Džiazo meistrai kviečia atgal į ateitį

„Muzikos magija” pristato jau trečią gegužės renginį Klaipėdos koncertų salėje – šiuolaikinio džiazo improvizacijų meistrus Liudą Mockūną (saksofonas), Juozą Milašių (gitara) ir Arkadijų Gotesmaną (mušamieji).

Free jazz dvasia alsuojančios jų programos „Grįžimas į ateitį” kviečiame klausytis gegužės 31-ąją, trečiadienį, 20 val.

Trina muzikos ribas

Liudas Mockūnas – saksofonininkas, klarnetininkas, kompozitorius. Moderniojo džiazo ir laisvosios avangardinės muzikos atstovas, kurio muzikoje išnyksta ribos tarp džiazo ir šiuolaikinės akademinės muzikos.

Pasak kritikų, jo grojimo stilius išsiskiria „neoortodoksiškais išraiškos priemonių deriniais – nuo kinematografiškai ekspresyvių garso masių proveržių iki apokaliptinių himnų ar transcendentiško varpų gaudesio. Dažnai nenuspėjama jo muzika – tai energizuojantis free džiazo, lyriškumo ir Vidurio Europai būdingo ekspresionizmo mišinys”.

L.Mockūnas pelnytai vadinamas Lietuvos džiazo ambasadoriumi. Jis nuolat muzikuoja įvairiuose bendruose tarptautiniuose projektuose, yra jų iniciatorius. Saksofonininko karjera ypač suaktyvėjo 1999-aisiais, jam pradėjus studijas Kopenhagoje. Su danų būgnininku Stefanu Pasborgu suburtos grupės „Toxikum” albumas Danijoje buvo pripažintas 2004 metų džiazo atradimu.

L.Mockūnas muzikavo bemaž visoje Europoje, JAV, Kinijoje. Jis yra kelių tarptautinių konkursų laureatas. Be džiazo, L.Mockūnas atlieka ir šiuolaikinę akademinę muziką. Jis taip pat komponuoja teatrui ir kinui bei dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Džiazo katedroje.

Gitara išbandė viską

Turbūt nė vienas Lietuvos džiazo muzikantas savo kūryba nekėlė tiek aistringų diskusijų kaip Juozas Milašius. Gitaristas, kompozitorius ir įvairių performansų autorius, pagarsėjęs kaip bekompromisiškiausias Lietuvos džiazmenas, išbandė totalųjį free, triukšmo galimybes ir alternatyvius garso išgavimo būdus, sukeldamas ir simpatijas, ir opoziciją.

Gitaros galimybes J.Milašius demonstravo grodamas solo ir įvairiuose projektuose su garsiais improvizacinės muzikos atlikėjais. Pastaraisiais metais savo instrumentarijų papildęs kompiuteriais, jis groja su eksperimentinės elektroninės muzikos kūrėjais, pasirodo daugelyje Europos džiazo bei šiuolaikinės muzikos ir meno festivalių.

Universalus būgnininkas

Arkadijus Gotesmanas – universalus būgnininkas, vienas kūrybingiausių Lietuvos perkusininkų, laisvosios improvizacinės muzikos atlikėjas, kompozitorius.

Gimė Ukrainoje, ten mokėsi muzikos, o į Lietuvą atvyko 1979-aisiais.

Bendradarbiauja su Petru Vyšniausku (duetas „Petrarka”), su kuriuo ir Viačeslavu Ganelinu pasirodė kaip „Trio Alliance”. Yra nuolatinis Dainiaus Pulausko grupės narys, groja ir su kitais žymiais muzikantais.

A.Gotesmanas groja ne tik džiazą, bet ir šiuolaikinę akademinę muziką, yra Šarūno Nako grupės narys, taip pat rašo scenarijus muzikiniams performansams ir instaliacijoms, komponuoja muziką teatrui ir atlieka ją „gyvai” spektakliuose, rengia projektus su šokėjais. Jo projektas su rašytoju Rolandu Rastausku „Poetinis repas” taip pat skambėjo Klaipėdoje, o neseniai pasirodė poezijos knyga su bendru CD.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.