Danguje – partijų mūšis dėl vietos

Panevėžio vaikai šiandien per savo šventę nebepatirs iš anksto laukto didžiulio džiaugsmo – nebeleis į dangų tūkstančio aitvarų.

Tai – uždrausta.

Bet ar galima kam nors uždrausti daryti gerus darbus?

Pasirodo, galima. Ypač tada, kai viršų ima politinės rietenos, kai partijos tiesiog negali žiūrėti, kaip kitos jų konkurentės ima save reklamuoti gerais darbais.

Priešininkams – šokas

Prieš kelias dienas Panevėžyje susiriejo dviejų valdančiojoje koalicijoje esančių partijų – konservatorių ir socialliberalų atstovai. Jų ginčo taikinyje – vaikų taip mėgstami aitvarai.

Socialliberalai sumanė šiandien per Vaikystės dienos šventę mieste į dangų paleisti visą tūkstantį aitvarų ir iš anksto apie tai paskelbė spaudoje.

Ši žinia konservatoriams sukėlė bemaž šoką. Miesto valdžioje tvirtesnes pozicijas turintys Tėvynės sąjungos atstovai iškart surado socialliberalų padarytų pažeidimų, dėl kurių sumanė uždrausti leisti aitvarus.

„Pažeista renginių organizavimo tvarka – oficialiai pagal reglamentą miesto valdžios nepaprašyta leidimo šiai akcijai”, – taip kirto savivaldybėje renginių organizavimą prižiūrinti administracijos direktoriaus pavaduotoja konservatorė Audronė Grainienė.

Derėjosi dvi moterys

„Panevėžio ryto” žiniomis, savaitės pradžioje tarp dviejų partijų atstovų vyko kova dėl to, ar reikia to leidimo.

Socialliberalai spyriojosi jį rašyti, nes buvo įsitikinę, kad to nereikia. Tačiau prašymo reikalaujančią A.Grainienę palaikė meras konservatorius Vitas Matuzas – esą nustatyta tvarka visiems galioja vienodai.

Palaikant merui A.Grainienei nebebuvo ko bijoti savo tiesioginio viršininko administracijos direktoriaus socialliberalo Visvaldo Matkevičiaus.

Tad paklausta, ar negalima buvo padaryti paprasčiau – susėsti su V.Matkevičiumi ir draugiškai susitarti, pavaduotoja atsakė aiškinusis ne su savo viršininku, o su kita mieste įtakinga socialliberale Zita Kukuraitiene, einančia apskrities viršininko pavaduotojo pareigas.

Galima buvo suprasti, kad šių dviejų moterų pokalbis nebuvo itin malonus. Viena maniusi, kad socialliberalų aitvarai sutrikdysią šventę, o kita tikinusi, kad jų akcija vaikams vyksianti jau po miesto renginio.

Taip abi galutinai ir nesutarusios.

Galėjo bausti už reklamą

Užvakar Naujosios sąjungos raštas prieš pietus vis dėlto pasiekė A.Grainienę. Tačiau vien tas gestas šiai partijai dar nieko nežadėjo. Taip ir atsitiko.

„Yra dar ir toks punktas: jei renginys pradedamas reklamuoti anksčiau negu gautas leidimas jį rengti, uždraudžiama apskritai ką nors daryti”, – aiškino ji.

Konservatorių atmintis gera. Jie puikiai prisiminė, kad socialliberalai jau ne pirmą kartą elgiasi savavališkai – bene prieš dešimtmetį jie be jokio leidimo mieste pastatė vaikams žaidimų aikštelę, o vėliau ją taip apleido, kad ši taip ir sunyko visų akyse.

Vakar susirinkusi renginių priežiūros komisija su A.Grai-niene priešakyje nepatenkino per vėlai atnešto socialliberalų prašymo.

Už uodegos neįsikibs

Naujosios sąjungos lyderis Panevėžyje V.Matkevičius ta tema nenorėjo kalbėti. Jis tikino nelabai ką žinąs apie aitvarų leidimo akciją, nes ją rengti buvę patikėta Z.Kukuraitienei.

Pastaroji vakar iš žurnalistės išgirdusi, kad aitvarų leidimo akcija uždrausta, trumpam neteko žado, o po to ėmė žerti nuostabos šūksnius.

„Visam kam viršūnė! Neįmanoma suvokti! Iki ko prieita? Gal vakar stojo pilnatis?” – nebetvardė apmaudo žlugusios akcijos organizatorė.

Z.Kukuraitienė neslėpė, kad akcijos uždraudimą ji supranta tik kaip politinių priešininkų susidorojimą su jais, o ne bausmę už kažkokio formalaus punkto neatitikimą.

„Meras su savo komanda užsiima nerimtais darbais ir kartu demonstruoja savo trumparegiškumą. Gal mes jiems ir nepatinkame, tačiau gerų darbų stabdyti negalima. Tai ką, gal jau mums ir pro Matuzo namą nebebus galima praeiti?” – spėliojo apskrities viršininko pavaduotoja.

Į klausimą, kaip šiandien pasielgs jų partija – ar prieš valdžios valią visgi skraidins aitvarus, ar ne, socialliberalė atsakė, kad viską lems jų skyriaus tarybos žodis.

Nors labiau tikėtina, kad socialliberalai nenorės pyktis ir aitvarus išdalins mokykloms, vaikų darželiams, tačiau Z.Kukuraitienė neatmetė ir tokios galimybės, jog aitvarai bus leidžiami, kaip ir skelbta.

„Gerai, suvažiuos gaisrininkai, tvarkos prižiūrėtojai. Bet kokį jie gaisrą gesins? O policininkai iš tūkstančio vaikų rankų aitvarus plėšys?” – piktinosi politikė.

Z.Kukuraitienė liko įsitikinusi, jog leidimo nereikėjo išvis, nes aitvarų leidimas – ne ren-ginys. Socialliberalų atstovė tiki-no, kad savo partijos ant aitvarų jie šiandien nebūtų rekla-mavę ir už uodegos įsikibę neskridę į dangų.

„Atsirado galimybė tuos aitvarus įsigyti pigiau, dar ne visai sukomplektuotus, tai ir nupirkome vaikų džiaugsmui. Vakarais po darbo dar patys juos baigėme komplektuoti”, – prisipažino politikė.

Paklausta, ar socialliberalai, būdami valdžioje, leistų socialdemokratams, kurių simbolis raudona rožė, pasodinti kokiame miesto parke milijoną raudonų rožių, Z.Kukuraitienė atsakė, kad leistų sodinti ne tik rožes, bet ir liepas.

„Ir konservatoriams kregždutes leisčiau paskraidinti”, – garantavo politikė.

Vaikai – atpirkimo ožiai

„Išprotėjo jie, ar ką, – negalėjo atsistebėti netikėtai kilusiomis politinėmis rietenomis Liberalų sąjūdžio atstovas Laimutis Sėdžius. – Visi rengiasi rinkimams, bet kuo kalti tie vaikai, kurie aitvarus nori leisti”.

Vaikams daug vaidinantis aktorius L.Sėdžius manė, kad šiuo atveju nuskriaustieji socialliberalai turėtų eiti į kokios nors mokyklos stadioną ir leisti tuos vargšus aitvarus. Kiekvienas direktorius esą sutiktų, kad jo mokyklos vaikams toks malonumas būtų suteiktas.

„Mane itin stebina tai, kad riejasi dvi partijos, kurios priklauso vienai valdančiajai koalicijai, ir deklaruoja, kad miesto taryboje kartu triūsia miestiečių naudai. Va jeigu aš, toks atplaiša, bandyčiau ko nors prašyti, tai aišku, kad man galima ir neleisti”, – aiškino opozicijoje esantis neseniai įkurtos partijos atstovas.

Politikas manė, kad rengimasis rinkimams tik tuo žmonėms į naudą ir išeina, kad berungtyniaudamos partijos padaro daug gerų darbų. O tos akcijos rinkimų rezultatams, anot L.Sėdžiaus, vargu ar didelę įtaką darančios.

Bijo stipraus konkurento

Apie tai, kad konservatoriai nebesutaria su socialliberalais, išaiškėjo toli gražu ne vakar.

„Panevėžio rytas” rašė, kad mieste gerokai populiaresniam V.Matkevičiui meras V.Matuzas prieš rinkimus bando gerokai apkarpyti sparnus.

Tarybai vadovaujančio mero iniciatyva anksčiau administracijai priklausęs labai svarbus dėl valdžios įvaizdžio kūrimo viešųjų ryšių skyrius buvo pertvarkytas taip, kad būtų pavaldus tik mero vadovaujamai tarybai.

Dar prieš naujuosius metus konservatoriai su kitais sąjungininkais visiškai apkarpė V.Matkevičiaus savarankiškumą – tarybos kolegija ėmė cenzūruoti administracijos direktoriaus leidžiamus įsakymus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.