Po patikrinimų laikinai sustabdyta trijų didžiausių Lietuvos mažmeninės prekybos centrų kulinarijos cechų veikla.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), po gegužę atliktų patikrinimų, dėl higienos normų nesilaikymo sustabdė bendrovės „VP Market” valdomo prekybos centro „Hyper Maxima” Kaune bei prekybos tinklų operatorių „Rimi Lietuva” ir „Palink” (priklauso „Iki” ir „Leader price” prekės ženklai) prekybos centruose veikiančių kulinarijos cechų veiklą ir maisto produktų išvežimą.
„Norfos mažmenos” grupės įmonei „Rivona” už higienos reikalavimų pažeidimus prekybos centre Rokiškyje buvo skirta piniginė bauda, pranešė VMVT.
Pasak tarnybos, po gamybos sustabdymo „Rimi Lietuva” ir „Palink” ir toliau vykdė veiklą, todėl buvo surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas ir medžiaga perduota Vilniaus miesto apylinkės teismui.
„VP Market” prekybos centro „Hyper Maxima” kulinarijos cecho atsakingiems asmenims nurodyta nedelsiant atlikti patalpų valymą, dezinfekciją, pašalinti visus nustatytus pažeidimus.
Patikrinus „Rimi Lietuvos” prekybos centro kulinarijos cechą Vilniuje nustatyta, kad neužtikrinamas maisto produktų atsekamumas (išfasuotos salotos be ženklinimo etikečių), salotoms savavališkai pratęsiami tinkamumo vartoti terminai. Šaldytos jūrų gėrybės (krevetės, vėžiai) gaunamos sušaldytos, paskui atšildomos, o vartotojui pateikiamos kaip „atšaldyti” produktai, nesilaikoma higienos reikalavimų
Tuo tarpu „Rivonos” prekybos centro vaisių, uogų ir daržovių perdirbimo ceche neužtikrinama gaminamų produktų sauga, pažeidžiami higienos reikalavimai ir gamybos technologija. Daržovės prieš smulkinimą nenuplaunamos, o maisto produktams savavališkai pratęsiami tinkamumo vartoti terminai. Maisto produktai iš gamintojų gabenami netinkamomis higienos sąlygomis, viename šaldiklyje laikomi nefasuoti mėsos gaminiai šalia šaldytos paukštienos, pieno ir žuvų produktų, o pagaminti gaminiai laikomi šalia plautuvės.
„Palink” prekybos centre esančiame kulinarijos ceche nustatyta rizika užteršti maisto produktus gamybos proceso metu. Netvarkingos sandėliavimo patalpos, šiukšlės laikomos šalia maisto produktų. Be to, rasta pasenusio balandėlių įdaro. Nesilaikoma higienos reikalavimų, nėra dezinfekcinių ir rankų nusausinimo priemonių, nepakankamai išvalytos gamybos patalpos.
Patikrinus prekybos centro „Hyper Maxima” kulinarijos gaminių, salotų, mišrainių gamybos cechą Kaune, nustatyta, kad pagaminti maisto produktai laikomi šalia žaliavos, nesilaikoma gamybos proceso temperatūrų. Netinkamai plaunama tara, gamybos patalpose netvarka, valymo inventorius susidėvėjęs, koridoriuje laikomi maisto produktai, daržovės ir atliekos. Gyvulių žarnų apdorojimo patalpoje laikoma kepta duona, o plautuvėje skirtoje rankoms plauti vėsinami liežuviai. Rasta neženklintų, su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais mišrainių.
kai nera teisybes, tai reikia patiems saudyti tuos mentus ir tuos kurie juos dangsto.
po penkto lavono reikalai pradetu taisytis