek tiek pramokusi mergina iš pradžių įsidarbino bendrovėje „Vilkma”, o vėliau – H.Bujoko individualioje įmonėje.

Organizavo du vyrai

Kol kas tyrimas dėl I.Skorupskaitės nužudymo dar tik įpusėjęs. Tačiau „Lietuvos rytui” pavyko išsiaiškinti kai kuriuos šio mįslingo nusikaltimo kontūrus.

Manoma, kad planą, kaip gauti daugiau kaip milijoną litų, sugalvojo Vilniaus kriminalinei policijai gerai žinomi G.Kavaliauskas bei A.Vilkas.

Šie per 40 metų perkopę vyriškiai praeityje jau buvo teisti už plėšimą, vagystę, kitus nusikaltimus.

Paskutinį kartą G.Kavaliauskas buvo nuteistas maždaug prieš ketverius metus, kai vienoje sostinės banditų sueigoje šūviu iš pistoleto sužalojo konkuruojančios grupuotės narį.

Įtariamieji mulkino draudimą

Grįžęs iš pataisos namų, G.Kavaliauskas su A.Vilku pradėjo kurti planus, kaip be didelių investicijų prasimanyti daug pinigų.

Yra duomenų, kad jiems pavyko kelios aferos su draudimo kompanijomis.

Bendrininkai apdrausdavo automobilius, juos parduodavo, o vėliau išsireikalaudavo iš draudikų pinigus.

Šis verslas sekėsi gerai, tačiau aferistams atrodė, jog jie galėtų uždirbti dar daugiau. Taip kilo mintis: gerokai daugiau galima uždirbti iš gyvybės draudimo.

Nors Lietuvoje šitokių aferų iki šiol nepasitaikė, vyrai buvo prisižiūrėję daug užsienietiškų filmų, kuriuose nusikaltėliai pralobsta nužudę brangiai apdraustą žmogų.

Abiem bičiuliams sumanymas patiko, tačiau patys jie buvo linkę likti šešėlyje ir nutarė nusikaltimą įvykdyti svetimomis rankomis.

Rado nusikaltimo vykdytoją

Buvo prisimintas praeityje taip pat teistas ir į aferas linkęs pažįstamas R.Simaška, kuriam irgi labai reikėjo pinigų.

Šis 52 metų vyriškis dar sovietmečiu išvyko į Švediją ir kaip politinis bėglys gavo tos šalies pilietybę. Ten jis ir įsidarbino, tačiau netrukus susižeidė.

Švedija lietuviui pradėjo mokėti invalidumo pensiją. Šie pinigai buvo vienintelis R.Simaškos legalus pragyvenimo šaltinis.

Manoma, kad G.Kavaliauskas su A.Vilku ir įkalbėjo R.Simašką dalyvauti aferoje. Už tai jam buvo pažadėta dalis iš draudimo kompanijos gautų pinigų.

R.Simaškos užduotis buvo vaizduoti turtingą, Švedijoje bendroves turintį verslininką ir taip apsukti galvą kokiai nors neturtingai kaimo merginai, ją vesti, apdrausti, o vėliau – nužudyti.

Auką išsirinko greitai

Vyras uoliai ėmėsi darbo. Laikraštyje jis išspausdino skelbimą: užsienyje gyvenantis turtingas lietuvis verslininkas ieško gyvenimo draugės.

Taip R.Simaška susipažino su keliomis merginomis – galimomis aukomis.

Iš jų visų buvo pasirinkta Ukmergėje gyvenanti 26 metų I.Skorupskaitė. Ji tiko labiausiai – buvo kilusi iš neturtingos šeimos, dirbo paprasta siuvėja, niekada nesilankė užsienyje. Abu jos tėvai yra neįgalūs.

Vadinasi, suviliota mergina turėtų pasijausti princese, kuria virto iš pelenės.

Vaizdavo įsimylėjėlį

Pirmą kartą būsimieji jaunavedžiai susitiko 2005-ųjų žiemą Ukmergėje. R.Simaška vaidino alpstantį iš meilės, piešė nuostabius vaizdus apie bendrą gyvenimą pasakų šalyje Švedijoje, prisiekinėjo, kad visą gyvenimą moterį nešios ant rankų.

Nors tuo metu I.Skorupskaitė turėjo draugą, su kuriuo kartu gyveno, vaizdingi pasakojimai ir atodūsiai apsuko jai galvą.

Iki tol sodo namelyje gyvenusi jauna mergina vos sudurdavo galą su galu. Siuvykloje ji uždirbdavo kelis šimtus litų.

Ne ką daugiau gaudavo ir statybose Vilniuje uždarbiaujantis jos sugyventinis Evaldas.

Pažintį užmezgė gatvėje

Kaip „Lietuvos rytui” sakė viena buvusių I.Skorupskaitės draugių, Evaldas nieko net neįtarė apie tarp Ingridos ir R.Simaškos užsimezgusį meilės romaną.

„Kaip ji man pasakojo, prabangaus aukso spalvos automobilio „Volvo” vairuotojas vieną dieną net du kartus prieš ją stabtelėjo ir praleido per pėsčiųjų perėją.

O vėliau tas pats vyras mieste sustojęs užkalbino, pažėrė komplimentų ir pasiūlė pasikeisti mobiliojo telefono numeriais”, – apie Ingridos pažintį su R.Simaška pasakojo viena buvusi jos draugė.

Draugo net neperspėjo

Jau po poros savaičių I.Skorupskaitė nutarė palikti savo draugą ir Vilniuje pradėti naują gyvenimą kartu su R.Simaška.

Ingrida paliko Evaldą jo net neperspėjusi. Vilniuje statybose dirbęs vyras, vieną dieną grįžęs namo, paprasčiausiai neberado nei Ingridos, nei jos daiktų.

Puota priminė pasaką

Prieš Ingridai išsikraustant iš Ukmergės R.Simaška surengė atsisveikinimo vakarėlį. Vaizduodamas turtingą verslininką, jis išsinuomojo netoli Ukmergės esančią prabangią sodybą. Į pokylį I.Skorupskaitė sukvietė savo drauges ir bendradarbes iš siuvyklos.

Pokylis ir nakvynė savo didelėmis kainomis garsėjančioje sodyboje, kurioje yra lankęsi Lietuvos vadovai, daugeliui I.Skorupskaitės draugių atrodė tarsi pasaka.

Meilė merginą apakino

Pirmosiomis bendro gyvenimo dienomis I.Skorupskaitė buvo be galo laiminga. Jos dvigubai vyresnis draugas ją nuolat lepino, vesdavosi į restoranus, kalbėjo apie meilę, kasdien dovanojo gėles.

Iš laimės apsalusiai moteriai net nepasirodė keista, kad turtingą verslininką vaizduojantis jos išrinktasis gyvena nuomojamame bendrabučio kambaryje.

Trumpam sugrįžusi į Ukmergę mergina švytėjo – draugėms ji gyrėsi pamačiusi kitą gyvenimą ir kalbėjo, kad jau ruošiasi vestuvėms.

Dovana – draudimo polisas

Kovo 31-ąją moteris iš savo sužadėtinio sulaukė dar vienos meilę įrodančios vestuvinės dovanos – draudimo poliso. Būsimus sutuoktinius mišriu gyvybės draudimu apdraudė viena garsios draudimo kompanijos „Commercial Union” interesams atstovaujanti bendrovė, o dokumentus parengė jos brokeris A.Drungilas.

Pagal draudimo sutartį, kiekvieno sužadėtinio mirties atveju kitas turėtų gauti 1 milijono 100 tūkstančių litų išmoką.

Jau gegužės mėnesį pora susituokė. Tačiau, skirtingai nuo išleistuvių sodyboje, vestuvių puota buvo kukli. Nors joje norėjo dalyvauti plati jaunosios giminė, „turtingas” jaunikis kažkodėl panoro matyti tik kelis artimuosius.

Prisiekdama amžiną meilę, moteris net neįtarė, jog šios vestuvės – fiktyvios. Tiktai vėliau paaiškėjo, kad R.Simaška yra vedęs kitą moterį ir su ja dar neišsiskyręs.

Aptarinėjo įvairius variantus

Pirmoji nusikaltėlių plano dalis buvo įgyvendinta. Liko padėti paskutinį tašką – nužudyti moterį. Nužudyti taip, kad atrodytų, jog tai – nelaimingas atsitikimas.

Slapčia susirinkę vyrai aptarinėjo įvairius žmogžudystės variantus – nelaimingą šuolį nuo aukšto pastato, autokatastrofą. Tačiau tai atrodė sunkiai įgyvendinama arba nelabai įtikinama.

Viskas išsisprendė netikėtai. Sykį jaunoji R.Simaškos žmona prasitarė, kad visiškai nemoka plaukti. Buvo nutarta, kad moteris turi nuskęsti.

Šiai operacijai buvo kruopščiai ruošiamasi. Pasirinkta žmogžudystės vieta – Trakų rajone esantis Miško ežeras.

Nusikaltėliai įsitikino, jog viena nuošali šio ežero pakrantė idealiai tinka – ten beveik nebūna žmonių, o ežeras labai staigiai gilėja.

Šauksmas nesugraudino

Kai nužudymo vieta buvo parinkta, R.Simaška žmoną meiliai pakvietė į iškylą. Jis specialiai nupirko pripučiamą čiužinį, kad jo gyvenimo draugė galėtų paplaukioti.

2005 metų liepos 18-ąją sutuoktiniai nuvažiavo prie ežero. Vyras ėmė kepti šašlykus ir pasiūlė savo žmonai pakrantėje paplaukioti ant čiužinio. Pats pažadėjo būti šalia ir saugoti ją nuo nelaimės.

Bet vos moteris, atsigulusi ant čiužinio, pradėjo plaukioti, R.Simaška ją pastūmė toliau nuo kranto ir išvertė į vandenį.

Moteris ėmė mostaguoti rankomis, maldavo pagalbos.

Bet žmonos klyksmas R.Simaškos nesugraudino. Jis išlipo į krantą ir ramiai užsitraukė cigaretę.

Nusikaltimo neįžvelgė

Įsitikinęs, kad žmona paskendo, R.Simaška ėmė vaizduoti nelaimėlį. Apie įvykį jis tučtuojau pranešė policijai.

Tyrėjams jis teigė, kad žmona, norėdama nusiskinti lelijų, netyčia nuslydo nuo čiužinio.

Atvykę pareigūnai kūno nerado. Skenduolę tik kitą dieną aptiko narai.

Įvykį tiriantiems policijos pareigūnams iš pradžių šis įvykis jokių abejonių nesukėlė. Jie buvo įsitikinę, kad tai paprastas nelaimingas atsitikimas.

Nebenorėjo toliau vaidinti

Tuo tarpu nusikaltimo organizatoriai jau raikė būsimą pyragą – daugiau kaip milijoną litų, kuriuos turėjo gauti iš draudimo kompanijos.

Gal šis planas jiems būtų ir pavykęs, jei ne našlio elgesys.

Kelis mėnesius kantriai vaizdavęs įsimylėjėlį, R.Simaška jau nebeturėjo jėgų vaidinti ir visiškai numojo ranka į gedinčius žmonos artimuosius.

Šiaip ne taip jis dar prisivertė atvykti į laidotuves, tačiau jų išlaidų nepadengė. Tai padarė I.Skorupskaitės sesers draugas.

Kai tradiciškai buvo minimas mėnuo po mirties, skenduolės vyras visai nepasirodė. Jis tik paskambino buvusios žmonos broliui ir pasakė, kad turi svarbių reikalų.

Elgesys sukėlė abejonių

Tik tada I.Skorupskaitės artimiesiems ėmė atsiverti akys.

Giminaičiai prisiminė, kad pasakodamas apie žmonos mirties aplinkybes R.Simaška painiojosi. Vieną kartą jis teigė, kad prie ežero buvo su kompanija, kitą kartą – kad dviese.

Keistai atrodė ir pasakojimas, kad prieš šokdamas gelbėti skęstančios žmonos vyriškis dar spėjo nusirengti.

Nuskendusios moters artimieji iš pradžių manė, kad toks painiojimasis – dėl streso, patirto dėl mylimos žmonos žūties.

Tačiau vėliau, kai R.Simaška giminaičius ėmė visiškai ignoruoti, šie nutarė kreiptis į Vilniaus apygardos prokuratūrą.

Vienas spėjo pabėgti

Tyrimą pradėję prokurorai bei kriminalistai greitai gavo duomenų, jog moteris galėjo būti nužudyta.

Iš pradžių buvo suimtas R.Simaška. Po kelių kalėjime praleistų mėnesių vyriškis prisipažino.

Vėliau buvo sulaikyti ir įtariami jo bendrininkai – A.Vilkas bei A.Drungilas.

Nuo pareigūnų išsisuko tiktai G.Kavaliauskas. Tuo metu, kai buvo rengiama sulaikymo operacija, jis buvo išvykęs į užsienį.

Kaltinimai – pareigūnams

Vienintelis iki šiol iš keturių įtariamųjų neteistas 35 metų draudimo brokeris, buvęs klubo „Muzikinis angaras” administratorius A.Drungilas iki šiol kaltę neigia.

Jis aiškina, kad su R.Simaška susipažino plaukdamas keltu iš Vokietijos. Tuomet ir pasiūlęs jam draudimo paslaugas.

Brokeris tvirtina, jog jam niekas nepasakojo, kad rengiamasi nužudyti moterį, ir niekas nesiūlė dalies gautų draudimo išmokų.

A.Drungilas jau parašė prokuratūrai kelis skundus, kuriuose teigia, jog policijos operatyviniai darbuotojai jį kankina ir naudodami psichologinę prievartą reikalauja prisipažinimo.

Remiantis šiais skundais, Vilniaus apygardos prokuratūroje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo pareigūnų piktnaudžiavimo tarnyba.

Įtariamojo advokatė skundžiasi

Įvairias teisėsaugos institucijas skundais užvertė ir A.Drungilo gynėja Rūta Paltarokaitė.

Teisininkė piktinasi, kad iki šiol jai nesuteikta įstatymo numatyta galimybė susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga.

„Aš negaliu profesionaliai ginti savo kliento, nes nežinau, kaip tai padaryti, – prokuratūra nesuteikia jokios informacijos, kuo remiantis įtariamas A.Drungilas”, – kalbėjo advokatė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.