Nekomercinio kino mėgėjai traukiasi į pogrindį

Nykstant alternatyvioms viešosioms Klaipėdos miesto erdvėms, užsidarant kino teatrams miesto centre, kino klubas „Kinopolis” šeštadienį Simono Dacho namų rūsyje (buvusiame bare) surengė akciją „Protesto laboratorija (Pogrindis)”, kuri tęsis keturias dienas – iki antradienio.

Pasak kino klubo veiklos organizatoriaus Žydrūno Drungilo, akcijos, kurios metu buvo skaitoma poezija, demonstruojami filmai ir renkami parašai, tikslas – atkreipti miesto valdžios dėmesį bei įrodyti, jog uostamiestyje reikia alternatyvių meno erdvių, nekomercinio kino ir „kasdienio gyvo kultūrinio vyksmo”.

„Klaipėdos miesto savivaldybės Socialinio departamento direktorė ponia Nijolė Laužikienė šių metų balandžio 25 dienos radijo interviu teigė, jog „Klaipėdoje neturime išugdyto žiūrovo būtent tam rimtajam kinui”, – citavo Ž. Drungilas. – Gaila, kad taip kalba žmogus, atsakingas už miesto kultūros plėtrą ir jos viziją.”

Akcijos metu surinkti parašai bus nunešti Klaipėdos miesto vadovams kaip įrodymas, jog situacija uostamiestyje kitokia nei galvojama.

„Taip pat norime, kad į kino klubą „Kinopolis” ir jo vykdomą veiklą atkreiptų dėmesį, kad mūsų neignoruotų, kad iš naujo būtų persvarstyti prašymai dėl patalpų suteikimo ir paramos.”

Nors Ž. Drungilas keletą kartų varstė Savivaldybės duris, tačiau kol kas konkretaus atsakymo nesulaukė. „Lygiai prieš metus buvau nuėjęs su nekomercinio kino centro projektu. Siūliau, kad Klaipėdos miesto savivaldybė būtų viešosios įstaigos steigėja. Jų atsakymas – šiuo metu tai padaryti neįmanoma.”

Dar kartą sudominti miesto valdžią vyriškis bandė pateikdamas Artimųjų Rytų festivalio projektą, kaip dalį „Kinopolio” tęstinės programos. „Festivalis turėjo prasidėti Klaipėdoje ir būtų keliavęs į kitų miestų kino klubus. Deja, prašytų pinigų mums skyrė tik šeštadalį. Lietuvos Respublikos kultūros rėmimo fondai asociacijos projektams neskyrė nieko. Sumanymas ir festivalis žlugo.”

Pasak Ž. Drungilo, kino klubas „Kinopolis” šiuo metu glaudžiasi Prano Domšaičio galerijoje ir S. Dacho namuose. „Gerai, kad mus čia priima, kad yra žmonės, suinteresuoti, jog tose patalpose kas nors vyktų.”

Lietuviškus kino filmus „Kinopolio” organizatoriai gauna iš lietuvių režisierių, prodiuserių. Užsienietiškos juostos į Klaipėdą atkeliauja Lietuvos kino klubų asociacijos, kuriai priklauso ir „Kinopolis”, dėka.

„Už visus filmus mokame. Tik sumos nevienodos – priklauso nuo susitarimo. Pavyzdžiui, kartais reikia sumokėti penkiasdešimt procentų nuo parduotų bilietų. Todėl šiemet prieš filmų seansus pradėjome pardavinėti bilietus. Pernai kino filmus demonstravome nemokamai.”

Parašų rinkimo akcija tęsis iki antradienio. Visi palaikantys nekomercinį kiną bei „Kinopolį” kviečiami prisidėti prie akcijos: pasirašyti galite užsukę į S. Dacho namų rūsį pirmadienį ir antradienį nuo 18 val. Taip pat bus galima pasirašyti už senosios Klaipėdos paveldo išsaugojimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.