Valdžia apgavo gyventojus

Vietoje laikino betono mazgo Marvelėje kyla gamyklos mūrai, bet to nemato nei Savivaldybė, nei įvairūs tikrintojai

Prie Nemuno įsikūrę Marvelės gyventojai Kauno valdžią įtaria suokalbiu su betoną gaminančia įmone. Statybų apsupti žmonės triukšmu ir nemaloniu dvoku skundžiasi ne pirmus metus. Politikai pažadėjo kreiptis į prokuratūrą, kad ji apgintų visuomenės interesą. Tačiau, nusivylę valdžios pažadais, žmonės abejoja, ar įmonė bus iškeldinta.

Nuvertėjo turtas

Nepakeliamu triukšmu ir dvoku Marvelės gyventojai skundžiasi ne pirmus metus. Žmonės pasiryžę įrodyti, kad dėl neteisėtų valdžios sprendimų jų turtas gerokai nuvertėjo. Užvakar Kauno miesto konservatorių lyderio Andriaus Kupčinsko jie prašė pagalbos dėl kaimynystėje betoną gaminančios „Autokaustos”.

Bendruomenė nepatenkinta, kad mikrorajone nėra vaikų darželio, vaistinės, bibliotekos, pašto ir net banko skyriaus. Tuo tarpu „Autokausta” plečia veiklą, nes vietoje vieno bokštinio krano jau pastatyti trys. Per kelerius metus įmonėje gerokai išaugo ir darbuotojų skaičius.

Nepasitiki tikrintojais

Laikiną betono mazgą „Kauno vandenys” Marvelėje įrengė 1992 m. Pastačius Kauno vandenvalos įmonę, objektas buvo parduotas „Kaustai”, kuri savo ruožtu betono mazgą 2001 m. pardavė antrinei savo bendrovei „Autokausta”. Laikini įrenginiai gamykla virto 2005 m. sausio 17 d., kai Savivaldybės administracijos direktorius patvirtino sklypo detalųjį planą.

„Kreipėmės į Kauno visuomenės sveikatos centrą, Kauno regiono aplinkos apsaugos departamentą, Savivaldybę, Sveikatos apsaugos ministeriją, Aplinkos ministeriją, tačiau visų jų raštai buvo tik atsirašinėjimas ir vienodi žodis į žodį”, – sakė A.Deveikienė.

A.Vitkienė teigė, kad Savivaldybė žmones apgavo, todėl „mes turime kam pareikšti pretenzijas”.

A.Kupčinskui pasakota, kad prieš atvykstant įvairiems tikrintojams, „Autokausta” gerokai apribodavo veiklą, arba išvis ją nutraukdavo, todėl triukšmo matavimo rezultatai neatspindi realios situacijos.

Kreipsis į prokuratūrą

Marvelės bendruomenės teigimu, „Autokaustos” teritorijoje triukšmą kelia ne tik bokštiniai kranai, bet ir betonvežiai, buldozeriai, sunkiasvorės mašinos, vikšriniai traktoriai.

„Matuojant triukšmą įmonės teritorijoje nedirbo nė viena išvardytų transporto priemonių”, – tikino gyventojai. Žmonėms kelia nerimą ir tai, kad bendrovė planuoja įrengti dar ir statybinių atliekų perdirbimo bei sandėliavimo aikštelę. „Autokausta” yra viena stambiausių betono bei cemento gaminius gaminančių įmonių.

„Gyventojai teisėtai piktinasi trikdoma ramybe, todėl padėsime žmonėms parašyti motyvuotą kreipimąsi į prokuratūrą. Ji gali apginti viešąjį interesą”, – sakė A.Kupčinskas.

Naujo tyrimo nesibaimina

Gyventojai pabrėžė, kad, be „Autokaustos” keliamo triukšmo, mikrorajone tvyro ir nemalonus dvokas, kurį skleidžia Kauno vandens valymo įrengimai. Jie nerimauja, kad netoli jų namų, Nemuno kairiajame krante, gali prasidėti dar ir Kauno krovos uosto statybos.

„Nežinau, kodėl, bet su gyventojais nepavyksta surengti susitikimo, nes norėčiau išgirsti jų pageidavimus”, – „Kauno dienai” sakė UAB „Autokausta” direktorius Juozas Kriaučiūnas.

Jis sakė nesibaiminantis papildomo prokuratūros tyrimo, nes pastaraisiais metais įvairios inspekcijos bendrovę tikrino jau 28 kartus.

„Kauno diena” primena, kad 2005 m. Prezidentas Valdas Adamkus pareikalavo ištirti, kokiu būdu „Autokaustai” pavyko įteisinti statinius. Vadovauti specialiai komisijai miesto valdžia paskyrė Kauno vicemerą Adolfą Antaną Balutį. Tačiau „Kauno dienai” suabejojus tyrimo objektyvumu, vicemeras nuo tyrimo nusišalino. 2001 m. A.A.Balutis dirbo „Kaustos” rinkodaros direktoriumi.

Iki 2000 m. į Marvelės infrastruktūrą iš Kauno vandenvalos įmonės statybos lėšų buvo investuota per 10 mln. litų. Šimtui šeimų iškelti Šilainiuose buvo pastatyti ir du devynaukščiai namai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.