„Muzikinis rugpjūtis pajūryje” prasidės liepą

Įspūdingu R.Vagnerio muzikos koncertu uždaręs savo 19-ąjį sezoną, Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras išėjo trumpų atostogų, o birželio vidury pradės intensyviai ruoštis teatro 20-mečiui bei jam dedikuotam šios vasaros festivaliui „Muzikinis rugpjūtis pajūryje”.

Atidarys festivalį Vilniuje

„Sausio pirmąją minėsime Klaipėdos muzikinio teatro dvidešimtmetį, o dar šiąvasar jam davusios pradžią Klaipėdos liaudies operos penkiasdešimtmetį”, – priminė uostamiesčio muzikinio teatro vadovė Audronė Žigaitytė-Nekrošienė.

Šioms dviem progoms teatras dedikuoja 9-ąjį operos ir simfoninės muzikos festivalį „Muzikinis rugpjūtis pajūryje”, kurio motto šiemet: „Klaipėdos muzikinis: vakar, šiandien, rytoj”.

„Visų pastatymų negalime atgaivinti, bet bendrais štrichais bandysime „perbėgti” per juos, publikai primindami pačius ryškiausius”, – sakė A.Žigaitytė.

Bus atnaujinta I.Stravinskio opera-oratorija „Edipas Karalius”, Klaipėdos muzikiniame teatre pastatyta 1997-aisiais. Teatras išsaugojo vilniečio dailininko H.Cipario jai sukurtas įspūdingas kaukes. Tuomet „Edipą Karalių” į sceną atvedė dirigentas J.Domarkas ir režisierius E.Domarkas. Dabar kūrinį diriguos V.Konstantinovas. Dauguma atlikėjų – tie patys kaip ir prieš devynerius metus.

„Liepos ketvirtąją šia opera atidarysime „Kristoforo” festivalį Vilniuje, vėliau „Edipą Karalių” parodysime dar dukart – Kretingos bažnyčioje ir Klaipėdos piliavietėje”, – pranešė A.Žigaitytė.

Vakar, šiandien, rytoj

Taigi tradicinis Klaipėdos muzikinio teatro festivalis šiemet prasidės gerokai anksčiau nei įprasta – ne rugpjūčio 1-ąją, o liepos 4-ąją, ir vyks kone visą vasarą – iki rugpjūčio 26-osios.

„Išaugs ne tik festivalio mastai, jis truks dvigubai ilgiau. Renginiai prasidės vėliau – ne šeštą, o pusę devynių vakaro – prisitaikysime prie poilsinio miesto ritmo”, – pasakojo teatro meno vadovas Stasys Domarkas.

Festivalis vyks Vilniaus, Nidos ir Kretingos bažnyčiose, Juodkrantės ir Palangos vasaros estradose, ant Rambyno kalno, Klaipėdos piliavietėje ir Muzikiniame teatre.

Iš jame anksčiau pastatytų spektaklių festivalio dienomis bus parodyti I.Kalmano „Čardašo karalienė” ir V.Lebedevo „O, mielas drauge” (2004), Z.Liepinio „Paryžiaus katedra” (2005), P.Čaikovskio „Pikų dama” (teatralizuotas koncertas, pristatytas šiemetiniame „Klaipėdos muzikos pavasaryje”), Dž. Rosinio „Sevilijos kirpėjas” (su Klaipėdos universiteto Dainavimo katedros studentais atnaujintas šį pavasarį).

Festivalis žada ir P.Čaikovskio operos „Eugenijus Oneginas” premjerą su jaunaisiais Lietuvos atlikėjais.

„Jie – mūsų rytdiena”, – akcentavo S.Domarkas.

„Šis spektaklis primins ir Klaipėdos muzikinio teatro ištakas. „Eugenijus Oneginas” buvo pirmasis uostamiesčio Liaudies operos pastatymas”, – pridūrė A.Žigaitytė.

Teatro vadovė džiaugėsi, kad naujajame spektaklyje dainuoti veržiasi daug jaunų, talentingų šalies atlikėjų. „Į vaidmenis pretenduoja po keturis, penkis žmones. Jaunimas nori dirbti Klaipėdoje. Kultūros ministeriją mes prašome daugiau etatų”, – sakė ji.

O kol kas teatras su „Eugenijaus Onegino” jaunaisiais atlikėjais ruošiasi pasirašyti sutartį dešimčiai spektaklių per vienerius metus. Taigi naująjį pastatymą bus galima pamatyti ir po festivalio.

Miestas nesusidomėjo

Festivaliui talkins jo partneriai – chorai „Vilnius” ir „Jauna muzika”, į jį įsilies E.Balsio menų gimnazijoje vykstančių P.Bermano kursų baigiamasis koncertas.

Tradicinio festivalio programoje bus ir koncertinė premjera – netradicinis Klaipėdos kompozitoriaus V.Konstantinovo „Requiem”. Jį atliks teatro orkestras, choras ir solistai. „Netipiškas šiam žanrui kūrinys, su simforoko elementais”, – intrigavo S.Domarkas.

Jūros šventės metu festivalis parodys R.Ščedrino „Karmen siuitos” premjerą. Vilnietis baletmeisteris J.Smoriginas šį kūrinį stato specialiai klaipėdietei primabalerinai I.Briazkalovaitei. Kartu į sceną sugrįš ir to paties baletmeisterio 1998-aisiais Klaipėdoje pastatytas M.Ravelio „Bolero”.

O kur žadėtoji „Karmen”su tikrų bulių korida miesto aikštėje, po atviru dangumi?.. „Aikštėse, Jono kalnelyje nieko tokio nebus – miestas nesusidomėjo, – apgailestavo A.Žigaitytė. – Teatras vien savo lėšomis negali surengti tokių grandiozinių dalykų. Bet miestas parėmė Eduardo Kaniavos benefisą.”

Į jį „Muzikinis rugpjūtis pajūryje” klaipėdiečius ir miesto svečius pakvies per Klaipėdos miesto gimtadienio šventę. Su Lietuvos operos žvaigžde dainuos D.Norvilas (Deivis) ir D.Kužmarskytė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.