Vyriška liga – neišvengiama

Kaip gyventi vyrams, žinant, jog nuo vienos ligos jiems išsisukti tikriausiai nepavyks?

Tai beveik nepriklauso nei nuo gyvenimo būdo, nei nuo mitybos.

Prostatos adenoma – liga, kurios neišvengs nė vienas ilgai gyvenantis vyras. Nuo jos nėra jokių apsisaugojimo priemonių ar profilaktikos, išskyrus vienintelę, kurią medikai vadina absurdu. Ją pasirinkti gali tik beprotis. Tai – kastracija. Tiesa, ši drastiška priemonė medikų yra taikoma, tačiau tik prostatos vėžio gydymui.

Ar vyrams reiktų bijoti prostatos adenomos, ar ši liga gali pakenkti vyriškumui, kaip sužinoti, kad jau laikas kreiptis pagalbos į medikus, kaip liga gydoma teiraujamės Klaipėdos jūrininkų ligoninės gydytojo urologo Alfredo Radziminsko.

– Kas yra prostata ir kokios jos funkcijos organizme?

– Prostata – 2-3 centimetrų skersmens vyrų lyties liauka, esanti po šlapimo pūsle. Ji apgaubia šlaplę. Prostata dalyvauja šlapinimosi procese ir išskiria sekretą, sudarantį palankią terpę spermatozoidams judėti.

– Kas yra prostatos adenoma?

– Prostatos adenoma yra gеrybinis prostatos audinio išvešėjimas. Sveika prostata paprastai sveria 20 – 40 gramų, bet senstant dėl tam tikrų hormoninių pokyčių ji pradeda didėti, užspaudžia šlaplę ir sutrikdo šlapinimąsi.

– Ar tiesa, kad šia liga serga beveik kiekvienas vyresnis vyras?

– Prostatos adenoma – dažniausiai pasitaikanti urologinė vyrų liga. Jos dažnumas priklauso nuo vyro amžiaus. Statistika byloja, jog prostatos adenoma kamuoja apie 30 proc. penkiasdešimtmečių. Tačiau ja serga net 90 proc. aštuoniasdešimtmečių.

Šiai ligai išsivystyti daug reikšmės turi paveldimumas. Didesnę riziką susirgti turi nutukę, o mažesnę – vartojantys vitaminą E, žuvies produktus.

– Kokie prostatos adenomos požymiai?

– Liga dažniausiai pasireiškia dažnesniu noru šlapintis, tenka dažniau keltis šlapintis naktį. Ligai progresuojant kartais tenka keltis net kas valandą. Vėliau šlapinimasis pasunkėja, susilpnėja šlapimo srovė, galimas dalinis šlapimo nelaikymas. Kartais ligonis visiškai negali pasišlapinti.

– Neseniai atlikti tyrimai atskleidė tiesą, jog vyrai žino prostatos ligas, jų simptomus, tačiau net du trečdaliai niekada nėra buvę pas urologą, o ketvirtadalis vyrų susirgę geriau gydytųsi patys, nei eitų pas medikus. Kuo jie rizikuoja?

– Negydoma liga gali baigtis erekcijos sutrikimais, akmenų atsiradimu šlapimo pūslėje, šlapimo takų infekcija, inkstų funkcijos nepakankamumu, ūmiu šlapimo susilaikymu ir operacija. Prostatos hiperplazija yra lėtinis ir progresuojantis susirgimas, kuris niekada nepraeis savaime. Savigyda reklamuojamais preparatais yra nesaugus ligos vilkinimas. Nuspręsti, kurie vaistai ir koks gydymo būdas tinkamiausias, gali tik urologas. Savalaikė gydytojo konsultacija labai svarbi ir laiku nustatant prostatos vėžį, kuris tarp vyrų yra antroje vietoje po plaučių ir kvėpavimo takų vėžio.

– Kada vyrams reiktų kreiptis į medikus?

– Amžius, kada kreiptis į medikus, nuolatos jaunėja. Visai neseniai buvo kalbama, jog pas urologą konsultuotis vyras privalo atvykti sulaukęs 60 metų, o dabar kalbama jog tai daryti jis turėtų nuo 40 – 50 metų. Jei vyras neturi rimtesnių problemų, pakanka kartą per metus užsukti pas gydytoją ir pasitikrinti. Jei šeimoje kas nors yra sirgęs prostatos vėžiu, vyrai privalėtų tikrintis savo sveikatą nuo 40 metų.

– Vyrai dažniausiai vengia eiti pas gydytoją tikrintis prostatos dėl jiems nemalonios procedūros – prostatos apčiuopos pirštu. Ar yra alternatyva šiam metodui?

– Nėra. Nereikėtų vyrų be reikalo gąsdinti. Prostatos apčiuopa per tiesiąją žarną dažniausiai neskausmingas, sukeliantis tik diskomfortą tyrimo būdas. Vertindamas prostatos būklę gydytojas remiasi ne tik paciento apklausa, klinikiniais tyrimais, bet ir laboratoriniais tyrimais, vidaus organų echoskopija, įvertinamas ir prostatos specifinio antigeno (PSA) lygis. Esant reikalui atliekama prostatos biopsija.

– Kur vyrai turėtų kreiptis, norėdami atlikti PSA tyrimą?

– Nuo 2006 metų Lietuvoje pradėta Ankstyvos prostatos vėžio diagnostikos programa. Pagal ją vyrams nuo 50 iki 75 metų, nuo 45 metų tiems, kurių tėvai ar broliai sirgo priešinės liaukos vėžiu, PSA tyrimas kartą per metus atliekamas nemokamai.

Jam siuntimą turėtų parūpinti šeimos gydytojas. Jei tiriant randamas padidėjęs PSA antigenas skaičius, vyras siunčiamas konsultuotis pas urologą.

– Jei randamas didesnis antigenų skaičius, ar tai jau vėžio diagnozė?

– Nieko panašaus. PSA rodiklį gali sąlygoti daugelis aplinkybių.

– Kuo ilgiau vyras gyvena, tuo didesnė tikimybė, jog jis susirgs prostatos adenoma, o vėliau gal net vėžiu, kuris yra vienas labiausiai paplitusių tarp vyrų. Pasaulyje yra buvę faktų, kai moterys, turinčios riziką susirgti krūties vėžiu, dar jaunystėje ryžtasi labai drastiškai išspręsti šią problemą – amputuoja krūtis. Gal vyrai galėtų išsioperuoti prostatą, kol ji neišvešėjo ir nesuvėžėjo?

– Iš tiesų adenomos galima išvengti tik tuo atveju, jei vyras jauname amžiuje bus iškastruotas. Bet tai yra absurdas. To niekas nedarys. Adenomos gydymui kastracija nenaudojama, tačiau ji naudojama prostatos vėžio gydymui. Kastracijos metu pašalinamos vyriškus hormonus gaminančios sėklidės, ir dažnai prostatos vėžio augimas sulėtėja, kartais apnyksta metastazės.

– Kokie yra galimi prostatos adenomos gydymo būdai?

– Taikomi konservatyvūs ir operaciniai gydymo būdai. Jei liga neužleista, pacientui skiriamas gydymas vaistais. Medikamentus reikia vartoti pakankamai ilgai, nes prostatos adenoma – lėtinė liga. Gydymas vaistais pakankamai saugus ir efektyvus. Tvarkingai vartojant vaistus dažniausiai pavyksta išvengti operacijos.

Prostatos adenomos operacijos būdai gali būti įvairūs. Tai – minimaliai invazinės operacijos per šlapimo kanalą arba atviros chirurginės operacijos.

Tarp medikamentinio ir operacinio gydymo yra tarpinė grandis – minimaliai invazinės procedūros, kurių metu lazeriu, mikrobangomis, šalčiu ar šiluma suardoma dalis prostatos.

Visų šių operacijų esmė yra pasiekti, kad gerai nutekėtų šlapimas.

– Ar prostatos adenomos gydymas nekenkia vyriškumui?

– Jei kalbėsime apie gydymą vaistais, mažinančiais prostatos audinio tūrį, tenka pripažinti, kad jie gali turėti neigiamos įtakos potencijai. Tačiau yra begalė medikamentų nuo kitų ligų, turinčių neigiamos įtakos potencijai. Tai ir vaistai, mažinantys kraujo spaudimą, gydantys skrandžio ligas ar raminamieji.

O jei kalbėsime apie operacijas, kiekviena operacija turi savo komplikacijų dažnį ir rizikos laipsnį.

Jei operacija praėjo be komplikacijų, vyras turėtų likti visavertis.

– Ar yra kokios rekomendacijos, kurių turėtų paisyti vyras išvešėjus prostatai?

– Pradinėse ligos stadijose labai svarbu vengti alkoholio ir putojančių gėrimų, aštraus maisto, gausių prieskonių, nepersišaldyti, mankštintis. Žinoma, jis privalo laiku lankytis pas gydytojus ir paisyti jo gydymo rekomendacijų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.