Naujakuriai pasijuto apgauti

Gyventojai, Vilniaus Fabijoniškių mikrorajone įsigiję butus naujai išdygusiame namų komplekse, priversti mokėti už gatvės apšvietimą

Naujakuriai, išvydę sąskaitas už naujo namo elektros energijos sąnaudas, pasipiktino: į mokestį už bendrą gyventojų sunaudotą elektros energiją buvo įskaičiuotas ir gatvių apšvietimas.

Mokestis už tai vienam gyventojui skaičiuojamas pagal buto plotą. Jis svyruoja nuo 10 iki 20 ir daugiau litų, nors kitų namų gyventojai už bendrą elektros energiją moka vos 1-2 litus.

Reikėjo sutikimo

Paaiškėjo, kad nauji daugiabučiai Ukmergės gatvėje nėra prijungti prie bendro miesto apšvietimo tinklo, todėl gyventojai privalo už gatvių ir kiemų apšvietimą mokėti patys.

„Namas neprivalo būti prijungtas prie bendros apšvietimo sistemos, jei patys gyventojai sutinka mokėti už elektrą ir yra įsirengę apšvietimą, prijungtą prie namo elektros sistemos”, – LŽ aiškino UAB Vilniaus gatvių apšvietimo tinklai direktorius Juozas Bartkevičius.

Tačiau Ukmergės gatvės naujakuriai tvirtina tokio sutikimo nedavę. Negana to, vienas naujų namų komplekso gyventojų LŽ sakė, kad pirkdamas butą nebuvęs įspėtas, jog teks mokėti ir už gatvių apšvietimą.

Bandė slėpti

Konfliktas tarp daugiabučių gyventojų ir namų kompleksą kuruojančios UAB „Namų priežiūros centras” (NPC) kilo tik tuomet, kai žmonės ėmė gauti nepagrįstai dideles sąskaitas už bendrosios namo elektros naudojimą.

LŽ pradėjus domėtis šiuo atveju, NPC atstovai iš pradžių neigė, kad gyventojai moka ir už lauko apšvietimą. „Į šią sumą įskaičiuojamos lifto elektros energijos sąnaudos bei laiptinės apšvietimas”, – aiškino NPC buhalterė-vadybininkė Ingrida Genytė namo gyventoju prisistačiusiam LŽ korespondentui.

Tačiau namus aptarnaujantis elektrikas Žilvinas Pundys patvirtino, kad lauko apšvietimas – gyventojų piniginės rūpestis. Tik pacitavus elektriko žodžius NPC buhalterijos darbuotojai prisipažino, kad gyventojai vis dėlto moka ir už šią paslaugą.

Teisių pažeidimas

„Toks bendrovės elgesys yra vartotojų teisių pažeidimas”, – LŽ pareiškė Nacionalinės vartotojų teisių apsaugos tarybos vyriausiasis specialistas Alvydas Pečiukonis.

Anot jo, namų gyventojai turėtų kreiptis į miesto savivaldybę, kad lauko apšvietimas būtų prijungtas prie bendros miesto sistemos. Atgauti jau sumokėtus pinigus įmanoma tik per teismą.

Komentuoti susiklosčiusią konfliktinę situaciją vieno iš namų administratorė Agnė Klevienė atsisakė.

Pasipiktinusi daugiabučių namų bendruomenė ragina bendrovę atsakyti į iškilusius klausimus ir organizuoti susirinkimus, kad neskaidri veikla būtų išaiškinta. Tačiau NPC atstovai į gyventojų susirinkimus net neketina atvykti.

Naujakuriai piktinasi turį mokėti ne tik už gatvės, bet ir privačių garažų apšvietimą. „Kodėl privalau mokėti už šviesą, jeigu garažas mums nepriklauso? – piktinosi kai kurie Ukmergės gatvės gyventojai. – Manome, kad taip su gyventojais elgdamasi namą administruojanti bendrovė NPC pati sau kerta šaką. Iš mūsų reikalauja mokėti už namo administravimą, o savo tiesioginių pareigų nevykdo”.

Gyventojai teigė jau rašantys skundus į įvairias instancijas ir ketina atsisakyti NPC paslaugų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.