Lietuviai gausiai naudojasi slaptažodžiais, tačiau sunkiai juos prisimena

„IBM Lietuva” užsakymu atliktas „Vilmorus” tyrimas parodė, kad dauguma Lietuvos gyventojų gali prisiminti 2-3 slaptažodžius, saugančius jų mokėjimo korteles, mobiliuosius telefonus, kompiuterius, el.paštą ir kitas taikomąsias programas.

Populiariausiomis duomenų ir informacijos apsaugos priemonėmis – slaptažodžiais – naudojasi net 95 proc. lietuvių. Tiek jų turi bent po vieną slaptažodį, naudojamą banko kortelei, elektroniniam paštui ar mobiliojo telefono SIM kortelei. Vis dėlto daugiausia gyventojų naudojasi 2-3 ar 4-5 slaptažodžiais. Vienu slaptažodžiu apsiriboja beveik 18 proc. lietuvių, o daugiau kaip penkis turi apie 17 proc.

„Skirtingų slaptažodžių naudojimas jungimuisi prie skirtingų sistemų padidina jų saugumą, tačiau dažnai sukelia galvos skausmus vartotojams, kai reikia juos visus prisiminti. Kol biometrinių duomenų ar lustinių kortelių naudojimas vartotojo identifikavimui dar nėra plačiai paplitęs, programų sistemų kūrimo kompanijos siūlo įvairius sistemų vartotojų darbą palengvinančius sprendimus,” – sako Tautvydas Cibas, „IBM Lietuva” programinės įrangos vadovas.

Sistemų vartotojų teisių bei slaptažodžių valdymui IBM yra sukūrusi „IBM Tivoli Identity Manager” (TIM). Tai programinė įranga, kuri nuo kitų gamintojų panašių produktų skiriasi tuo, kad yra universali, leidžianti centralizuotai valdyti vartotojų teises įvairialypėje operacinių bei duomenų bazių valdymo sistemų terpėje. Šį pavasarį yra išleista „TIM Express” versija mažoms ir vidutinio dydžio įmonėms.

Pasak T.Cibo, vartotojams labai patrauklus yra prisijungimo vienu slaptažodžiu („Single Sign-on”) būdas. Šis sprendimas realizuojamas su „IBM Tivoli Access Manager for Enterprise Single Sign-on” produktu, kuris išplečia IBM identifikavimo ir slaptažodžių valdymo galimybes. Naudojant šią programinę įrangą, vartotojui užtenka vieną kartą surinkti savo jungimosi, pavyzdžiui į „Windows” sistemą, slaptažodį ir jis prie sistemų, su kuriomis yra autorizuotas dirbti, gali prisijungti iš karto, be papildomo slaptažodžio įvedimo. Tai už jį atlieka programa. Tokiu būdu, vartotojai gali pasiekti įvairias taikomąsias programas – nuo elektroninio pašto, vidinių įmonės sistemų iki prekybos įmonės išorinių tinklų.

Ši technologija palengvina ne tik pačių vartotojų, bet ir sistemų administratorių, personalo tarnybos bei už įmonės saugumo politiką atsakingų asmenų darbą.

Kaip rodo Lietuvos vartotojų apklausa, panaši dalis vyrų ir moterų naudojasi atitinkamu slaptažodžių skaičiumi. Daugiausia slaptažodžių turi 30-39 metų daugiau uždirbantys vilniečiai su aukštuoju išsilavinimu. Dauguma pensininkų naudojasi 2-3 slaptažodžiai. Tiek pat slaptažodžių turi ir kaimo gyventojai. 2-3 slaptažodžius atmintinai prisimena 40 proc. lietuvių. Be užrašų knygutės prisiminti 4-5 slaptažodžius gali ketvirtadalis apklaustųjų. Daugiau kaip penkis – tik 11 proc. Tik vieną slaptažodį įsimena 24 proc. gyventojų. Ir vyrai, ir moterys, visų amžiaus grupių, socialinių sluoksnių, profesijų, bet kurio išsilavinimo, gyvenantys ir mieste, ir kaime daugiausiai prisimena tą patį kiekį – du arba tris naudojamus slaptažodžius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.